ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Κυρία υπουργέ, δείχνετε ως κυβέρνηση να αναμένετε τις αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, σχεδόν ως «μάνα εξ΄ ουρανού». Ως από την απόφαση των «25» να εξαρτάται πλέον το 100% μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της χώρας. Γιατί τόση μοιρολατρία;
Δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι έχει καλλιεργηθεί ένα κλιμα υπεραισιοδοξίας για τα αποτελέσματα της Εαρινής Σύνοδου Κορυφής. Δεν περιμένω ότι θα έχουμε συνταρακτικές αποφάσεις στις 25 Μαρτίου, οι οποίες θα προσδιορίσουν την πορεία χωρών, όπως της Ελλάδας αλλά κι άλλων μελών της Ευρωζώνης. Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται δύσκολα και κυοφορούνται επί μακρό.
Μακάρι να ήταν διαφορετικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ευρώπη λειτουργεί πάντοτε με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των κρατών-μελών. Σήμερα στη Γερμανία αλλά και την Γαλλία, που είναι κεντρικοί παίκτες, η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή.
Ο Πρωθυπουργός είπε στο Βερολίνο ότι αν δεν πάρουμε θετικές απαντήσεις για την επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου και επαναγορά ομολόγων) τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Τι σημαίνει αυτό;
Και τα τρία ζητήματα είναι σημαντικά για τη διαχείριση του χρέους. Μπορεί σε ένα από αυτά να έχουμε θετική εξέλιξη, αλλά το βλέπω μάλλον απίθανο να έχουμε θετικές εξελίξεις και στα τρία. Πιστεύω, όμως, ότι με κατάλληλες κινήσεις και της Κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις μέσα στο 2011.
Αντέχει νέα παράταση στην αβεβαιότητα η ελληνική οικονομία και η ελληνική Κυβέρνηση;
Όπως ξέρετε, μέχρι το 2013, είμαστε καλυμμένοι με τα 110 δις, αν και είναι σημαντικό να βγούμε στις διεθνείς χρηματαγορές το αργότερο το 2012. Το πιο κρίσιμο, όμως, ζήτημα είναι να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το γρηγορότερο δυνατό. Προτεραιότητες, επομένως, για τους επόμενους μήνες αποτελούν η υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, η προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η σταδιακή ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ώστε να έχουμε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα στελέχη της Τρόικας όμως, μας είπαν ότι αν δεν αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, δε θα ορθοποδήσουμε…
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αλλά το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η έξοδος από την ύφεση και η συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων για την ανάπτυξη. Γι’ αυτό επιμένω να λέω ότι πατριωτισμός σήμερα σημαίνει επενδύσεις στη χώρα αντί για καταθέσεις στο εξωτερικό.
Μπορούμε να το πετύχουμε. Με απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, που ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες και πρέπει να ολοκληρωθεί. Με ενεργοποίηση των τεσσάρων Επενδυτικών Ταμείων που ιδρύθηκαν πριν αρκετούς μήνες και τα οποία θα να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ που διαδέχθηκε το ΤΕΜΠΜΕ. Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού ώστε να μειωθεί το κόστος συναλλαγών. Με τη λειτουργία του fast track , ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών. Με ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και την ολοκλήρωση του έργου της επιτελικής διυπουργικής ομάδας που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για την εξέταση κάθε φακέλου ξεχωριστά. Με την πυροδότηση αναπτυξιακών δράσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Παρ΄ όλα αυτά, οι αναλυτές , εντός και εκτός Ελλάδας, ισχυρίζονται ότι υπάρχει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Τι λέτε για αυτά;
Δεν πιστεύω ότι μία συνολική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή. Πιστεύω όμως ότι, στην εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, μετά από διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των μέτρων και να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος και μία πιο δίκαιη κατανομή του βάρους προσαρμογής
Θα διεκδικήσετε αλλαγές στο μνημόνιο, δηλαδή;
Αλλαγές στο αρχικό μνημόνιο έχουν ήδη γίνει, μέτα από διάλογο και διαπραγμάτευση. Παράδειγμα, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που συμφωνήθηκε και προβλέπει αυξήσεις μισθών για το 2011 και το 2012 παρά την αρχική δέσμευση για πάγωμα μισθών. Άλλο παράδειγμα: οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν παρόλο που η αρχική δέσμευση προέβλεπε καθολική επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και κατάργηση του θεσμού της επέκτασης.
Χώρος υπάρχει. Πολιτική βούληση υπάρχει;
Πιστεύω ότι ναι.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει και το μεγάλο βάρος κατηγορείται ότι δεν διαπραγματεύεται με δυναμικό τρόπο…
Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και κάθε Υπουργός διερευνά και αξιολογεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που ανοίγονται στην υλοποίηση του μνημονίου με γνώμονα τους στόχους και το περιεχόμενο της πολιτικής που προωθεί . Θα πρέπει όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένης και της Τρόικας, να δούμε ποια μέτρα πολιτικής θα προτάξουμε, εντός και εκτός Μνημονίου, ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση. Η έξοδος από την ύφεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με δανεικά, όπως έγινε στο παρελθόν. Έξοδος από την ύφεση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πραγματικής οικονομίας μας.
Παρόλα αυτά, η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει πάντα ένα ανοικτό σενάριο…
Ένα σενάριο ελάχιστα ρεαλιστικό, που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Κοιτάξτε. Αυτό που είναι σκόπιμο να γίνει είναι να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουμε λάβει, να μειωθεί το κόστος δανεισμού και να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά ανταλλάσσοντας τα με τίτλους υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης, μειώνοντας έτσι τον συνολικό κίνδυνο στο τραπεζικό σύστημα.
Σε δεύτερη φάση μπορεί να γίνει μια συμφωνία μεταξύ του Ταμείου και των κρατών – μελών που έχουν πληγεί, όπως η Ελλάδα, για τη σταδιακή επαναγορά του χρέους τους με όρους αγοράς ή ακόμα και προνομιακούς όρους. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είμαστε μόνο εμείς. Είμαστε μικρή χώρα μέσα στην Ευρωζώνη. Στο Ευρώ έχουν επενδύσει πολλά κράτη και πάρα πολλοί Οργανισμοί. Επομένως η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να στηρίξει το Ευρώ.
Φοβάστε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην αντέξει σε αυτήν την πορεία;
Αυτό εξαρτάται από εμάς. Από τη συλλογική μας ικανότητα να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε το στρατηγικό μας σχέδιο για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης και τη μετάβαση σε μια νέα βιώσιμη οικονομία από το 2012 και μετά. Να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική κοινωνία ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Το ‘11 είναι ομολογουμένως η πιο δύσκολη χρονιά. Ο κόσμος πραγματικά ζορίζεται. Δεν έχουν φανεί ακόμη τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Αυτό που με στεναχωρεί, είναι ότι στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί αποκλειστικά η συζήτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δίνεται πολύ λίγη σημασία στα διαρθρωτικά μέτρα και στις πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε αυτή τη νέα οικονομία και δεν συζητάμε καθόλου τη δουλειά που πρέπει να γίνει απ όλους και τις ευθύνες του καθενός μας.
Ευθύνη δεν έχει μόνο η Κυβέρνηση. Ευθύνη έχουν και οι Κοινωνικοί Εταίροι, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες. Ευθύνη έχουν και οι εκλεγμένοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευθύνη έχουν οι δημόσιοι λειτουργοί. Ευθύνη τελικά έχει κάθε πολίτης.
Και όλα αυτά χωρίς αλλαγές ή ανασχηματισμό; Τελευταία θέτουν πολλοί αυτό το ζήτημα.
Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ανάδειξη του περιεχομένου της πολιτικής, του εθνικού μας σχεδίου για έξοδο από την κρίση και του οδικού χάρτη που έχουμε χαράξει. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη κρινόμεθα καθημερινά με βάση τη συνεισφορά και τη συμβολή μας σ’ αυτό.
Θέμα πρόωρων εκλογών υπάρχει;
Δεν πρέπει να υπάρχει. Ούτως ή άλλως είχαμε για την πολιτική αυτοδιοίκηση εκλογές πριν μερικούς μήνες. Ο κόσμος με την ψήφο του έδωσε μια κριτική στήριξη στην κυβέρνηση. Το ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθούν οι πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές εκεί που χρειάζονται.
Προσαρμογές στο μνημόνιο εννοείτε. Επιμένετε σε αυτό.
Μιλάω γενικότερα για προσαρμογές στο περιεχόμενο και στην εφαρμογή των πολιτικών μας. Κάθε πολιτική αξιολογείται στην πορεία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα πρέπει να γίνονται προσαρμογές. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι όλα τα κάνουμε τέλεια ή ότι δεν γίνονται λάθη. Το ζητούμενο είναι τα λάθη να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να διορθώνονται. Πρέπει να προτάξουμε μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Πρέπει να στηρίξουμε την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Κακά τα ψέματα: εάν κλείσουν κι’ άλλες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας, αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, η έξοδος από την κρίση θα είναι πολύ –πολύ δύσκολη.
Από την άλλη όμως κυρία υπουργέ, όσο η Κυβέρνηση βγαίνει εκτός στόχων η Τρόικα θα έρχεται και θα ζητά νέα μέτρα.
Η Τρόικα δεν είναι αυτιστική! Βλέπει τις επιπτώσεις των πολιτικών και συζητά μαζί προσαρμογές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη τελευταία συνέντευξη τους, οι επικεφαλείς είπαν, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Σε ποιο βαθμό σας ανησυχούν οι κριτικές φωνές βουλευτών ή συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στις πολιτικές σας; Ο κ. Παπακωνσταντίνου περνά πολύ δύσκολες στιγμές πλέον…
Είναι θετικό για τη δημοκρατία μας και για τη λειτουργία της Κυβέρνησης ότι οι βουλευτές μας -που είναι πολύ πιο κοντά στον κόσμο από τα κυβερνητικά στελέχη ακούν και πιάνουν το σφυγμό των πολιτών και μεταφέρουν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους στην Κυβέρνηση. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να ακούει αυτές τις φωνές.
Θεωρείτε δηλαδή ότι λειτουργείτε σε μία κυβέρνηση συνοχής και αλληλεγγύης;
Κοιτάξτε, στο παίγνιο της πολιτικής πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμα και ανταγωνισμοί και αντιθέσεις. Ζητούμενο είναι η σύνθεση των απόψεων. Σήμερα το μέγεθος της πρόκλησης είναι τέτοιο που οφείλουμε να διατηρήσουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί την κυβερνητική συνοχή και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.
Δηλαδή, εάν τεθεί ζήτημα νέων μέτρων θα μπορέσετε να τα εφαρμόσετε χωρίς να προσφύγετε στην κάλπη;
Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα νέας περικοπής μισθών και συντάξεων ή άλλων επώδυνων μέτρων πέρα όσων περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης τα απορρίπτετε;
Δεν πιστεύω ότι η λύση δίνεται από Οικουμενικές Κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις. Ο κόσμος επιζητεί ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές. Το ζητούμενο στην πολιτική είναι να αναδεικνύεται η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα κόμματα, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει επιλογές μπροστά στην κάλπη.
Θίξατε το θέμα της εκπροσώπησης γι αυτό και ζητώ τη γνώμη σας για το κίνημα «δεν πληρώνω». Η κυβέρνηση το υποβαθμίζει και το ενοχοποιεί, φαίνεται όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα. Πολλοί μιλούν για νέο πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο…
Προσωπικά ποτέ δεν ενοχοποιώ καμία έκφραση κοινωνικής αντίδρασης γύρω από ρυθμίσεις και πολιτικές. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί . Εάν επικρατήσει το «δεν πληρώνω» τελικά οι πολίτες δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως νοσοκομειακή περίθαλψη , δημόσια εκπαίδευση ή συγκοινωνίες. Θα προτιμούσα η όποια αντίδραση να διοχετεύεται σε δράσεις που θα αποβλέπουν στην αλλαγή των ρυθμίσεων ή των νόμων και όχι στη μη εφαρμογή τους.
Τώρα που το λέτε, είχατε ενημερωθεί εσείς για το περιεχόμενο; Για τα 50 δισ. ευρώ;
Όπως ξέρετε το θέμα αυτό δεν είχε συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Ας μείνουμε όμως στην ουσία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας που να αμφιβάλει ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θα σας έλεγα, ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα και του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την αξιοποίηση της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Με σωστή αξιοποίηση μπορούν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν τα έσοδα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Μία προτεραιότητα που είχε τεθεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Εδώ δε γνωρίζουμε ποια είναι η περιουσία του δημοσίου…
Προχωρά η καταγραφή της. Ζητούμενο αποτελεί η δυνατότητα αξιοποίησης και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η διαχείρισή της.
Πάμε λίγο στα αμιγώς θέματα του Υπουργείου σας; Το μνημόνιο 4 ανακίνησε πάλι το θέμα για το αν οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύσουν των κλαδικών. Τι θα γίνει τελικά;
Υλοποιείται ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρου,ς μέσω των Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, να προσαρμόσουν τους όρους εργασίας, αποκλίνοντας από την αντίστοιχη κλαδική σύμβαση, εάν και εφ’ όσον το κρίνουν σκόπιμο για το καλό της επιχείρησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Αυτό όμως δε θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών;
Κύριε Καμπουράκη, το θετικό είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις εχουμε συλλογικές συμβάσεις. Μακάρι να έχουμε συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, σε επίπεδο κλάδου, σε επίπεδο εθνικό για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης, για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι είμαστε υπέρ των συλλογικών συμβάσεων. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι στην Ελλάδα η αγορά εργασίας είναι άναρχη. Σε ορισμένους τομείς επικρατεί εργασιακή ζούγκλα. Υπάρχει καταστρατήγηση και ως προς την ανασφάλιστη εργασία και ως προς τη χρήση ατομικών συμβάσεων οι οποίες είναι κάτω και από τα όρια των κλαδικών συμβάσεων, ακόμα και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει ευθύνη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας και να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταπολεμήσει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Γι’ αυτό αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ. Γι’ αυτό έχουμε ανοίξει πόλεμο ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, μειώνονται τα έσοδα των Ταμείων και μειώνονται οι συντάξεις και οι παροχές προς δικαιούχους.
Και κάτι άλλο. Το πεδίο στο οποίο θα κριθούμε δεν είναι μόνο το ζήτημα των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και η χρήση τους από τους κοινωνικούς εταίρους. Θα κριθούμε από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας για τη στήριξη της απασχόλησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Με στεχευμένα προγράμματα προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της ανεργίας, διατηρώντας θέσεις εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα. Επιδοτούμε πλέον την εργασία και όχι την ανεργία.
Με τα Επικουρικά Ταμεία τι θα γίνει; Θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις;
Στα Επικουρικά Ταμεία, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε και με τις κύριες συντάξεις. Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες. Όταν δημοσιοποιηθούν, θα εξετάσουμε εάν και πού υπάρχουν προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα κάποιων από αυτά. Αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, θα προβούμε στις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Πρόσφατα θρηνήσαμε το χαμό δύο νέων αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ». Πώς σχολιάζετε το γεγονός;
Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις συναισθήματα για το χαμό δύο νέων ανθρώπων. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων αστυνομικών που αποτελούν πρότυπα αφοσίωσης στο καθήκον.
Leave a Reply