Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την πρώην Υπουργό, τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Β’ περιφέρεια των Αθηνών, την κα Λούκα Κατσέλη. Καλημέρα κυρία Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το δικό σας συμπέρασμα από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο ποιο είναι; Γιατί πολύς κόσμος, ξέρετε, έμεινε με την αίσθηση ότι πολύς καυγάς τις προηγούμενες μέρες για το τίποτα ως κατάληξη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Πρώτα-πρώτα ήταν μια πολύ σημαντική, ίσως από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Κατατέθηκαν προτάσεις και προγραμματικού χαρακτήρα αλλά και διαδικαστικές και εγώ εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια τελείως καινούργια φάση. Ακόμα αυτό δε μπορεί να φανεί προς τα έξω, αλλά νομίζω…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό ισχύει και για την ηγεσία του.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, φυσικά, πηγαίνουμε για την ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας πριν από τις εκλογές, αυτή η νέα ηγεσία θα έχει τεράστια ευθύνη, βάζει ένα τεράστιο στοίχημα..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή η νέα ηγεσία που λέτε μπορεί να είναι και η προηγούμενη; Ο κ. Παπανδρέου εννοώ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο κ. Παπανδρέου το απέκλεισε ήδη στο Πολιτικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας όπου είπε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δε θα βάλει υποψηφιότητα ούτε για τις εκλογές ούτε ως Πρόεδρος του Κινήματος.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ρωτάμε γιατί είναι θολό ακόμα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τότε προς τι όλη αυτή η παράταση και το διάστημα το οποίο αφήνετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει τεράστια σημασία να γίνει αυτός ο διάλογος ο οποίος ξεκίνησε με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διότι μην ξεχνάμε ότι αν έχουμε εκλογές ας πούμε τέλος Απριλίου, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κατέβει στις εκλογές μ’ ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, μέσα στην καινούργια συγκυρία που έχει διαμορφωθεί. Άρα το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα καινούργιο πρόσωπο, το πρόβλημα δεν ήταν και δεν είναι το πρόσωπο της ηγεσίας, αλλά το στίγμα το πολιτικό και ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που ξεκίνησε –και ξεκίνησε ήδη με το Εθνικό Συμβούλιο- κατατέθηκαν και εναλλακτικές προτάσεις γύρω από αυτό, οι οποίες θ’ αναδειχθούν σ’ αυτή τη διαδικασία διαλόγου και η κάθε πρόταση θα εκφραστεί και από έναν υποψήφιο Πρόεδρο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα πρόσωπα φορείς ιδεών και απόψεων είναι, δεν είναι κάτι ουδέτερο, όμως όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελα να τεθούν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόσωπα που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα ή βρίσκονται ακόμα σε υπουργικές θέσεις, έχουν εκφράσει μ’ έναν τρόπο την άποψη και την πολιτική τους, έστω κι αν ορισμένοι εξ αυτών την τελευταία στιγμή άλλαξαν τελείως, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Θέλω να πω ότι είναι γνωστοί για την πολιτική τους άποψη, την πολιτική τους θέση και την πρότασή τους. Τι θ’ αλλάξει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι γνωστοί για την πολιτική άποψη που εξέφραζαν στο Υπουργείο τους, αλλά όχι για μια συνολική πρόταση για τον τόπο. Γιατί άλλο να είσαι υποψήφιος Πρόεδρος ενός κόμματος και μάλιστα ενός μεγάλου κόμματος, μιας πλατιάς παράταξης και άλλο να είσαι Υπουργός σε μια κυβέρνηση όπου ουσιαστικά κάποιος άλλος βάζει το πλαίσιο.

Κι αν θέλετε η δική μου τοποθέτηση, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, διότι ουσιαστικά αναδείχθηκαν δυο εναλλακτικές προσεγγίσεις. Η μία προσέγγιση έλεγε ότι η σωτηρία της χώρας είναι μονόδρομος αν θέλετε και είναι πρώτη προτεραιότητα, αυτό ήταν για όλους, ότι είναι μονόδρομος και υπηρετείται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έτσι όπως το ξέρουμε. Και υπήρχε μια εναλλακτική προσέγγιση την οποία την εξέφρασα πολύ ξεκάθαρα εγώ αλλά και πολλοί άλλοι, ότι μέσα σ’ αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μέσα σ’ αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι έχουμε πολύ δύσκολες μέρες και διαπραγματεύσεις μπροστά μας, υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις και αυτές τις εναλλακτικές προσεγγίσεις, εναλλακτικά μέτρα, εναλλακτικές δέσμες πολιτικών οι οποίες είναι πιο αναπτυξιακές, έχουν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και είναι πολύ πιο κοντά αν θέλετε στις αρχές και στις αξίες μας, πρέπει ν’ αναδειχθούν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια και το λέτε αυτό εσείς και με βάση την πρόταση που κάνατε, θα επιθυμούσατε να είστε υποψήφια;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ θέλω μαζί με άλλους να δουλέψω για την ανάδειξη αυτής της πρότασης, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τον τόπο μου και για τα παιδιά μας και για όλους μας. Όλοι μαζί θα δούμε ποιος είναι ο κατάλληλος εκφραστής αυτής της άποψης.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ρωτάω αν εσείς θα θέλατε να την εκφράσετε αυτή την άποψη, αφού την εκφράζετε έτσι κι αλλιώς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό δήλωσα από την αρχή παρούσα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι: Ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πολύ δυσμενές πολιτικό περιβάλλον για το ΠΑΣΟΚ, όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, και η τελευταία, το βαρόμετρο της Public Issue το δείχνει πάρα πολύ χαμηλά, με τρομακτικές διαρροές προς τ’ άλλα κόμματα, κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς και πολύ συμπιεσμένη την εκλογική τους δύναμη. Αυτό πώς αναστρέφεται; Πώς αναστρέφεται με πρόσωπα τα οποία ήδη μετείχαν σε όλη αυτή την προσπάθεια που οδήγησε εδώ που οδήγησε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό θα είναι και το στοίχημα. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί ν’ αντιστραφεί και θ’ αντιστραφεί. Και θα σας πω γιατί: Γιατί ο κόσμος, παρ’ όλη την οργή, παρ’ όλη την αγανάκτηση, παρ’ όλη την αγανάκτηση, παρ’ όλη την έλλειψη εμπιστοσύνης που αυτή τη στιγμή τον διακατέχει, ξέρει ότι όποιος κληθεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα τα επόμενα χρόνια, δε θα μπορεί ν’ ανατρέψει τελείως τη νέα πραγματικότητα.

Δηλαδή το πρόβλημα της Αριστεράς είναι ακριβώς αυτό και θα έλεγα και το πρόβλημα και της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στη βάση αυτών που έλεγε πριν αρκετούς μήνες. Μιλούσαμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από τη μια μεριά, πλήρη επαναδιαπραγμάτευση και από την άλλη μεριά ανατροπή του μνημονίου από την πλευρά της Αριστεράς.

Ο κόσμος ξέρει ότι ούτε το ένα είναι εφικτό ούτε το άλλο. Παρ’ όλο ότι δεν του αρέσει, αλλά έτσι είναι. Ούτε το ένα είναι εφικτό, ούτε το άλλο. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να γίνει μια συσπείρωση όλων των πιο αξιόλογων στελεχών που έχουμε στον τόπο μας, ανεξαρτήτως αν θέλετε κομματικής προέλευσης, ανθρώπων οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία, τη διεθνή παρουσία, τη διαπραγματευτική ικανότητα έτσι ώστε να συμφωνήσουμε σ’ ένα εθνικό σχέδιο το οποίο να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα δημοσιονομικά, αλλά τα ελάχιστα υφεσιακά, να μπορεί πραγματικά να επανεκκινήσει την οικονομία με αξιόπιστο τρόπο και να οργανώσει διαφορετικά το δημόσιο τομέα προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύνατους, τους πιο ευάλωτους.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που λέτε είναι σωστό αλλά εδώ βλέπουμε ότι πάνε να χτυπηθούν πάλι οι ίδιοι σε σχέση και με τον 13ο – 14ο μισθό και τη συλλογική σύμβαση, ξανά για τα ίδια στρώματα μιλάμε, συνεχίζεται αυτός ο κύκλος συνεχώς.. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση και τι πρέπει να γίνει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς γι’ αυτό υπάρχουν κάποιοι από εμάς οι οποίοι έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και γι’ αυτό είμαστε και στην πολιτική.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς λέτε ότι δε θα ψηφίσετε κάτι αντίστοιχο αν έρθει στη Βουλή, μια νομοθετική ρύθμιση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω ότι δε θα έρθει στη Βουλή. Και δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή και άκουσα και τον Υπουργό, τον κ. Κουτρουμάνη που είπε ότι δε συζητιέται κάτι τέτοιο, βγήκε και το ΙΟΒΕ και είπε κάτι τέτοιο, για δυο λόγους: Πρώτον διότι αυτά τα θέματα πρέπει να επιλύονται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι ρυθμίσεις και οι όροι εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δεν αφορούν στο δημόσιο τομέα και πόσο μάλλον στην τρόικα να ρυθμίζει το τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Ας αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, υπάρχει υπευθυνότητα και νομίζω ότι το έδειξαν και την περασμένη εβδομάδα όλοι.

Το δεύτερο είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όταν η οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση και οι προοπτικές δεν είναι καλές, το χειρότερο που μπορεί να γίνει και για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Κατσέλη, είπατε πριν συσπειρωθούν οι καλύτερες δυνάμεις κτλ., το ΠΑΣΟΚ επομένως πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο το οποίο θα το προτείνει και προς άλλες δυνάμεις, φαίνεται ότι καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να έχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, τουλάχιστον με το σημερινό πολιτικό περιβάλλον. Γενικώς στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή προς κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προτείνει το ΠΑΣΟΚ το σχέδιό του; Διότι το «γενικώς» περιλαμβάνει και το ΛΑΟΣ, περιλαμβάνει και τη Νέα Δημοκρατία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχω πει ξεκάθαρα την άποψή μου και την είπα και στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δε θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να συγκυβερνά ούτε με το ΛΑΟΣ ούτε και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να συγκυβερνήσουμε με μια Αριστερά που δε φοβάται να κυβερνήσει. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνηθούν βασικές αρχές και κυρίως να γίνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία.

Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι πλειοψηφία σ’ αυτό τον τόπο, τα κόμματα έτσι όπως τα ξέραμε στο παρελθόν είχαν στηθεί πάνω σε άλλη βάση, αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόταγμα είναι πραγματικά η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη και η δίκαιη κατανομή των βαρών, των ευθυνών αλλά και του κόπου και της προσπάθειας και νομίζω ότι σε νέες βάσεις, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο κάλεσμα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ν’ ανατρέψει αυτή την καθοδική πορεία και να γίνει πρώτη δύναμη έτσι ώστε να μπορεί, στη βάση ενός διαφορετικού λόγου, διαφορετικού προγράμματος, να ξαναμοιράσει την τράπουλα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings