Λούκα Κατσέλη: Ποιες πρέπει να είναι οι τρεις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης μετά την μεγάλη ανατροπή της Κυριακής. Συνέντευξη στην Αυτοδιοίκηση

Λούκα Κατσέλη: Ποιες πρέπει να είναι οι τρεις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης μετά την μεγάλη ανατροπή της Κυριακής

Τρεις προτεραιότητες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θέτει με συνέντευξή της στην aftodioikisi.gr η πρόεδρος της “Κοινωνικής Συμφωνίας” κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία ζητά από τους ψηφοφόρους “να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να ξεκινήσει η δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση”. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη καθώς “η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην τριπλή παγίδα, της παραγωγικής αποσάρθρωσης, της υπερχρέωσης και της φτώχειας, η νέα Κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις, μέτρα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν σ΄ αυτή την τριπλή παγίδα. Οφείλει να θέσει ως προτεραιότητες: α) την αύξηση των επενδύσεων και την πυροδότηση ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας β) την ουσιαστική απομείωση των σωρευμένων οφειλών και γ) την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό το Σχέδιο πρέπει να αποτελέσει τη βάση σχεδιασμού της οικονομικής μας πολιτικής και το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους εταίρους μας”, προσθέτει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τόσο έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές. Δικαιολογημένα, νομίζετε;

Βεβαίως. Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει σαν καταλύτης, και σε Ευρωπαικό επίπεδο, για την ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που υποστηρίζει δογματικά η κ. Μέρκελ.

Kυρία Κατσέλη, που εδράζεται η πεποίθηση ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού;

Αυτό είναι το χρέος της. Είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή της να προτάξει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσει αξίες και έννοιες που έχουν καταρρακωθεί: την εθνική ανεξαρτησία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Ευσταθούν οι πληροφορίες που σας φέρουν να συμμετέχετε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον προκύψει απ’ τις εκλογές;

Όπως γνωρίζετε, στηρίζω αποφασιστικά με τις διεθνείς επαφές, προτάσεις και δραστηριότητές μου, την προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσω να συμβάλω, χωρίς να μπαίνω σε καμία λογική προσωπικής «διεκδίκησης» ή «εξασφάλισης» κάποιας θέσης. Αυτό, άλλωστε, το έχω αποδείξει με τη πορεία μου ως σήμερα, όπου υπερασπίστηκα τις αξίες μου με προσωπικό πολιτικό κόστος.

Πιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή και να ξεκινήσει η δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε νέα πρότυπα, ένα καινούργιο Ήθος στη ατομική συμπεριφορά μας, στην κοινωνική μας δράση, στην πολιτική. Οι ψηφοφόροι, ας έχουν κατά νου την εσαεί επίκαιρη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Με την ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου»!

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω για τo μείζον θέμα του ελληνικού χρέους. Είναι βιώσιμο;

Το χρέος σήμερα δεν είναι βιώσιμο καθώς η πληρωμή τοκοχρεωλυσίων ύψους 291 δισεκ. ευρώ, εντός των επομένων 15 ετών, δεν είναι εφικτή. Η πολιτική της αδιέξοδης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε παραγωγική αποσάρθρωση, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται καμία προοπτική υψηλών ρυθμών ανάκαμψης της οικονομίας που θα επέτρεπαν την αποπληρωμή των σωρευμένων οφειλών, ενώ το χρέος, ήδη, έχει εκτοξευτεί στα 320 δισεκ. ευρώ.

Εσείς τι προτείνετε για να γίνει το χρέος βιώσιμο;

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην τριπλή παγίδα, της παραγωγικής αποσάρθρωσης, της υπερχρέωσης και της φτώχειας. Η νέα Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις, μέτρα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν σ΄ αυτή την τριπλή παγίδα. Οφείλει να θέσει ως προτεραιότητες: α) την αύξηση των επενδύσεων και την πυροδότηση ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας β) την ουσιαστική απομείωση των σωρευμένων οφειλών και γ) την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό το Σχέδιο πρέπει να αποτελέσει τη βάση σχεδιασμού της οικονομικής μας πολιτικής και το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους εταίρους μας .

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings