Συνέντευξη στο Mega Channel, 1-9-2011

Στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας

 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να καλημερίσουμε τους καλεσμένους μας. Η κα Λούκα Κατσέλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός βέβαια σε διάφορα κεντρικά Υπουργεία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα. Αυτές τις ημέρες αν ήταν ακόμα Υπουργός θα είχε με την τρόικα εκεί πάνω από το κεφάλι της…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει τώρα έχει ξεκουραστεί από αυτό. Και ο κ. Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας. Σωστά το είπα;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ σωστά, καλή σας ημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα για την ιστορία κα Υπουργέ κάνατε μάχες με την τρόικα όταν ήσασταν Υπουργός ή ήταν ψιλοξενέρωτες οι συναντήσεις;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, χαλαρές δεν ήταν ποτέ. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα, διαφωνίες σε αρκετά θέματα αλλά καταλήγαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο τουλάχιστον ήταν νομίζω συμβατό με αυτά τα οποία και μπορούσαμε και οι δύο να υπερασπίσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάλιστα. Το θέμα στο οικονομικό πεδίο, ένα από τα θέματα των ημερών, το οποίο σήμερα έχουμε αυτή τη στιγμή  είναι  το 23% ο περίφημος ΦΠΑ που πήγε στο 23% και το οποίο οι εστιάτορες και όλοι στο χώρο της εστίασης λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφικό, μια ταφόπλακα, ένα καταστροφικό μέτρο για την αγορά.

Πάμε στη Λίλα Καρακιτσάκη, η οποία έχει μαζί της ένα φίλο μας από το χώρο της εστίασης. Καλημέρα.

Λ. ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΚΗ: Καλημέρα σας από το Χαλάνδρι και καλό μήνα, παρόλο που δεν φαίνεται να μπήκε και με τον καλύτερο τρόπο. Βρισκόμαστε εδώ με τον κ. Κουράση, τον γνωρίζουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΠΟΕΣΕ  και της ΓΣΕΒΕΕ και συζητάμε ακριβώς τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το μέτρο αυτό.

Υπάρχει μια κατηγορία εστιατόρων οι οποίοι αρνούνται να αποδώσουν στο δημόσιο το ΦΠΑ και υπάρχει  και μια άλλη κατηγορία, η οποία δήλωσε ότι θα απορροφήσει τον ΦΠΑ. Ο κ. Κουράσης έχει 25 χρόνια εδώ στο Χαλάνδρι το εστιατόριο και θα τον ρωτήσουμε τώρα τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από σήμερα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Κουράση από χτες ήδη έχετε προσχωρήσει στο Κίνημα «Δεν πληρώνω» κατά κάποιο τρόπο.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Ναι είναι  μια απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, την οποία υλοποιούμε από σήμερα. Είναι  πραγματικά μια λύση ανάγκης, είναι  μια λύση, η οποία δεν μας ευχαριστεί και εμάς. Μην φαντάζεστε ότι το κάνουμε με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με συγχωρείτε στην πράξη πώς θα γίνει αυτό; Έρχονται πελάτες, τρώνε εισπράττεται ένα ΦΠΑ 13, 23 πάντως εισπράττεται ένα ΦΠΑ.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Μια έρευνα που βγήκε πρόσφατα στις 24 Αυγούστου που ανακοινώθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ λέει ότι το 30% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ούτως ή άλλως αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Άρα πολύ λίγο απέχουμε από την κατάσταση αυτή. Νομίζετε ότι το κάνουμε ευχάριστα; Νομίζετε ότι μπορούμε σαν επιχειρηματίες να αποδώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο δημόσιο τόσες πολλές πια που έχουν γίνει και τόσο βαρείς που είναι με μείωση του τζίρου, με αύξηση της φορολογίας; Όταν ξέρουν πολύ καλά οι καλεσμένοι σας που έχετε στο πάνελ σας, ότι όταν έχουμε ύφεση δεν μπορούμε να ανεβάζουμε τους φόρους, αυξάνουμε την ύφεση με αυτό τον τρόπο. Πώς θα εισπράξει το κράτος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σωστά. Αυτό είναι  ένα γενικό θέμα το οποίο έτσι έχουμε βυθιστεί στην ύφεση. Να ρωτήσω κάτι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορώ να πω κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσω και τον κ. Μηταράκη μετά τι γνώμη έχει η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό αλλά πείτε μας εσείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η απόφαση «δεν πληρώνω» κατά τη γνώμη μου δεν είναι  λύση ανάγκης. Είναι  καταστροφική λύση γιατί κάποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και τα σπασμένα τελικά ξέρετε ποιος θα τα πληρώσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που όταν ολόκληρες ομάδες πληθυσμού δεν πληρώνουν ή δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από το νόμο τα φορολογικά έσοδα θα πέφτουν ακόμα περισσότερο και τελικά θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα και κάποιος άλλος θα υποστεί τη ζημιά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν η κυβέρνησή σας  λέει ότι δεν συμφωνεί η ίδια με το 23%.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό θα έλεγα αμέσως μετά κ. Οικονομέα, ότι το μέτρο αυτό νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι  ένα μέτρο το οποίο πρέπει  να αλλάξει, δεν πρέπει αυτή τη στιγμή  ένα 23% ΦΠΑ δεν είναι  προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι η κυβέρνηση στη μέση διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στη μέση ολοκλήρωσης ενός εθνικού διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό εγώ προσωπικά θα έκανα μια έκκληση προς όλους, παρόλο ότι είναι  άδικο, παρόλο ότι είναι  δύσκολο, παρόλο ότι υπάρχει  αδυναμία, πραγματικά να υπάρξει σύνεση και ωριμότητα έτσι ώστε να υπάρξει προσαρμογή αυτού του μέτρου αλλά να μην πυροδοτήσουμε καταστάσεις σαν αυτές ότι ο καθένας δεν πληρώνει, ότι δεν εφαρμόζει κάτι κλπ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πριν πάω στον κ. Μηταράκη να ρωτήσω κάτι; Τι ήταν το τόσο επείγον πια αφού έτσι και αλλιώς ούτε η κυβέρνηση το πιστεύει; Αφού γίνονται συζητήσεις αφού σε λίγο μπορεί να αλλάξει; Τι ήταν να πάρει δύο μήνες αναβολή για να μην γίνει όλη αυτή η αναστάτωση στην αγορά και έπρεπε να επιβληθεί σήμερα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Είναι το έλλειμμα, είναι  η ανάγκη επίτευξης…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα λιγότερα θα πάρουν έτσι. Δεν πρόκειται να εισπράξουν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό πρέπει  να είναι  το αντικείμενο της συζήτησης με την τρόικα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή  εδώ και είμαι σίγουρη ότι…

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε όμως. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στον μόνο τομέα της οικονομίας μας που πάει καλά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τα πούμε. Κύριε Κουράση να σας ρωτήσω κάτι;

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Συγνώμη κ. Καμπουράκη να απαντήσω κάτι στην κα Κατσέλη. Όταν ψηφίσατε το μεσοπρόθεσμο, υπολογίσατε ότι θα έχετε έσοδα 300.000.000 ευρώ το 4μηνο το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή και 700.000.000 ευρώ αντίστοιχα όλο το 2012. Αυτό μόνοι σας παραδέχεστε ότι θα έχουμε μια πτώση στον τζίρο μας, η οποία θα ξεπερνάει το 35%. Νομίζετε ότι αυτό μπορεί να το αντέξει η κοινωνία, μπορεί να το αντέξει ο επαγγελματικός κλάδος; Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε 100.000 κλειστές επιχειρήσεις. Μιλάμε για μια κοινωνική αναταραχή πλέον.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο ότι η ύφεση πλήττει πολλά στρώματα πληθυσμού και εσάς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλπ. Γι΄ αυτό λέμε ότι το μεγάλο στοίχημα αυτής της χώρας, είναι  πραγματικά η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως κ. Κουράση και πολλοί δικοί σας και όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 6 ή στο 13% αποδείξεις δεν δίνατε.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Κοιτάξτε τώρα μην το παίρνουμε αυτό και το βγάζουμε κανόνα πια για όλους τους εστιάτορες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είπα και πολλοί δικοί σας, δεν είπα όλοι. Όλοι πηγαίναμε στο εστιατόριο και ξέρουμε τι γίνεται.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Θα σας πω κάτι. Επειδή όλοι γνωρίζετε από οικονομικά, παγκόσμια συνταγή στα κράτη τα οποία χτυπά την πόρτα η οικονομική κρίση, είναι  η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση του ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μόνο που δεν εφαρμόζεται πουθενά πάντως.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κουράση όσο δεν αυξάνουμε τη φορολογική βάση, όσο δεν συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν το βάρος πέφτει στις πλάτες μόνο των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχουμε πρόβλημα. Άρα θα υπάρχουν και άδικα μέτρα, τα οποία πρέπει  αυτή τη στιγμή…

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ακούσουμε και τον κ. Μηταράκη κα Κατσέλη, συγνώμη που σας διακόπτω, θα έχουμε χρόνο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι τελειώνω. Με το φορολογικό, με τον εθνικό διάλογο θα πρέπει  να δούμε όλοι μαζί, μα όλοι μαζί πώς μπορούμε να διευρύνουμε ουσιαστικά τη φορολογική βάση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουράση μισό λεπτό γιατί σας ενδιαφέρει αυτό, να ακούσουμε ποια είναι  η θέση της Νέας Δημοκρατίας γι’  αυτό το κίνημα «Δεν πληρώνω» από το χώρο της εστίασης.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι  μια βλακώδης κίνηση τεραστίων διαστάσεων, γιατί δεν υπάρχει  περίπτωση να εισπράξει περισσότερα το δημόσιο από ότι εισπράττει σήμερα. Άρα δεν είναι  μόνο η κοινωνική διάσταση που είπε η κα Υπουργός και με την οποία συμφωνώ, δημοσιονομικά στο επόμενο τρίμηνο, στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας θα συζητάμε γιατί εισπράξαμε λιγότερα από την εστίαση;

Και να πω και κάτι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν υπάρχει «δεν πληρώνω» θα έχουμε ακόμα λιγότερα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω για το «δεν πληρώνω» και πολύ συγκεκριμένα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θέλω να μου πείτε γι΄ αυτό και μετά θα μου κάνετε ανάλυση, γι΄ αυτό γι΄ αυτή την κίνηση θέλω.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το κίνημα «Δεν πληρώνω» δεν το στηρίξαμε ποτέ και ούτε πρόκειται να το στηρίξουμε. Η ανυπακοή στους νόμους δεν δημιουργεί μια καλύτερη πολιτεία, δεν δημιουργεί μια καλύτερη χώρα για κανέναν. Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί που ήταν στο όριο αντοχής τους, ήταν στο όριο αντοχής τους με το 13% τώρα τους πιέζουμε να κλείσουν.

Να πω κάτι για τον τουρισμό που είναι  αρκετά σημαντικό και δεν έχει συζητηθεί. Μιλάμε για τα all inclusive πακέτα. Η μεγάλη αγωνία άμα γυρίσετε την επαρχία και πάτε στα νησιά, είναι  οι τοπικές κοινωνίες που προσπαθούν να δώσουν κίνητρο στον τουρίστα να βγει και ένα βράδυ από το ξενοδοχείο μήπως φάνε και στην τοπική ταβέρνα, να δει λίγο την περιοχή.

Τώρα του λέμε ότι άμα αποφασίσεις να βγεις θα πληρώσεις και 23% ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενώ έχεις ένα bonus αν μείνεις μέσα στο ξενοδοχείο.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχεις τεράστιο bonus. Άρα αυτή τη στιγμή  δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που ήδη υπήρχε και ήδη είχε σκοτώσει πάρα πολλά νησιά. Στα Δωδεκάνησα που είχα πάει περιοδεία τον Αύγουστο μου λέγανε ότι δεν βγαίνει κανείς από τα μεγάλα ξενοδοχεία και κλείνουμε.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Στη Ρόδο έκλεισαν 170 εστιατόρια σε ένα χρόνο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη θα πρόσθετα σε αυτά που λέτε και ένα πρόσθετο επιχείρημα, ότι όταν αυξάνεις τον έμμεσο φόρο στην Υπηρεσία που είναι  εντάσεως εργασίας, δημιουργείς ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη ανέργων και προσωπικού.

Άρα εάν είναι  κάτι να κάνεις καλύτερα τα τυποποιημένα προϊόντα να έχουν μεγαλύτερο ΦΠΑ παρά οι υπηρεσίες εντάσεως εργασίας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.  Άρα όλοι συμφωνούμε νομίζω ότι αυτό το μέτρο πρέπει  να αλλάξει. Αυτό πρέπει  να γίνει συντεταγμένα. Η κυβέρνηση απ΄ ότι ξέρουμε όλοι το αξιολογεί και πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις. Γι΄ αυτό αυτή τη στιγμή θα πρέπει  έστω να εφαρμοστεί ο νόμος γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και να αλλάξει το γρηγορότερο δυνατό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι; Τι ήταν το τόσο επείγον και δεν περιμέναμε 1 – 2 μήνες ώσπου να τελειώσει αυτή η ιστορία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι  απλό…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα λεφτά. Εκεί που πάνε δύο πελάτες στο μαγαζί του κ. Κουράση θα πάει ένας. Είναι  ξεκάθαρο αυτό.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε το μεσοπρόθεσμο ήταν λάθος, το έχουμε πει από τότε. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα οδηγήσει ούτε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων ούτε σε ανάπτυξη της οικονομίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μην τα βάζουμε όλα μαζί. Είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο στο οποίο νομίζω όλοι συμφωνούμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να μου πείτε και οι δύο σας, η σκέψη που κάνω είναι  η εξής, αφού ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί με το μέτρο, αφού ο κ. Βενιζέλος διαφωνεί με το μέτρο το 23%, καταλαβαίνει ότι είναι  άδικο, ατελέσφορο, γιατί δεν το αναβάλλανε κάνα δύο μήνες ώσπου να συμφωνήσουν με την τρόικα τι θα γίνει; Εξετάσεις δίνουμε στην τρόικα ότι ό,τι μας λένε το κάνουμε; Δεν μπορώ να καταλάβω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε κάτι; Πώς αλλάζει κάτι, από την εμπειρία μας να σας απαντήσω στην ερώτησή σας; Η όποια αλλαγή μιας απόφασης γίνεται συντεταγμένα μετά από συζήτηση και διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Είμαι σίγουρη ότι τώρα που η τρόικα είναι  εδώ, αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα. Από τη στιγμή που ήταν ειλημμένη απόφαση του προηγούμενου τριμήνου έπρεπε και πρέπει  να εφαρμοστεί, γιατί αλλιώς υπάρχει….

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά γιατί θα κλείσουμε τη σύνδεση και θα κουβεντιάσουμε στη συνέχεια. Κύριε Κουράση να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς ως συνδικάτο δίνετε κατεύθυνση στους εστιάτορες όλης της χώρας να πάψουν να πληρώνουν ΦΠΑ και αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για το τι θα γίνει με την Εφορία αύριο, όταν θα πάει η Εφορία και θα του πει που είναι  ο ΦΠΑ σου κύριε;

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Κύριε Καμπουράκη είμαστε σε πόλεμο. Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο έχεις και απώλειες, αυτό είναι  γνώση όλων των επιχειρηματιών και ξέρουν τις συνέπειες που έχει αυτό το μέτρο. Όλοι το γνωρίζουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς λοιπόν λέτε επισήμως ως συνδικάτο μην πληρώσετε.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Να σκεφτείτε το εξής. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι αντίδρασης, θα αναγκαστούμε να κόψουμε το κλαδί που καθόμαστε. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ούτως ή άλλως η μείωση του τζίρου…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κουράση υπάρχει  άλλος δρόμος αντίδρασης.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: … Από τον αντικαπνιστικό νόμο και από την οικονομική κρίση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι  ότι χειρότερο έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στον επαγγελματικό μας κλάδο. Τώρα η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι  ο θάνατος των εστιατόρων. Καταλαβαίνετε ότι ένα κατάστημα για να αντεπεξέλθει στα έξοδά του μειώνει κάποιες δαπάνες. Τα πρώτα πράγματα που θα μειώσει ένας επιχειρηματίας είναι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ συμφωνώ μαζί σας αλλά δεν μπορείτε και συνέχεια όμως να είσαστε στο όχι. Ξεσηκώσατε ολόκληρη ιστορία με τον αντικαπνιστικό νόμο σαν να μας λέτε ότι ελάτε να καπνίσετε να βγάζετε καρκίνο για να πηγαίνουν… Δεν γίνεται έτσι. Σε όλη την Ευρώπη έχουν σταματήσει αυτά. Κάποια κέντρα υπάρχουν που καπνίζουν αλλά δεν γίνεται να πας να φουμάρεις μέσα στα εστιατόρια. Για ρωτήστε τον κ. Μηταράκη που έχει κάτσει στην Ευρώπη.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και δεν καπνίζει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι. Για ρωτήστε τον, έχει πάει σε κανένα εστιατόριο στην Ευρώπη και να καπνίζουν;

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: … Προχώρησε σε μείωση του τζίρου των καταστημάτων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κουράση δεν είναι  λύση…

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: …. Είχε μείωση 15, 20% τα εστιατόρια και στην Ελλάδα είχε 40.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αλλά να μη φεύγουμε από το βλακώδες θέμα του ΦΠΑ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι  λύση το «δεν πληρώνω». Είναι το χειρότερο.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Κυρία Κατσέλη επειδή γνωρίζετε πολύ καλά από οικονομικά, αυτό μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή μόλις έρθουμε σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και βρούμε ένα μέτρο, το οποίο να ικανοποιεί όλους και όλη την αγορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κουράση να σας πω όμως τι πρόβλημα υπάρχει.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Δεν είναι  εκβιαστικό αλλά είναι  λύση ανάγκης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν είναι  λύση ανάγκης. Όσο λέτε δεν πληρώνω, η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πει αυτό θα γίνει και σε άλλες τάξεις, άρα έχει κάθε κίνητρο να μην προχωρήσει σε ανάκληση τώρα. Διότι αν εσείς λέτε δεν πληρώνω δίνετε ένα μήνυμα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν παρόμοια προβλήματα να μην πληρώσουν και άρα μια κυβέρνηση σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν μπορεί να έρθει σε συνεννόηση μαζί σας. Κάνετε πολύ πιο δύσκολο το δικό σας αγώνα.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Ούτως ή άλλως οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ τριμήνου θα κατατεθούν τέλος Οκτωβρίου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, κάνετε πιο δύσκολο τον δικό σας αγώνα.

κ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Εάν μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας μεταξύ μας, πολύ ευχαρίστως να ανακληθεί το μέτρο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει κ. Μηταράκη ενώ εσείς έχετε τις λύσεις όταν θα ανεβείτε στην κυβέρνηση να μην κλείσει καμιά επιχείρηση, θα είναι όλα ανθηρά και ωραία.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα κάνουμε τέτοια μεγάλα λάθη. Αυτό είναι  ένα μεγάλο λάθος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα μας πείτε ποιες είναι  οι λύσεις που έχετε μετά το διάλειμμα. Ευχαριστούμε κ. Κουράση. Πάμε σε διάλειμμα.

(Διάλειμμα)

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτή είναι  η επικαιρότητα σύμφωνα με τις εφημερίδες αποτυπωμένες στις πρώτες τους σελίδες. Και από εδώ και πέρα τι θα γίνει κα Κατσέλη; Ποια είναι  η δική σας η θέση;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι να γίνει με τη σπείρα αυτή που πάει κάτω και κάτω και κάτω…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σπείρα υπάρχει, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα προβλήματα  είναι  υπαρκτά. Το θέμα είναι  μπορούμε να βγούμε και πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση. Και νομίζω ότι μπορεί να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα βασικά πράγματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα μέτρα που μας έχει επιβάλλει η τρόικα είναι  σωστά; Διότι εδώ ο κ. Παπανδρέου αποστασιοποιήθηκε και είπε τι να κάνουμε, μερικές φορές διαφωνούμε αλλά μας βάζουν και το πιστόλι  στο…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα πριν να πάμε στα μέτρα το πρώτο που πρέπει  να πούμε είναι  ότι πρέπει  να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό.

Λέγαμε ότι θα κλείσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα κλείσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου να υπογράψουν τα Κοινοβούλια τις αποφάσεις στις 21 Ιουλίου, να υπάρξουν οι αποφάσεις όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και να ξαναϋπάρξει μια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι  ένα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ρευστότητα παρά τους πανηγυρισμούς δεν έχουμε δει ακόμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των θεσμικών μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχει συμβάλει και το δημόσιο…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στα τέλη Οκτωβρίου μετατέθηκε τώρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι περί τις 20 Οκτωβρίου.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχει συμβάλλει και το Δημόσιο βέβαια στην επανεκκίνηση της ρευστότητες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περί τις 20 Οκτωβρίου δηλαδή θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το γύρο, και είναι πολύ σημαντικό να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα δώσουν εγγυήσεις στη Φιλανδία; Επειδή δεν είναι εκτός θέματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απ’ ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση. Η Φιλανδία ανάμεσα, τα ίδια τα κόμματα είχαν πάρει αυτή την απόφαση. Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή της θέσης της Φιλανδίας ή τουλάχιστον να υπάρξει μία λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ζώνης. Δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα της Ευρωζώνης.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως κυρία Κατσέλη αν μου επιτρέπετε, κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα δεν είναι εταιρεία, είναι κράτος, και είναι και ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λογική των εγγυήσεων δεν ταιριάζει με κράτη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί τους αφήνουμε να μας αντιμετωπίζουμε λοιπόν έτσι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, αυτό πρώτα – πρώτα δεν είναι θέμα ελληνικό. Είναι θέμα ευρωπαϊκό. Υπάρχει η Ευρώπη…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά η Ελλάδα έχει θέσει στο τραπέζι και διαπραγματεύεται.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο ελληνικής διαπραγμάτευσης.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Κακώς τότε ο κ. Βενιζέλος έκανε διακρατική συμφωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι θέμα ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, διότι όταν ένα κράτος μέλος…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ. Κακώς λοιπόν έγινε διακρατική συμφωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό υπήρξε απ’ ό,τι καταλαβαίνω απόφαση όλων μέσα στη διαπραγμάτευση να υπάρξει μια συζήτηση διμερής. Αυτό όμως το θέμα, να μην πέφτουμε κι εμείς σε αυτή την τρύπα, είναι θέμα ευρωπαϊκό, ευρωπαϊκών αποφάσεων και υλοποίησης. Άρα…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό καταγγείλαμε ως Νέα Δημοκρατία, ότι η συζήτηση έγινε σε διμερές επίπεδο. Καταλήξαμε σε διμερή συμφωνία εν αγνοία απ’ ό,τι φαίνεται άλλων κρατών και γι’ αυτό βγήκε μετά η Αυστρία…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εννοείτε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση έλεγε: «Εγώ δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν, έτσι γουστάρω, δεν δίνω. Τι θες εσύ, εγγύηση; Δεν συζητάω καθόλου», δεν θα την κατηγορούσατε ότι εδώ γίνεται της κακομοίρας, ανοίγει ένα πράγμα και εσείς δεν κάθεστε σε ένα τραπέζι τι μπορείτε να κάνετε;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Καμπουράκη, να σας πάω ένα βήμα πίσω;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα καθίσατε στο τραπέζι, λες «ωπ, κακώς διαπραγματεύθηκες».

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας πάω ένα βήμα πίσω. Να σας πω κάτι που έλεγα στην εκπομπή σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη να πάμε μπροστά;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μία λέξη κα Κατσέλη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά λέω εγώ.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Καμπουράκη, έλεγα πριν ένα χρόνο σ’ αυτή την εκπομπή το εξής. Η Ελλάδα έχασε τη διεθνή της αξιοπιστία από λάθος χειρισμό στο εξωτερικό, και αυτή η αξιοπιστία χάθηκε τότε με τους τιτανικούς και το διεφθαρμένο κράτος και σας έλεγα τότε ότι η αξιοπιστία χάνεται σε μία ημέρα και παίρνει πολλά χρόνια να την ανακτήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε χάθηκε η αξιοπιστία κα Μηταράκη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, η αξιοπιστία χάθηκε.. Με συγχωρείτε.. Κύριε Μηταράκη ξέρετε την εκτίμησή μου..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε χάθηκε η αξιοπιστία; Γιατί εγώ θυμάμαι ότι μετά το κόμμα σας, μετά από κανά μήνα, μας είπαν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: The party is over.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μας πλακώσανε στις κλωτσιές οι Ευρωπαίοι και μας είπαν the game is over.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μας πλακώσανε όταν βγήκαμε μόνοι μας στο εξωτερικό και βγάλαμε τα μάτια μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, ας μην ανοίξουμε το παρελθόν…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, απλώς επειδή οι εγγυήσεις τελικά είναι αποτέλεσμα, θέμα αξιοπιστίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους είχε χαθεί από τις ημέρες που ο προϋπολογισμός έλεγε 2,5% έλλειμμα και είχαμε ένα έλλειμμα 15%.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κι ας μην πάμε πίσω…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να μην πάμε πίσω. Πάμε μπροστά. Το πρώτο πράγμα επομένως είναι χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ρευστότητα, και αυτό πιστεύουμε όλοι και ελπίζουμε και η κυβέρνηση κάνει ένα τιτάνιο αγώνα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το γρηγορότερο δυνατόν. Το δεύτερο είναι επενδύσεις.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το Δημόσιο θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του για ρευστότητα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα μου επιτρέψετε. Το δεύτερο είναι επενδύσεις. Είναι σημαντικό ότι μπήκαν οι πρώτες αποφάσεις για το fast track. Για να γίνει αυτή η επανεκκίνηση των επενδύσεων, δεν θα γίνει αυτόματα. Αυτό χρειάζεται πρόγραμμα, σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο, κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, όλων.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με το εθνικό φορολογικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το έχει αλλάξει αυτή η κυβέρνηση 7 φορές όμως.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: 13 κ. Καμπουράκη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει αλλάξει. Κοιτάξτε, έχουν αλλάξει αλλά νομίζω ότι τα περισσότερα μέτρα – σταθείτε – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποιος θα πει όχι στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω διασύνδεσης βάσεων δεδομένων, στην ανασύνταξη όλων των φορολογικών υπηρεσιών; Αυτά όμως παίρνουν χρόνο. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξανανοίξει αυτό το διάλογο να δούμε πώς προχωράει το πρόγραμμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν έχουμε κα Κατσέλη μου χρόνο. Δεν έχουμε δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, πρέπει να γίνει όμως, γιατί αλλιώς θέματα όπως αυτά που συζητούσαμε του ΦΠΑ το 23% στην εστίαση δεν θα μπορούν να αλλάξουν. Και το τέταρτο είναι οι θεσμικές βασικές αλλαγές.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει εθνικό διάλογο, να θυμόμαστε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως. Σταθείτε, θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι στην υλοποίηση ενός προγράμματος υπάρχουν πράγματα τα οποία προχωράνε σωστά, άλλα δεν προχωράνε και πρέπει, αυτός ο διάλογος δεν είναι εφάπαξ.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αλλά να χτίζουμε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συνεχίζεται, και να χτίζουμε πάνω στην εμπειρία του παρελθόντος.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τώρα πάμε πάλι από την αρχή. Να πω κάτι, μου επιτρέπετε κ. Οικονομέα; Έχει πει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα η κα Υπουργός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Μηταράκη, να κάνω μια παρατήρηση. Να ξεκινήσω λίγο από την κα Κατσέλη. Ξέρετε τι λέει πολύς κόσμος; Εδώ εμφανίζεται μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε στοιχειώδη πράγματα. Πώς θα κάνει θεσμικές αλλαγές, πώς θα κάνει φορολογικές αλλαγές;

Εδώ δεν μπορεί να συνεννοηθεί, παραιτείται ο κ. Παμπούκης μιλώντας για προσωπικές πολιτικές. Προχθές είχαμε το τελευταίο φαινόμενο να βγάζει ανακοίνωση ο κ. Ρέππας, να κατηγορεί τον κ. Ραγκούση, να γίνεται ένας χαμός. Και σου λέει και ο κόσμος «δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα βασικά, στα στοιχειώδη».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, να πω κάτι. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, αλλά ας μην ακυρώνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί και υλοποιηθεί και κανένας δεν θα πίστευε ότι θα γινόντουσαν. Ασφαλιστικό, αλλαγές στην αγορά εργασίας, παιδεία, υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: … στην αγορά εργασίας, αφού διαφωνούσατε εσείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ποιο; Για ποιο πράγμα λέτε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτές τις αλλαγές στην ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας εσείς ως Υπουργός διαφωνούσατε και τα βάζατε με τους Τροϊκάνους και λέγατε «τι είναι αυτά που μας λέτε»;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Καμπουράκη, σταθείτε. Το γεγονός ότι διαφωνούσα πριν, σε μερικά μέτρα πριν να ληφθούν οι αποφάσεις, είναι ένα πράγμα, ότι φτάσαμε σε μία σύνθεση σε ορισμένα πράγματα και προχωρήσαμε προς τη σωστή κατεύθυνση και έγινε μία αλλαγή…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ποια είναι η σωστή κατεύθυνση, ότι έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, να πω ότι οι ειδικές…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή ότι σήμερα κρατάνε 30 ευρώ – αυτό μου την έχει δώσει από το πρωί – στο ΛΑΦΚΑ από τα 500 ευρώ σύνταξη που παίρνει το γεροντάκι; Του κρατάνε 30 ευρώ; Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και το ένα εκατομμύριο άνεργοι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, το αποτέλεσμα ότι έχουμε υψηλή ανεργία, δεν είναι, είναι απόρροια της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η οποία φέρνει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά το πρόγραμμα παραδείγματος χάρη…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η οποία ύφεση από κάπου προκύπτει, δεν ήρθε μόνη της.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά, και όλα αυτά τα μέτρα, πρώτα- πρώτα η οικονομία είχε μπει σε ύφεση κ. Μηταράκη από το 2008 και ΄09 και το μνημόνιο…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν  καταντήσαμε κ. Κατσέλη στο σημείο σήμερα να πάμε στη γιαγιά και να παίρνουμε – δεν λαϊκίζω – 30 ευρώ από το 500άρικο, καλύτερα να μπούμε σε μία εκκλησία να κλέψουμε από παγκάρι παρά αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, η μείωση των συντάξεων είναι κάτι από τα πιο άδικα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, από αυτές τις συντάξεις. Από αυτόν που παίρνει 1.500 ευρώ να του κόψεις κάτι ας πούμε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων πρέπει να επανέλθουν και για κοινωνικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ. Είμαι η πρώτη…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς θα τις επαναφέρετε, το έχετε πει αυτό.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχουμε πει μόνο ένα πράγμα. Να σας πω κάτι; Σε αντίθεση με το παρελθόν που η αντιπολίτευση υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, εμείς έχουμε πει μόνο ένα πράγμα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μεγάλοι άνθρωποι που παίρνουν λίγα, δεν μπορεί στα 80 τους να περιμένεις να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά εγώ είδα μία έκφραση. Τη διάβασα σε κάποια εφημερίδα μέσα σε εισαγωγικά. Λέτε λέει ότι η απόδοση των μέτρων που προτείνει η Νέα Δημοκρατία θα έρθει ένα χρόνο μετά την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής μας. Αυτό νομίζω διάβασα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε πει στο Ζάππειο ότι στο πρώτο 12μηνο τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι θετικά. Στο πρώτο 12μηνο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μετά από την πλήρη εφαρμογή. Ή από τον πρώτο χρόνο που θα κυβερνήσετε;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στο πρώτο 12μηνο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, αυτό είναι ανεδαφικό και το γνωρίζετε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί παίρναμε μέτρα συγκεκριμένα και για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, και αυτό που ήταν σημαντικό στο Ζάππειο ΙΙ…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη δεν μπορείτε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως δεν μπορεί να έχετε εσείς τις μαγικές λύσεις κ. Μηταράκη και να μην τις έχει η Τρόικα, να μην τις έχει η κυβέρνηση, να μην τις έχουν οι συνάδελφοί σας οικονομολόγοι.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω σ’ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορεί να τις έχετε εσείς τις μαγικές λύσεις. Μακάρι να τις έχετε, αλλά δεν τις ακούμε, δεν τις βλέπουμε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω από την άλλη πλευρά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι λύσεις είναι δεδομένες.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ότι οι μαγικές λύσεις που εφαρμόζονται τώρα δεν δουλεύουν. Έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο να αυξάνουν οι φορολογικοί συντελεστές, να μειώνονται τα έσοδα, να αυξάνεται η ανεργία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, εάν δεν αυξηθεί – νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για να μην μπερδεύουμε και τον κόσμο – η φορολογική βάση, αν δεν πιαστούν όλοι όσοι κάνουν διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους, εάν δεν συνεισφέρουν στο κοινό πρόβλημα αυτοί οι οποίοι μπορούν και έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαιότατα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα βάρη θα τα πληρώνουν..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: .. του καπιταλισμού κα Κατσέλη.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαιότατα, και αυτός είναι ο ρόλος των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς θα πιάσει η κυβέρνηση τώρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση τα εκατομμύρια που έχουν φύγει στα νησιά Κέιμαν; Πώς θα τα πιάσει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Με δύο τρόπους.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ακούμε όμως κάθε μήνα με ανακοίνωση, ότι θα το κάνουμε, και πολλά πράγματα τα ακούμε πολλές φορές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε. Κύριε Μηταράκη, επειδή είμαι ίσως λίγο πιο παλιά στην πολιτική…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το σέβομαι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απλώς να σας θυμίσω ότι το 2004 είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα «ELENXIS», το οποίο έκανε ακριβώς αυτό το οποίο γίνεται τώρα, η διασταύρωση βάσεων δεδομένων. Δυστυχώς σταμάτησε όλη αυτή η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών για τα πέντε χρόνια που ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ξαναξεκίνησε το 2010.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχετε δίκιο σ’ αυτό. Το «ΕLENXIS»…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αυτή τη στιγμή έχει γίνει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών των Πληροφοριακών Συστημάτων έχει κάνει ένα τεράστιο έργο μηχανοργάνωσης, ένταξης όλων των βάσεων δεδομένων και επομένως γι’ αυτό μπορούμε πια να υλοποιήσουμε την πολιτική για τα τεκμήρια, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τουλάχιστον να μπορείς να έχεις μία αντικειμενική εικόνα ποιος έχει φοροδοτική ικανότητα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία, να το πω αλλιώς κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμπληρωθεί με άρση τραπεζικού απορρήτου κατόπιν συγκεκριμένων στοιχείων που έχει η Εφορία και να ελεγχθούν και πρότερα χρόνια έτσι ώστε να πιάσουμε.. Έχουν φύγει πολλά λεφτά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Κατσέλη, πετάξανε τα πουλάκια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όσοι μπορούν, και δυστυχώς είναι και εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, όσοι μπορούσαν να βγάλουν τα χρήματά τους, τα έχουν βγάλει. Αυτό το πράγμα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει. Και επίσης υπάρχουν και στρώματα τα οποία δεν πληρώνουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού ανεξέλεγκτα επί χρόνια λειτουργούσαν διάφορα λαμόγια και αποκτήσανε βίλες στο εξωτερικό και κότερα και λεφτά στην Ελβετία και χρυσό στην Ελβετία και μετοχές…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο κλίμα της συναίνεσης μπορούμε να συμφωνήσουμε και νομίζω θα είναι σημαντικό να βγει από αυτή την εκπομπή, ότι αυτή είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως δηλώσαμε χθες ότι δεν χρειάζεται συναίνεση για να πιάσετε τη φοροδιαφυγή. Να είμαστε και ειλικρινείς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, χρειάζεται. Ξέρετε γιατί χρειάζεται; Διότι…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πω κάτι; Ξεχνάμε τον άλλο πυλώνα κα Κατσέλη. Μιλάμε για τη φοροδιαφυγή. Συμφωνώ απόλυτα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνείτε. Άρα τουλάχιστον σ’ αυτό να καταλήξουμε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό μιλήσαμε στο Ζάππειο ΙΙ. Φυσικά και συμφωνούμε, και μιλήσαμε για ένα δίκαιο, αντικειμενικό και απλό φορολογικό σύστημα και σταθερό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σ’ αυτό.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Που αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε πετύχει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορούμε όμως να το πετύχουμε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το άλλο που ξεχνάμε είναι η πραγματική παραγωγική βάση. Όταν οι ελληνικές εταιρείες κλείνουν και πάνε στο…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να κλείσουμε το φορολογικό;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτάκι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να κλείσουμε το φορολογικό και να μπούμε στο παραγωγικό.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Φορολογικό είναι κι αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφήστε τον να μιλήσει κα Κατσέλη.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επενδύσεις, ούτε ξένες επενδύσεις έχουμε, το fast track τώρα λένε ότι σιγά – σιγά παίρνει τα πρώτα. Δεν έχουμε ένα φορολογικό σύστημα καταρχήν που φέρνει ξένες επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα το ελληνικό αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει να δίνει δάνεια. Αναμένουμε και την Blackrock.

Άρα έχουν κλείσει όλοι τα γραφεία και περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο να δουν τι θα γίνει με τον έλεγχο. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελληνικό τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την οικονομία. Το κράτος μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις γιατί μπαίνει μέσα στα υπόλοιπα και κόβει από εκεί που δεν θα έπρεπε να κόψει. Άρα δεν έχεις ούτε ιδιωτικές επενδύσεις ούτε κρατικές επενδύσεις ούτε ξένες επενδύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον πώς μπορούμε να συζητάμε για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων; Να πω κι ένα τελευταίο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, άρα συμφωνείτε. Μα ήδη αλλάζει, ήδη αλλάζει.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης πώς μπορείς να μειώσεις την ανταγωνιστικότητα. Ή θα μειώσεις τους μισθούς, θα μειώσεις το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, που αυτό προσπαθεί να γίνει με τις οριζόντιες περικοπές ή θα αυξήσεις την παραγωγικότητα. Η παραγωγικότητα χρειάζεται ένα περιβάλλον το οποίο προσελκύει επενδύσεις. Αυτό χρειάζεται φορολογικούς συντελεστές…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ απόλυτα και είμαι η πρώτη διδάξασα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Μηταράκη, εγώ να σας πω αυτό που λέει, όπως είπα στην κα Κατσέλη τι λένε για την κυβέρνησή της, να σας πω τι λένε για σας τώρα. Όχι για σας προσωπικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να δούμε τι έχουμε κάνει; Όχι, κ. Οικονομέα, μου επιτρέπετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μισό λεπτό. Θα πάτε εσείς, πέστε ότι αύριο γίνεστε Υπουργός ας πούμε Οικονομικών, Υφυπουργός…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μην το προσωποποιούμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην το προσωποποιούμε. Ο Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα πάει εκεί στην Τρόικα λοιπόν, θα μπει μέσα στο Συμβούλιο, όπως πήγε και ο Βενιζέλος ας πούμε με αέρα την πρώτη φορά, θα σας αρπάζουν από τα αυτιά οι της Τρόικας και θα σου πουν «άσε τις βλακείες Μηταράκη, εμείς έτσι πιστεύουμε». Λάθος, εσύ τα λες σωστά, έχεις δίκιο, μόνο που αυτοί επιβάλλουν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα μου επιτρέπετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα κάνει σ’ αυτή την περίπτωση; Ρωτάω και ξαναρωτάω. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία που θα είναι κυβέρνηση τότε; Εσύ τι θα κάνεις;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, θα σας πω δύο πράγματα πάνω σ’ αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα κάνετε;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πρώτον, από την πρώτη στιγμή…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε μία κατάσταση…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το έχω ακούσει. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το έχετε ακούσει;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το έχω ακούσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Γι’ αυτό κι εμείς ως Νέα Δημοκρατία ήδη είμαστε ξεκάθαροι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις θέσεις μας, ώστε οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε σήμερα, και θα είναι οι άνθρωποι που θα μιλάμε και αύριο, δεν θα μας ακούσουν για πρώτη φορά, και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και όσοι συμμετέχουμε σε άλλα όργανα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχω την εντύπωση ότι δεν συμφωνούν στην Ευρώπη μαζί σας.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν διαπραγματεύεται η αντιπολίτευση, αλλά οι θέσεις μας είναι κατοχυρωμένες πλέον.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, είναι κατοχυρωμένες, αλλά δεν συμφωνούν, δεν βρίσκετε ευήκοα ώτα. Δεν βρίσκετε ευήκοα ώτα. Απαντήστε μου σ’ αυτό.

Ν.  ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, να σας απαντήσω. Πριν ένα χρόνο ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι είναι σήμερα, γιατί αν είχε πετύχει το πρόγραμμα σήμερα, αν θέλετε να σας το πω έτσι απλά, δεν θα μας μίλαγε κανείς, να το πω έτσι λαϊκίστικα. Σήμερα όμως που το πρόγραμμα δεν λειτουργεί..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα το πρόγραμμα πώς να πετύχει; Περίμενε κανείς να πετύχει το πρόγραμμα; Μα δεν ήσασταν προφήτες όταν λέγατε ότι δεν θα πετύχει. Όλοι μας το λέγαμε. Δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα μου επιτρέπετε;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, γιατί πριν είπατε για όλους τους οικονομολόγους. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που πιστεύανε ότι αυτή ήταν η σωτηρία και το πίστευε και η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση το υπέγραψε το πρόγραμμα χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Μηταράκη, εγώ σας λέω μία υπόθεση…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη… Κύριε Οικονομέα μου επιτρέπετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, θα σας επιτρέψω, αλλά να μου απαντήσει. Δεν πήρα απάντηση. Γίνονται εκλογές και αύριο, δεν λέω εσείς, κάποιος γίνεται Υπουργός Οικονομικών, και ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, και πάτε στην Τρόικα, έρχεται η Τρόικα εδώ και λέει: κύριε, αφήστε το ΦΠΑ στο 23%.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εμείς θα επαναδιαπραγματευθούμε το μνημόνιο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση θα σου πουν, αυτά είναι.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εμείς θα διαπραγματευθούμε για τη χώρα μας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλιώς δεν σου δίνω τη δόση. Τι θα κάνετε; Έχετε κάποιο σχέδιο Β τι θα κάνετε, ποια είναι η στρατηγική σας; Εδώ ένας συνάδελφός σας – δεν θυμάμαι ποιος – μας είπε, ο Μαρκόπουλος νομίζω, πριν από 2 – 3 μήνες είπε ότι θα σηκωθείτε και θα πείτε «γαία πυρί μιχθήτω», θα τους πιέσετε μ’ αυτόν τον τρόπο.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, είδαμε άλλες χώρες που διαπραγματεύθηκαν το μνημόνιο, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίοι πετύχανε όρους πολύ καλύτερους από την Ελλάδα. Π.χ. για την Πορτογαλία. Να μου πείτε, τα έχω διαβάσει. Θα παγώσουν και μισθούς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Θα κόψουν και τα δώρα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, τα οποία η Ελλάδα τα έκοψε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ιδιωτικοποιήσεις.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αλλά δεν πειράζει τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 1.500 ευρώ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορώ να παρέμβω, γιατί νομίζω ότι κάνουμε μία…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στην Πορτογαλία κάτω από 1.500 δεν κόβουν. Εδώ κόβουν τα 500.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καθίστε να σας βοηθήσει λίγο η κα Κατσέλη που έχει πείρα από τέτοιες διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως να την έχουν αρπάξει…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» θα έλεγα βγάλτε το ως τίτλο από το λεξιλόγιό σας, δεν βοηθάει, ένα. Δεύτερον, η μείωση…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Την έχουμε ήδη όμως θέσει στην Ευρώπη τη λέξη και έχει κάτσει στο τραπέζι. .

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, λέω, δεν βοηθάει. Ακούστε με μια στιγμή. Πάρτε όσα θέλετε και προχωρήστε. Δεύτερον, η ανταγωνιστικότητα, κανένας δεν έλεγε ούτε λέει ότι το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας θα κερδηθεί με χαμηλότερους μισθούς, κανένας, παρά ελάχιστοι ίσως κάπου στην Ευρώπη κλπ. Καμία κυβέρνηση και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει πει ποτέ. Τρίτον…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα το λέει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν το λέει το πρόγραμμα. Η ανταγωνιστικότητα, το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας θα κριθεί μόνο εάν υπάρξουν, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς, επενδύσεις, κεφάλαιο, καινοτομία και ούτω καθεξής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ξεκίνησε και έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Μέσα στο μνημόνιο υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά σωστά μέτρα. Έγινε η απλούστευση. Εάν δεν απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης, λειτουργίας επιχειρήσεων δεν μπορεί να έχουμε επενδύσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, δε λέει ότι θα διαπραγματευθεί αυτά ο κ. Μηταράκης. Άλλα λέει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περιμένετε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τη νοοτροπία του προγράμματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα ένα. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε η απλούστευση ίδρυσης. Είναι πραγματικότητα. Μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση τώρα σε μία ώρα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί όμως να πάρει την άδεια του αντικειμένου εύκολα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεύτερον, προχώρησε η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πολύ σημαντικό, πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, μέσα στο χρόνο και για τα δικαστήρια. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να περιμένει τέσσερα χρόνια να βγει η απόφαση του δικαστηρίου και να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βέβαια, αυτό είναι ντροπή πια. Αυτό είναι ντροπή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό δεν έρχεται κανένας να επενδύσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως ξέρετε, έχουν μπλοκαριστεί λεφτά, εκατομμύρια ευρώ περιμένοντας μια δικαστική απόφαση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κανένας δεν έρχεται να επενδύσει γιατί ξέρει ότι θα μπλέξει και επειδή έχετε κι εσείς την εμπειρία από το εξωτερικό με κάποιους οι οποίοι πια δεν είναι ο επενδυτής ο μεγαλοβιομήχανος, το πρόσωπο είναι funds τα οποία έρχονται και επενδύουν, θέλουν μία απόδοση σε έξι μήνες, σε οκτώ μήνες. Άρα…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, ακούστε, και ο κ. Μηταράκης όμως έχει δίκιο όταν λέει ότι το ΕΣΠΑ του αλλάξατε τα φώτα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν υπάρχει. Απορρόφηση μηδενική. Μηδενική. Έχουν δίκιο σ’ αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι. Να πω κάτι; Δεν το ξέρετε. Μπορώ να πω κάτι;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα και στο fast track. Να το πω κι αυτό, να απαντήσετε μαζί;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι λεφτά.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πω και ένα θέμα για το fast track; Το fast track σχεδιάστηκε μόνο για μεγάλες και ξένες επενδύσεις ουσιαστικά. Ξεχάσαμε τον μικρομεσαίο που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί, λειτούργησε το fast track;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αλλά και στο σχεδιασμό του…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορώ να πω κάτι; Μα λέμε πράγματα που δεν είναι σωστά. Σταθείτε. Αυτό που είπε πρώτα – πρώτα ο κ. Καμπουράκης. Το ΕΣΠΑ το 2009 είχε κάτω από 3% απορρόφηση και έχει φτάσει στο 20%. Μπορεί να πάμε πιο γρήγορα; Ακόμα πιο γρήγορα θα έλεγα εγώ, αλλά πάει σχετικά καλά. Δεύτερον..

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να συγκρίνουμε όμως το ΕΣΠΑ, την απορρόφηση; Συγγνώμη, κάνετε ένα λάθος τεχνικό. Το ΕΣΠΑ πρέπει να το συγκρίνουμε, την απορρόφηση με τις άλλες χώρες που είναι στο ίδιο πρόγραμμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν μπορείς να το συγκρίνεις, και ακούω τον κ. Χατζηδάκη που το λέει. Είναι λάθος επιχείρημα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι το 2009..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ξεκινήσαμε όλοι από την ίδια αφετηρία, έχουμε τους ίδιους κανόνες και πάμε στο ίδιο πρόγραμμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν ξεκινήσαμε.. Το ΕΣΠΑ ξεκίνησε το 2007. Εμείς ξεκινήσαμε τέλος του 2009. Δεν είναι ίδια αφετηρία, και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα. Ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα μπορεί να πάει καλύτερα και να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε. δεύτερον. Τρίτον, το θέμα της ρευστότητας. Άρα επενδύσεις.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η ουσία πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει την αγορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ποιο; Το ΕΣΠΑ βοηθάει την αγορά, με συγχωρείτε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ λίγο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, βοηθάει.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και ήδη όλα τα προγράμματα που έχουν κατατεθεί είναι πολύ κάτω από το όριο των χρημάτων που έχουμε. Άρα είναι καταδικασμένη η απορροφητικότητα. Είδα τα στοιχεία χθες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι έτσι. Κύριε Μηταράκη δεν είναι θέμα στοιχείων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι τα τέσσερα ταμεία, γιατί εγώ τα ξεκίνησα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον και τα δύο άλλα, που θα πρέπει να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και αυτά μπλοκαρίζονται ακόμα λόγω των τραπεζών και της έλλειψης ρευστότητας.

Πρέπει επομένως να ξεπεραστεί το θέμα της ρευστότητας το γρηγορότερο δυνατό. Αυτό είναι το πρώτο, το μεγαλύτερο στοίχημα ώστε να μπορέσουμε και για να τον αναπτυξιακό νόμο να μπορεί να υλοποιηθεί.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος οπαδός του «Δεν πληρώνω»; Ξέρετε ποιος ξεκίνησε το «Δεν πληρώνω» στην Ελλάδα; Το Δημόσιο. Χρωστάει 7 δις στην αγορά. Και είχαμε πει τότε ότι θα έπρεπε στα πλαίσια του μνημονίου, όταν είχατε βάλει κάτω το πρόγραμμα που χρωστάμε στο εξωτερικό ομόλογα για να δανειστούμε από την Τρόικα να ξεπληρώσουμε, να βάλετε κάτω και τα ελληνικά χρέη, γιατί τα ελληνικά χρέη είναι αυτά που θα γυρίσουν στην αγορά και τελικά και θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 7 δις. Και δεν χρωστάνε σε μεγάλες εταιρείες. Ήρθε προχθές ένας κύριος, μου λέει: εγώ δουλεύω στα «ΙΕΚ», έχουν να με πληρώσουν δυο χρόνια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Χρωστάνε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Χρωστάνε παντού.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μηταράκη, όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομίας χρωστούσαμε μέσω του αναπτυξιακού 4 χρόνια, από το 2007. Αυτό ξεκίνησε και αυτή τη στιγμή έχει…

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ, μαζί σας, αλλά σε εποχή που υπήρχε τραπεζικό σύστημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πρέπει να κλείσουμε.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούμε υπό νορμάλ συνθήκες, κι αυτά που γινόντουσαν πριν 5, 10, 20 χρόνια και ήταν λάθος…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μαζί σας.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και ήταν λάθος παλιά, μπορούσαμε να τα αντέξουμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα μαζί σας, αλλά όταν ξεκινήσαμε με τόσα ιδιωτικά χρέη..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πρέπει να κλείσουμε. Κυρία Κατσέλη, βοηθήστε μας. Κύριε Μηταράκη, επειδή το έχουμε κάνει…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι έχουμε αρκετή συμφωνία ώστε να μπορούμε τουλάχιστον ο ακροατής μας να έχει και ένα θετικό μήνυμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συναίνεση, εντάξει, συμφωνούμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω εσάς συναινετικούς και βλέπω και τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ συναινετικούς στα Πανεπιστήμια στο να τα κλείσουν. Συχαρίκια και στους δύο για τις νεολαίες σας.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήταν σημαντικό που πέρασε ο νόμος για την παιδεία. Μακάρι να είχε μείνει και το ΠΑΣΟΚ μέσα στην αίθουσα στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα ήθελα το θέμα της παιδείας να το συζητήσουμε σε μία ξεχωριστή εκπομπή γιατί νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα ήθελα να συμβάλω σ’ αυτή τη συζήτηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, βεβαίως, με μεγάλη μας χαρά. Εκείνος ο Τεξανός, που τον έχουμε κάνει διάσημο..

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το θυμάστε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τον Τεξανό, ο οποίος πατάει alt+Ctrl+Enter;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, F4.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: F4, και Delete;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω φύγει τώρα από τις αγορές εδώ και ενάμιση χρόνο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ξέχασες τα πλήκτρα; Χαθήκαμε.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings