Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Στους δημοσιογράφους Α. Κωβαίο και B. Μπεσκένη

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε κατευθείαν στην πρώτη μας συνομιλία για σήμερα. Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι η κα Λούκα Κατσέλη, Βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός. Κυρία Κατσέλη, καλή σας ημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα μία δική σας εκτίμηση για το από δω και πέρα. Λύθηκε αυτό το ζήτημα, ας πούμε η εκκρεμότητα με τη δήλωση που αξίωναν οι Ευρωπαίοι από τον κ. Σαμαρά. Πάμε λοιπόν για την υλοποίηση των στόχων αυτής της κυβέρνησης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα μεγάλα ζητήματα είναι μπροστά μας. Ελπίζω και πιστεύω ότι λύθηκε πραγματικά η καταβολή της έκτης δόσης, αλλά πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, το ονομαζόμενο PSI, που έχουμε μάθει πια όλοι οι Έλληνες, και να υπογραφεί και το νέο μνημόνιο, ένα πολυετές μνημόνιο στα χνάρια του μεσοπρόθεσμου, του προϋπολογισμού και όλων των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ενόψει αποφάσεων στην Ευρώπη βλέπουμε ότι έχει ανοίξει μία συζήτηση ευρύτερη. Συζητούν ακόμα και οι Γερμανοί, με διαφορετικούς τόνους ίσως και αποχρώσεις, το θέμα των ευρωομολόγων. Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα κα Κατσέλη να μπει η Ευρώπη σε μία άλλη πορεία, να αρχίσει να συζητεί για ευρωομόλογα και άλλου τύπου λύσεις και η Ελλάδα να μείνει στο μνημόνιο που θα υπογράψει; Δηλαδή για δέκα χρόνια να αποτελεί εξαίρεση από τη συνολικότερη κατεύθυνση της Ευρώπης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ θα το έβαζα διαφορετικά. Πρώτα – πρώτα αυτή την περίοδο ολόκληρη η Ευρωζώνη κλυδωνίζεται, και είναι καιρός αυτά τα μηνύματα να τα αντιληφθούν οι ηγεσίες ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η κρίση βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είδαμε χθες και σήμερα τη Γερμανία να μην μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Είναι σαφές στο μυαλό και στα μάτια οποιουδήποτε ανεξάρτητου αναλυτή ότι οι αγορές έχουν βάλει στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους την ίδια την Ευρωζώνη, το ευρώ και μέσω της Γαλλίας, των επιθέσεων που γίνονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, ουσιαστικά υποσκάπτουν το EFSF, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διότι εάν υποβαθμιστεί π.χ. η Γαλλία κι αν υπάρχουν και κλυδωνισμοί και σε άλλες μεγάλες χώρες, αυτό αυτόματα σημαίνει και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ίδιου του Ταμείου.

Επομένως το ευρωομόλογο, το τι θα γίνει με το ευρωομόλογο κι αν θα μπορεί το Ταμείο να εκδώσει ευρωομόλογο στο μέλλον, θα αποφασιστεί τι ενέργειες γίνονται τώρα, σήμερα, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την εκτίμησή σας η εμπλοκή αυτή, ας το πούμε έτσι, με το δανεισμό της Γερμανίας χθες, θα οδηγήσει τη γερμανική ηγεσία σε τι αποφάσεις; Μήπως θελήσει να επιβάλλει ακόμα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δυστυχώς δεν βλέπω την κα Μέρκελ να παίρνει τα μηνύματα των καιρών. Δεν βλέπω τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να κατανοούν ότι πρέπει να ενεργήσουν, έπρεπε να είχαν ενεργήσει από τις αρχές του ΄11 και όχι τώρα, να προικοδοτήσουν το Ταμείο, να το αφήσουν να παρεμβαίνει στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές των ομολόγων και να συντονίσουν τις πολιτικές τους για μία επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και όχι πολιτικές λιτότητας οι οποίες κάνουν όλες τις οικονομίες πολύ πιο ευάλωτες στις κερδοσκοπικές πιέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κα Κατσέλη τι νόημα έχει όλη αυτή η κουβέντα για το αν οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες; Αυτό που λέγατε προηγουμένως είναι σωστό, αλλά το ακούμε ένα – ενάμιση χρόνο. Δε φαίνονται ακόμα και τώρα τα μηνύματα, που είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης το πρόβλημα όπως είπατε, να τα λαμβάνουν. Ποιο μέλλον υπάρχει λοιπόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, όταν οι ηγεσίες δεν ακούν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ποιο μέλλον υπάρχει συνεπώς είναι το ερώτημα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, υπάρχουν πολιτικοί, γι’ αυτό υπάρχει πολιτική και μέσα από την κοινωνική αναταραχή, μέσα από την πολιτική διαδικασία, μέσα από τις εκλογές που έρχονται, ελπίζω ότι θα γίνουν ανατροπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει αυτών ή μάλλον με αυτά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εκτός εάν οι ανατροπές γίνουν λόγω κρίσης, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο, διότι είδαμε και την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο να παίρνει σημαντικές αποφάσεις όταν η φωτιά ήταν στα πόδια της. Λοιπόν, ή θα ανατραπεί το σκηνικό μέσα από μία πολιτική διαδικασία ή θα ανατραπεί μέσα από κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, επειδή εξακολουθεί το περιβάλλον να προξενεί αν μη τι άλλο αβεβαιότητα, ας το πούμε έτσι, εκτιμάτε, θεωρείτε, συμφωνείτε μάλλον με την άποψη ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επεξεργαστεί κάποια σχέδια για το ενδεχόμενο να βρεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτός Ευρωζώνης η χώρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, ούτε το πίστευα ούτε το πιστεύω. Νομίζω ότι με τα βήματα που έχουν γίνει, και εφόσον κλειστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ανοιχτές δεσμεύσεις που έχουμε δηλαδή και ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα είναι η πιο προστατευμένη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι όρους όμως. Δηλαδή αν είναι προστατευμένη με μισθούς των 300 ευρώ ας πούμε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι θέμα σκληρής διαπραγμάτευσης και είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση και ο κ. Παπαδήμος θα κάνει ό,τι καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ας έρθουμε στο πολιτικό σκηνικό, γιατί νομίζω ότι όλα αυτά διαμορφώνουν και πολιτικό σκηνικό. Χωρίς να έχουμε αυτή τη στιγμή απ’ ό,τι φαίνεται δεδομένη ημερομηνία εκλογών, κάποια στιγμή θα έχουμε εκλογές, ακόμα κι αν είναι σε 6, 7 ή 8 μήνες.

Θεωρείτε εσείς ότι το ΠΑΣΟΚ, με ό,τι κόστος έχει υποστεί σ’ αυτά τα δύο χρόνια εφαρμογής πολιτικής που δεν είναι ήταν δική του, έχει περιθώρια ανάταξης και ανασύνταξης ιδεολογικής και πολιτικής;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το πιστεύω ακράδαντα κ. Κωβαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή μιλάω και πολύ και στον κόσμο και στις γειτονιές της Β’ Αθηνών από τις οποίες εκλέγομαι, πρώτα – πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο το τι έγινε, γιατί πολύς κόσμος έχει πάρα πολλές ερωτήσεις για όλη τη διετία, γιατί φτάσαμε εδώ, γιατί ανατράπηκε το πρόγραμμά μας, τι έγιναν σωστά και τι έγιναν λάθος.

Άρα αυτό, η αφήγηση αν θέλετε για τα δύο χρόνια έχει τεράστια πολιτική σημασία αυτή τη στιγμή, να εξηγήσουμε πραγματικά τα βήματα που κάναμε, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Και το δεύτερο είναι να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το τι περιμένει τον κόσμο. Εάν ένας κόσμος εμπιστευθεί ένα πολιτικό κόμμα ή στελέχη, εξαρτάται από την αξιοπιστία και των λεγομένων και των πράξεων.

Άρα πρέπει να εξηγηθεί τι έγινε, γιατί υπήρξαν οι αλλαγές και πώς βλέπουμε την κατάσταση να διαμορφώνεται τώρα επειδή υπάρχει μια ριζική αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον, τι μπορεί να περιμένει και ποιες είναι οι προοδευτικές επιλογές μέσα σ’ αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα μπορούμε να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανατροπή του προγράμματός σας κα Κατσέλη, όπως το θέσατε προηγουμένως, είναι ζήτημα μονάχα του οικονομικού περιβάλλοντος του ευρύτερου διεθνώς ή έχουν γίνει αστοχίες και από την κυβέρνηση; Το ρωτώ με αφορμή και τη χθεσινή έκθεση, που θυμίζω ας πούμε ότι ο προϋπολογισμός αρχικά είχε στόχο το 8,5% και έχει αναθεωρηθεί πέντε φορές έκτοτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι συγκερασμός και των δύο παραγόντων. Θα έλεγα από τη μια μεριά είναι απόρροια μιας παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας, η οποία έφερε την οικονομία σε πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν την οποία εκτιμούσαν όλοι και οπωσδήποτε είναι και απόρροια και καθυστερήσεων λήψης μέτρων, αλλά κυριότερα υλοποίησης κάποιων μέτρων τα οποία θα μπορούσαν αν θέλετε να αλλάξουν το τοπίο και να αμβλύνουν και την αστάθεια που επικρατεί.

Άρα θα έλεγα είναι συγκερασμός και των δύο. Αυτά όμως πρέπει πολύ ξεκάθαρα να εξηγηθούν και να αντλήσουμε και τα σωστά συμπεράσματα από αυτή δίχρονη θα έλεγα συγκλονιστική εμπειρία που όλοι έχουμε ζήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις εξηγήσεις αυτές, την αφήγηση αυτή θα την κάνει ο κ. Παπανδρέου κατά την άποψή σας ή κάποιος άλλος ή όλοι μαζί όσοι συμμετείχατε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω όλοι μαζί πρέπει να την κάνουμε και μάλιστα συντεταγμένα ώστε να μην υπάρχει κακοφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιος θα ηγείται ωστόσο, έτσι κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και γι’ αυτό τα συντεταγμένα όργανα του κινήματος πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν, πραγματικά να αντλήσουμε  τα συμπεράσματα αυτής της διετίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αμέσως», δεν είναι πολυτέλεια λίγο; Δηλαδή τη στιγμή που στηρίζετε μια κυβέρνηση, αν μπείτε – ως ΠΑΣΟΚ εννοώ – σε μια διαδικασία εσωκομματικών συζητήσεων ή και αντιπαραθέσεων, αυτό δεν θα απειλεί την κυβέρνηση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα δεν είναι εσωστρέφεια να εξηγήσεις στον κόσμο. Είναι ίσως η μέγιστη πράξη εξωστρέφειας να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, γιατί παραδείγματος χάρη φτάσαμε στο μνημόνιο, γιατί σώθηκε η Ελλάδα από βασικές, ουσιαστικές κινήσεις που έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, ποιες ήταν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν και οι οποίες άλλες απέδωσαν ήδη οφέλη, άλλες πρόκειται να αποδώσουν.

Πού σκοντάψαμε, διότι υπήρχαν 2, 3, 4 μέτωπα μεγάλα τα οποία πραγματικά σκοντάψαμε, και τι πρέπει να κάνουμε για να ξεμπλοκαριστούν και να έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα. Παραδείγματος χάρη, το θέμα των επενδύσεων. Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη. Μα για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει γενικευμένη απλούστευση όλων των εμποδίων αδειοδότησης παραδείγματος χάρη και λειτουργίας επιχειρήσεων. Έγιναν μεγάλα βήματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, σας διακόπτω, αλλά μήπως είναι λίγο αργά να το καταλάβει αυτό η κοινωνία; Επί ενάμιση χρόνο τα εξηγείτε, έχετε κληθεί να εξηγήσετε από όλα τα δημόσια βήματα που είχατε στη διάθεσή σας, και κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχετε πείσει την κοινωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι – κοιτάξτε – πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια κ. Κωβαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θεωρείτε, απ’ ό,τι καταλάβαμε, ότι…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και γι’ αυτό και για το πού πάμε. Κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι ο καθένας βλέπει το πρόβλημα στην τσέπη του και στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτονόητο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βλέπει τη φορολόγηση, βλέπει το χαμηλότερο εισόδημα. Βλέπει ότι δεν βγαίνει, ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα δανεικά. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα τον κόσμο είναι, πρώτον, να καταλάβει τι έγινε και δεύτερον, τι να περιμένει.

Δηλαδή η κάθε οικογένεια αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον εμένα όπου πάω με ρωτάνε : τι πρόκειται να γίνει στους επόμενους έξι μήνες και υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτή την κρίση; Εντάξει, εγώ να συνεισφέρω. Δύο ερωτήσεις είναι. Θα βγούμε από την κρίση; Πότε θα βγούμε από την κρίση; Και θα πληρώσουμε όλοι ή όλα τα βάρη θα είναι στους ώμους μου; Αυτές είναι οι τρεις βασικές ερωτήσεις που ρωτάει ο κόσμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι υπάρχουν, αλλά πρέπει αυτές οι απαντήσεις να μη δίνονται από τον καθένα, από μας μεμονωμένα αλλά συντεταγμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Καταλαβαίνω πάντως ότι λέτε πως αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει το δυνατόν συντομότερα και όχι να αναβληθεί.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει ήδη ξεκινήσει από μεμονωμένα στελέχη, αλλά νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ να γίνει πολύ πιο οργανωμένα ενόψει και των εκλογών, διότι κ. Κωβαίο όταν θα πάμε στις εκλογές, θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ποιο είναι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και τι το διαφοροποιεί από τις άλλες επιλογές που έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως το ερώτημα – εντάξει, καταλαβαίνω ότι ίσως η απάντηση είναι δύσκολη – στις εκλογές θα πάτε με τον κ. Παπανδρέου, με κάποιον άλλον ή αναλόγως τι θα προκύψει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι ανοιχτό θέμα και θα το δούμε στην πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς. Κυρία Κατσέλη, σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ κ. Κωβαίο. Γεια σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings