Συνέντευξη στο GRTímes.gr: Η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων είναι εφικτή 04.03.2019

Συνέντευξη της Αννίτας Στιβακτάκη

Αργά ή γρήγορα τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θα μετασχηματισθούν. Θα δημιουργηθούν νέες συμμαχίες και πόλοι πολιτικής έκφρασης με προοδευτικό πρόσημο, δηλώνει με βεβαιότητα, η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για τις διεργασίες στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή.

Όπως εξηγεί βασίζει αυτή την πεποίθησή της στην εκτίμηση ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τέτοιου είδους αναδιατάξεις των πολιτικών δυνάμεων.

Η πρώην υπουργός είναι βαθιά πεπεισμένη ότι οι προοδευτικές συμμαχίες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης είναι δυνατόν να αντιστρέψουν τη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση, γι’ αυτό και είναι αναγκαίες.

Επιμένει όμως ιδιαίτερα στο περιεχόμενο τους, στη διατύπωση ενός ελκυστικού προγράμματος, που όπως λέει, για να είναι πειστικό πρέπει να προτείνει συγκεκριμένες εφαρμόσιμες λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα και να χαράσσει ξεκάθαρες γραμμές απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και τις πολιτικές που ευνοούν τους λίγους αφήνοντας στο περιθώριο τους πολλούς

Ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο αποτελεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα, της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Η κ. Κατσέλη που είναι συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής, σχολιάζει ως ακατανόητη την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να παραστεί στην εκδήλωση και το διάλογο που ανοίγει, αλλά «και τη συμπόρευση της ηγεσίας του με την Ν.Δ. σε πολλά κορυφαίας σημασίας ζητήματα».

Ταυτόχρονα επισημαίνει με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ότι διευρύνσεις και συγκλίσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν με καχυποψίες και διστακτικότητες, «οι οποίες συντηρούν αψιμαχίες του παρελθόντος συνήθως για να υπηρετήσουν τη διατήρηση κομματικών οφικίων».

Κυρία Κατσέλη, η σύγχρονη Ευρώπη, είναι σαφές ακόμα και για το μέσο Έλληνα που δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται και δεν πολυπαρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι έχει εξοκείλει από τις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν στην ανάγκη της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1993. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Ευημερία και την Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη της οποίας είστε συμπρόεδρος, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι …αναστρέψιμη, ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα σωτηρίας;

Είναι αλήθεια ότι το Ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μείωση εμπιστοσύνης στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, η άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού και η αύξηση της επιρροής ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων, είναι σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα της αλόγιστης απορρύθμισης των αγορών , της άναρχης παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αύξησαν την φτώχεια, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες και όξυναν την ανασφάλεια. Στα μάτια πολλών Ευρωπαίων ,το πολιτικό σύστημα αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι ικανά να προασπίσουν τα συμφέροντα των πολλών έναντι των λίγων και ισχυρών, ενώ ταυτόχρονα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέες προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική επανάσταση που απαιτούν σοβαρή και αξιόπιστη διαχείριση και συνεργασίες.

Η πορεία της Ευρώπης, όμως, είναι αναστρέψιμη. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση , κινητοποίηση όλων, ευρείες συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Χρειάζεται πάνω από όλα η διατύπωση ενός ελκυστικού προγράμματος για μία δημοκρατική, βιώσιμη και δίκαιη Ευρώπη. Το πρόγραμμα αυτό για να είναι πειστικό πρέπει να προτείνει συγκεκριμένες εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες και να προωθεί την υλοποίηση τους μέσα από ένα υποστηρικτικό σύστημα διακυβέρνησης και θεσμών.

Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με την Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο “Ευημερία για όλους σε μια Βιώσιμη Ευρώπη”. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, που εκπόνησε την Έκθεση, συστάθηκε τον Απρίλιο 2018 από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα την τιμή να συν-προεδρεύω της Επιτροπής αυτής μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας κ. Poul Nyrup Rasmussen. Στην Επιτροπή συμμετείχαν 30 εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, εμπειρογνώμονες και αναλυτές από όλη την Ευρώπη. Η Έκθεση που παρουσιάζεται στην Αθήνα σήμερα , έχει ήδη παρουσιαστεί στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου της ομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλες, στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα και σε άλλες ΕυρωπαΪκές πρωτεύουσες.

Σ’ αυτήν προτείνονται 100 συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα πολιτικής ενταγμένα σε μια ρεαλιστική στρατηγική βασισμένη στις δεσμεύσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την περίοδο 2015-2030 τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν από 193 χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι μέτρα που έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της συμμετοχής τους στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων καθώς και μέτρα που επιδιώκουν την αναμόρφωση και ουσιαστική εποπτεία της λειτουργίας των αγορών, την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, τη διασφάλιση της οικολογικής και κοινωνικής προόδου, καθώς και τη ριζική αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Επομένως, ναι, υπάρχει όραμα και στρατηγικό σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο που μπορεί να αναστρέψει τη σημερινή κατάσταση.

Η σύμπραξη πάντως των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στις δυνάμεις της νέας, «επιθετικής» αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός, δεξιάς και της ανόδου των ακροδεξιών, δεν φαντάζει καθόλου εύκολη υπόθεση, αφενός γιατί είναι εμφανής πλέον η «κόπωση» τους, αφετέρου επειδή υπάρχουν σοβαρά ρήγματα στη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, οι διαφορές που προϋπήρχαν μεταξύ Βορρά και Νότου έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα και είναι πολύ σαφής μια τάση διάλυσης της Ε.Ε. ή συγκρότησης ενός πολύ μικρότερου σχήματος. Τι λέτε;

Ακριβώς αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Τη διάσπαση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος ή ακόμη χειρότερα τη διάλυσή του, καθώς αυτό θα έδινε μία στρατηγική νίκη στην ακροδεξιά.

Η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και εφικτή, αρκεί να γίνει στη βάση ενός εναλλακτικού βιώσιμου σχεδίου για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, που θα χαράσσει ξεκάθαρες γραμμές απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, τις πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και αφήνουν στο περιθώριο τους πολλούς, απέναντι στις πολιτικές που στο βωμό ενός πραγματικού προβλήματος, όπως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τροφοδοτούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Στην οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένη Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τα μνημόνια, εκτιμάτε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αρκετά ώριμες, ώστε από κοινού να καταρτίσουν το νέο αφήγημα για τη χώρα και να το στηρίξουν με τις κατάλληλες πολιτικές;

Η κοινωνία πιστεύω ότι είναι ώριμη. Προσβλέπω πολύ στις κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης τα τελευταία χρόνια και εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν νέες συμμαχίες και πόλοι πολιτικής έκφρασης με προοδευτικό πρόσημο. Τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θα μετασχηματισθούν και αναγκαστικά θα ακολουθήσουν αυτή τη τάση.

Το σημαντικό είναι ότι ο προοδευτικός χώρος έχει τεράστιο πολιτικό έδαφος να κερδίσει απέναντι σε ένα επικίνδυνο μέτωπο νεοσυντηρητικών, νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων, που είναι ορατό και στη χώρα μας.

Πάντως ενώ ο πρωθυπουργός στηρίζει ανεπιφύλακτα σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για τη διεύρυνση και ισχυροποίηση του μετώπου της Κεντροαριστεράς ,το έδειξε έμπρακτα και στον τελευταίο ανασχηματισμό, διατηρεί στην κυβέρνηση με πολύ πρόσφατη μάλιστα τη σχετική επιλογή, αρκετά στελέχη των ΑΝΕΛ και την νυν ανεξάρτητη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. , Κ. Παπακώστα. Το ερώτημα είναι μήπως κατά αυτό τον τρόπο η πρόσκληση προς την Κεντροαριστερά, γίνεται κάπως …θολή;

Πέρα από τις επιλογές προσώπων ή τη συγκυριακή συνεργασία κομμάτων, το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής που θα διατυπώσει το προοδευτικό μέτωπο. Σε αυτό έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να προκύψουν και οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις κομμάτων ή φορέων. Η κοινωνία, όπως ανέφερα, είναι έτοιμη.

Το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή εκδήλωση και πως σχολιάζετε τη στρατηγική της κ. Γεννηματά που προσπαθώντας να εμφανίσει καθαρές πολιτικές αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει προς τη Ν.Δ.;

Το ΚΙΝΑΛ προσκλήθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που είτε συμμετέχουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου ( ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι,ΔΗΜΑΡ) ή είναι παρατηρητές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ( ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν κατανοώ την άρνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, πόσο μάλλον όταν στον διάλογο αυτό πρωτοστατεί η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας του S&P, δηλαδή η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει. Ακόμη πιο ακατανόητη είναι η συμπόρευση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την Ν.Δ. σε πολλά κορυφαίας σημασίας ζητήματα. Ας κρίνουν οι πολίτες τη στάση αυτή.

Πάντως και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αποφάσεις των οργάνων του για συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο , αλλά και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπάρχει ισχυρή καχυποψία και διστακτικότητα για την υποστήριξη οποιουδήποτε δεν ανήκει στις τάξεις του κόμματος…

Η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου προϋποθέτει πέρα από προγραμματική σύγκλιση και άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία. Διευρύνσεις και συγκλίσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν με καχυποψίες και διστακτικότητες, οι οποίες συντηρούν αψιμαχίες του παρελθόντος συνήθως για να υπηρετήσουν τη διατήρηση κομματικών οφικίων…

Οι συμμαχίες για να ευοδωθούν χρειάζονται πάντα το κατάλληλο έδαφος. Η κακή κατάσταση της οικονομίας και οι συντηρητικές πολιτικές που αναγκαστικά για αρκετό καιρό θα εφαρμόζονται, ως συνέπεια των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, πιστεύετε ότι υποβοηθούν τη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων ή την αποθαρρύνουν ;

Αντίθετα. Οι καταστροφικές συνέπειές της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας που ακολουθήθηκαν για μεγάλα στρώματα της κοινωνίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για συμμαχίες και συγκλίσεις, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωση παρόμοιας κρίσης στο μέλλον και να συγκροτηθεί ένα δυναμικό προοδευτικό μέτωπο που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Οι ευρωεκλογές θεωρείτε ότι μπορούν να επισπεύσουν τις εξελίξεις συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου και στη χώρα μας;

Λόγω των επερχόμενων Ευρωεκλογών και των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου , έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων από τη Σοσιαλδημοκρατία, τους Οικολόγους, τους Πράσινους έως την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου και πιθανών προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτές οι διεργασίες θα ενταθούν ιδιαίτερα μετά τις εκλογές και στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Να ρωτήσω και από ποιο πόστο, από ποιο μετερίζι θα αγωνιστείτε εσείς το επόμενο διάστημα για την υλοποίηση των συμπερασμάτων της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής;

Δική μου πρόθεση είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε το προοδευτικό μέτωπο που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο πολιτικής.

Λ. Κατσέλη στο GRTímes.gr: Η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων είναι εφικτή.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings