Συνέντευξη της ΥΠΟΙΑΝ Λούκας Τ. Κατσέλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

Ο. ΤΡΕΜΗ: Καλησπέρα σας, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα, κα Τρέμη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, επειδή το πράγμα πάει να ξεφύγει σκέφτεστε να κάνετε κάτι με τις τιμές και ειδικά με τα καύσιμα σκέφτεστε να επιβάλλεται πλαφόν, αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, πρώτα – πρώτα η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, δεν είναι αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και με το Υπουργείο Ενέργειας και με το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά και αν χρειαστεί να υπάρξει η έναρξη της διαδικασίας για επιβολή μιας ανώτατης τιμής, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά πάντως εδώ βλέπω τον πληθωρισμό να αρχίζει να ανεβαίνει. Δηλαδή μπορεί να βρεθούμε σε φαινόμενα στασιμο-πληθωρισμού κάποια στιγμή κα Κατσέλη, γιατί και οι προβλέψεις για την ύφεση είναι πολύ αρνητικές.

Αυτό, δηλαδή, ροκανίζει διπλά το εισόδημα των εργαζομένων. Επανέρχομαι, δεν θεωρώ ότι πήρα μια απάντηση που με ικανοποιεί, τι θα κάνετε με τις τιμές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, έχουμε την ύφεση, η οποία οπωσδήποτε θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υπολογίζαμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: 4% λέει η Deutsche Bank.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 4% νομίζω είναι υπερβολικό, αλλά έχουμε μια αφαίρεση δαπάνης από την οικονομία ύψος 16 δις μέσα στο 2010, έναντι μιας αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 200 εκ. Άρα, αυτό θα επιφέρει, οπωσδήποτε, μια μείωση της συνολικής δαπάνης στην οικονομική δραστηριότητα και μεγαλύτερη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, αλλά μια προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω. Αυτό το ελέγχουμε πολύ αυστηρά. Τα τρία συναρμόδια Υπουργεία διενεργούν ελέγχους από κοινού και ταυτόχρονα έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς. Το αισιόδοξο μήνυμα που λαμβάνουμε από τους παραγωγικούς φορείς, από την αγορά, τα σούπερ μάρκετ, τους εμπόρους, είναι ότι θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να απορροφήσουν τις αυξήσεις, μειώνοντας το ποσοστό του κέρδους τους.

Εμείς πάντως από την πλευρά μας είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε πολύ στενά την αγορά και έχουμε το Παρατηρητήριο Τιμών πια σε λειτουργία, που μας επιτρέπει να έχουμε καθημερινά μια εικόνα της αγοράς.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ακόμη κι αν αυτό που είπατε πριν η εκτίμηση της Deutsche Bank για 4% ύφεση είναι υπερβολική, γιατί έχω ακούσει και πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα βαθύνουν την ύφεση, αυτό είναι βέβαιο.

Συνεπώς γεννώνται δυο ερωτήματα. Πρώτον μήπως η ύφεση εκ των μέτρων ακυρώνει τα μέτρα και συνεπώς μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο που θα χρειάζεται κάθε τόσο και νέα μέτρα για να συμπληρωθούν τα έσοδα που χάνουμε λόγω της ύφεσης.

Και δεύτερον, μήπως τελικά τα μέτρα δεν ήταν τα σωστά. Διότι αν τα μέτρα αυτά προκαλούν ύφεση και φαύλο κύκλο σε νέα ύφεση, νέα μέτρα κ.ο.κ.. ενδεχομένως γεννιέται το ερώτημα: ήταν σωστά τα μέτρα που πάρθηκαν την περασμένη εβδομάδα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Τσίμα, νομίζω ότι όλο το οικονομικό επιτελείο και όλη η Κυβέρνηση καθώς και ολόκληρος ο κόσμος γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτά τα μέτρα αποσκοπούν κυρίως στο να δώσουν ένα ξεκάθαρο σήμα στην αγορά, για μια αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή.

Όσον αφορά στην ύφεση, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν όλες οι κινήσεις με μεγάλες τομές, τις οποίες δρομολογούμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα για τη στήριξη της αγοράς μέσα στο 2010 και τη σταδιακή ανάκαμψη από το 2011 και μετά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα μέτρα όμως ήταν σωστά ή δεν ήταν κα Υπουργέ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εννοείτε τα τελευταία, τα επιπρόσθετα μέτρα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτά.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Της 3ης Μαρτίου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Ήταν μέτρα τα οποία είναι πολύ δύσκολα για πολλές οικογένειες, ανατρέπουν τον προϋπολογισμό τους…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό το ξέρουμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά η Κυβέρνηση έκρινε στο σύνολό της ότι ήταν αναγκαία, για το στόχο που είχαν. Στόχος των μέτρων, δηλαδή, ήταν να πείσουν τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να είναι σίγουρη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου είπατε ότι ήταν δύσκολα και μου είπατε ότι ήταν αναγκαία. Ήταν και σωστά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι θα πει σωστά;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα αποδώσουν αυτό στο οποίο σκοπεύουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, οπωσδήποτε θα συντελέσουν στο να μείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα εκεί που πραγματικά το έχουμε υπολογίσει, δηλαδή να μειωθεί στο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, που έχουμε προβλέψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κινδυνεύουν να βουλιάξουν τη χώρα στην ύφεση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ότι θα επιφέρουν μεγαλύτερη μείωση της δαπάνης, βεβαίως.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εσείς είχατε επιφυλάξεις κα Κατσέλη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Θεωρείτε ότι τώρα οι εξελίξεις σας δικαιώνουν; Είχατε πει δηλαδή ότι μπορεί να μπούμε σε φάση μεγάλης και βαριάς ύφεσης.

Επίσης θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Το αν είναι σωστά ή όχι το απαντήσατε. Είναι κοινωνικά δίκαια;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, θα έλεγα ότι φυσικά δεν είναι δίκαιο και κανένας δεν λέει ότι είναι δίκαιο, όταν τα επιπρόσθετα μέτρα επιβαρύνουν κυρίως μισθωτούς και ανθρώπους της αγοράς. Νομίζω όμως ότι το αίσθημα αδικίας που πλανάται σε πολλούς από τους συμπολίτες μας, θα μετριαστεί όταν θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κάνει μια μεγάλη προσπάθεια πραγματικά να μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, γιατί σε αυτό το πλοίο είμαστε όλοι συνεπιβάτες.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, ένα θέμα είναι η δικαιοσύνη. Ένα θέμα είναι επίσης και η προοπτική, η ελπίδα, το φως. Γιατί εκτός από ένα αίσθημα αδικίας που αναπόφευκτα τα μέτρα αυτά φέρουν μαζί τους, φέρουν επίσης και μια μαυρίλα, δηλαδή ο μέσος άνθρωπος λέει «και πως βγαίνουμε από αυτό το τούνελ;».

Συνεπώς πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα δικαιοσύνης, χρειάζεται και κάτι, που να πείθει ότι υπάρχει προοπτική, υπάρχει αύριο, υπάρχει μια διέξοδος προς την ανάπτυξη. Δεν έχουμε ακούσει κάτι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Τσίμα, όχι να μην πούμε ότι δεν έχουμε ακούσει κάτι, διότι από το Οκτώβριο – Νοέμβριο έχουν δρομολογηθεί μια σειρά μέτρα, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε δίκιο, έχουμε ακούσει αλλά δεν έχουμε δει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και θα σας πω ποια μέτρα έχετε δει. Έχετε δει πρώτα – πρώτα στον προϋπολογισμό μια σειρά μέτρα, που έχει να κάνει με την πρόσληψη νοσηλευτών, με το έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης, με μια αύξηση για την παιδεία μας, η οποία είναι σημαντική, με μια αύξηση για πρώτη φορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που λίγο μετριάστηκε τώρα με τα τελικά μέτρα, αλλά πραγματικά μας δίνει ένα μαξιλάρι.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κατά 1 δις μόνο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και η παιδεία επίσης μετριάστηκε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι εντάξει μετριάστηκαν, αλλά είναι αυξήσεις, είναι σημαντικά βήματα. Είδατε επίσης ένα νομοσχέδιο, που πέρασε το Υπουργείο μας για τη ρύθμιση χρεών. Είδαμε την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με 2δις – 3 δις να δίνεται ήδη στην αγορά, με τη μορφή πρόσθετων επενδύσεων.

Την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν θα συγκληθεί, μια μεγάλη τομή για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που θα είναι μια μεγάλη τομή για να τονώσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Χτες περάσαμε δυο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία δίνουν μια μεγάλη ανάσα στους μικρομεσαίους.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, τα προβάλλαμε αυτά χτες επαρκώς νομίζω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ωραία, άρα έχουμε δει και δρομολογούμε πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, θέλω να σας παρακαλέσω για να δώσουμε κι ένα ακόμη έναυσμα στη συζήτησή μας να δούμε μαζί ένα ρεπορτάζ και αμέσως μετά θα σας ζητήσω να σχολιάσουμε αυτά τα οποία περιλαμβάνει εννοώ.

Θα πάμε λοιπόν στα όσα δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση εναντίον του και τη χαρακτήρισε προσχεδιασμένη. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας κάλεσε τους εργαζόμενους να μετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης, πάντως σήμερα κορυφαίοι Υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι οι περικοπές στο 14ο μισθό, δεν αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα.

Προβάλλεται ρεπορτάζ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέσσερις μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε στην πλατεία Συντάγματος ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πέρασε το πρωί το κατώφλι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας, αναφερόμενος στα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής χαρακτήρισε ως προσχεδιασμένη και δολοφονική την επίθεση που δέχτηκε.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχτηκα άνανδρη προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση, στην απεργιακή συγκέντρωση που έκανε η ΓΣΕΕ. Αυτές οι πρακτικές είναι ξένες με τις αξίες και τις αρχές του εργατικού Κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεθαύριο Πέμπτη στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν: εργαζόμενοι σε ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και ΔΕΚΟ. Δεν θα γίνει καμία πτήση από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Δεν θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ, ο Προαστιακός, το τραμ και τα μπλε λεωφορεία.

Αντίθετα για να διευκολυνθούν οι απεργοί ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Τρόλεϊ αποφασίζουν αύριο. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα κάνει και νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Πρώτο μήνυμα θα δοθεί με την απεργία στις 11 του Μάρτη από το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας απέναντι στις μονεταριστικές αυτές πολιτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια μέρα μετά την κατηγορηματική δέσμευση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε έχει τεθεί από την Commission η Λούκα Κατσέλη και Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα μισθολογικών περικοπών.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι κανένας δεν συζητάει κάτι τέτοιο. Όπως γνωρίζετε πρώτα – πρώτα η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά στον ιδιωτικό τομέα δεν δίνονται με κατευθύνσεις από την Ευρώπη ή την Κυβέρνηση «κόψτε τους μισθούς» ή «κόψτε το 14ο μισθό». Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, υπάρχει κράτος δικαίου.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι κάθετα αντίθετο στην κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αφαιρούν εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα.

———–

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πάντως, κα Κατσέλη, ακούσαμε τη δήλωσή σας με προσοχή, εγώ διάβασα σήμερα στο «Βήμα» μια συνέντευξη του Όλι Ρεν, ο οποίος επαναφέρει αυτό το θέμα, δηλαδή των συλλογικών διαπραγματεύσεων το λέει πολύ καθαρά και ξέρουμε όλοι μας, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ αξιόπιστες ότι το είπε σε όλους τους τόνους στις συναντήσεις που είχε εδώ στην Αθήνα με αξιωματούχους της Κυβέρνησής σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, συζήτησα με τον κ. Ρεν και επειδή το δικό μας Υπουργείο χειρίζεται το θέμα της ανταγωνιστικότητας, θα μπορούσε ο κ. Ρεν να το είχε θέσει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν μπήκε ποτέ σε συγκεκριμένα μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Εκείνος ο ίδιος αυτό που τόνισε, είναι ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, του αναλύσαμε όλο μας το πρόγραμμα …

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε κάποια στιγμή πιο συγκεκριμένοι; Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Όλοι ξέρουμε ότι την τελευταία δεκαετία έχει χαθεί περίπου το 30% της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαιότητα. Και υπάρχει κρίση ανταγωνιστικότητας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτό πως το αντιμετωπίζει κανείς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό το αντιμετωπίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας κυρίως. Με τις μεγάλες τομές που δρομολογούμε, για την αύξηση των επενδύσεων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και τις μεγάλες αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε κάποιος του κ. Όλι Ρεν ότι αυτά στην Ελλάδα δεν ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από τις συλλογικές συμβάσεις; Πολύ απλό είναι αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετενέτερη, επιτρέψτε μου δυο λεπτά να πω ότι αυτή τη στιγμή ακόμη λόγω της γραφειοκρατίας που έχουμε, των πολύπλοκων διαδικασιών για να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα, πρέπει να είναι ήρωας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέχρι το Μάιο έχουμε δεσμευτεί και θα το κάνουμε πράξη να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να είναι φιλικό προς την επένδυση, ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις και στη φάση της ίδρυσης και της αδειοδότησης και της λειτουργίας μιας επιχείρησης, να μπορεί να γίνουν όπως και στις άλλες χώρες απλά, χωρίς μεγάλο κόστος και θα το δείτε ότι αυτή θα είναι η μεγάλη ανατροπή ως προς τις επενδύσεις.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει ένα δεύτερο θέμα όμως κα Κατσέλη που συνδέεται με αυτό, είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας δώσω κάποια νούμερα που θα είναι και είδηση;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Βεβαίως να μας δώσετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή έχουμε μέσα στο Υπουργείο 25 μεγάλες επενδυτικές προτάσεις, ύψους 20 δις οι οποίες λιμνάζουν εδώ και 3-4 χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μάλιστα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας ίσως την οποία μπορούμε να εξετάσουμε μερικών εξ αυτών, αυτή θα είναι μια τεράστια ένεση, που θα φέρει χαμόγελο στα χείλη πολλών. Διότι, αν δεν δημιουργηθούν επενδύσεις, αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε αυτό τον τόπο, δεν θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ωραία, ας μείνουμε στο χαμόγελο!

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings