Τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η παρτίδα
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – 10 Ioυλίου 2011
Αισθάνεστε πικρία από την απομάκρυνση σας από το κυβερνητικό σχήμα; Ενημερωθήκατε από πριν για αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού;
Θα ένιωθα πικρία αν αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, από τη θέση ευθύνης την οποία μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν έκανα το καθήκον μου, σύμφωνα με όσα μου επιτάσσει η συνείδηση, η λογική και τα πολιτικά μου πιστεύω.
Μέσα σε εννέα μήνες καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, να βάλουμε ένα ανάχωμα στην ανεργία ενεργοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και υλοποιώντας τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τα οποία 55.000 περίπου εργαζόμενοι τοποθετούνται άμεσα στην αγορά εργασίας.
Επί υπουργίας σας πολλοί σας κατηγόρησαν ότι ήσασταν επιθετική με την τρόικα , ότι ήσασταν σκληρή στις διαπραγματεύσεις ότι σε γενικές γραμμές δεν κάνατε ότι σας έλεγαν. Ποια είναι η αλήθεια; Πράγματι ήσασταν το κακό παιδί της κυβέρνησης;
Θεωρώ ότι ευθύνη κάθε υπουργού είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Όταν ένας υπουργός συζητά και διαπραγματεύεται γνωρίζει ότι κάθε µέτρο πολιτικής που λαµβάνεται απαιτεί τεκμηριωμένη αξιολόγηση κόστους – οφέλους, σύνθεση απόψεων, όπου αυτό είναι εφικτό, και, όποτε και όταν χρειάζεται, να θέτει τις «κόκκινες γραμμές».
Οι συζητήσεις µου µε την τρόικα κινήθηκαν πάντοτε σε αυτό το κλίµα και ήταν ουσιαστικές. Ούτε επιθετική ήμουν, ούτε έλλειψη διάθεσης συνεργασίας επέδειξα ποτέ, όπως έχει ειπωθεί. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον αφελές για ένα μέλος της κυβέρνησης, πόσο μάλλον για μένα που όλη μου η επαγγελµατική ζωή έχει συνδεθεί µε την παρουσία σε διεθνείς οργανισµούς και σε διεθνείς διαπραγµατεύσεις, όπου το ζητούμενο είναι η σύνθεση των εκατέρωθεν θέσεων.
Η τελευταια εκθεση αξιολογησης της χωρας μας απο την ΕΕ αναφερει και παλι το θεμα της επεκτασης των συλλογικων συμβασεων εργασιας προαναγγελοντας ουσιαστικα την καταργηση τους. Συμφωνείτε με αυτό;
Είναι ακατανόητη η εμμονή της τρόικα στο θέμα της κατάργησης της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σας υπενθυμίζω οτι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι και εργοδότες, έχουν δηλώσει εγγράφως την επιθυμία διατήρησή της διότι γνωρίζουν ότι αποτελεί εχέγγυο για την προστασία και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού. Η δυνατότητα σύναψης Εδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων που θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, δίνει τα απαραίτητα περιθώρια ευελιξίας για πιθανές αποκλίσεις σε επίπεδο επιχείρησης από τους όρους της κλαδικής σύμβασης.
Δεν σας κρύβω οτι η τρόικα επανέφερε κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις το θέμα της επέκτασης, ζητώντας την κατάργησή της. Στις συζητήσεις που έγιναν έκανα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κατάργηση της επέκτασης αποτελεί για μένα «κόκκινη γραμμή». Τελικά πετύχαμε να μην καταργηθεί. Θέλω να πιστεύω οτι η θέση της κυβέρνησης θα παραμείνει η ίδια εάν τεθεί από την τρόικα και πάλι θέμα. Διαφορετικά, θα επικρατήσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη από τις πιο ευέλικτες πλέον στην Ευρώπη.
Είστε εναντίον του μνημονίου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί;
Ψήφισα τόσο το Μνημόνιο Ι όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επί είκοσι μήνες συμμετείχα σε υπουργεία κρίσιμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτό. Αυτό το έκανα με πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι πολλά μέτρα μειώνουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη, προκαλούν βαθύτερη ύφεση και επιβάλλονται αδίκως σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το Μνημόνιο, και αυτό το υποστήριξα από την πρώτη στιγμή, δεν αποτελεί από μόνο του συνταγή εξόδου της χώρας από την κρίση. Αποτελεί ένα αναγκαίο τμήμα ενός μεσοπρόθεσµου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που περιλαµβάνει την αναµόρφωση θεσµών, την προώθηση µέτρων για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοδοτικών πόρων.
Παράλληλα, και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο «Χρηματοδοτικό Μνημόνιο», που θα εγγυάται την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρέους με γνώμονα τη βιωσιμότητά του, την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Από την ώρα που η τρόικα ήλθε στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό ότι σε κάποια σημεία επί της ουσίας διαπραγματεύσεις δεν έγιναν. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι υπουργοί δεχόντουσαν ότι έλεγε η τρόικα χωρίς αντίλογο. Εσείς που συμμετείχατε από κοντά συμφωνείτε με όλα αυτά;
Όπως γνωρίζετε τον κεντρικό ρόλο στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα τον είχε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα επιμέρους υπουργεία συμμετείχαν σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις γύρω από επιμέρους θέματα που τους αφορούσαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων ήταν περιορισμένα διότι ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο και η πίεση χρόνου για να ληφθούν αποφάσεις ήταν ασφυκτική. Είναι γεγονός, το έζησα και εγώ η ίδια, ότι η τρόικα ήταν πολύ πιεστική σε πολλά ζητήματα και έδειχνε αρκετές φορές δυσπιστία για τις εκτιμήσεις που έκανε η Κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο αν οι βασικές διαπραγματεύσεις – και αυτό το είχα καταθέσει ως πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο – διεξάγονταν από μια κοινή ομάδα με τη συμμετοχή όχι μόνο του υπουργού Οικονομικών αλλά και των βασικών υπουργών που εμπλέκονται, με τις πολιτικές τους, στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, και εάν οι αποφάσεις επικυρώνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό θα βοηθούσε, θεωρώ, την Κυβέρνηση στην ανάπτυξη και διατύπωση μιας πιο ισχυρής και ολοκληρωμένης διαπραγματευτικής πολιτικής θέσης.
Συμφωνείτε με την πλήρη εμπλοκή των κοινοτικών επιτρόπων στα εσωτερικά θέματα των υπουργείων;
Κάθε υπουργείο έχει την ευθύνη να υλοποιεί αποτελεσματικά και έγκαιρα τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί και περιληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Δεν νοείται, επομένως, εμπλοκή κοινοτικών επιτρόπων στα εσωτερικά θέματα καθημερινής διαχείρισης και πολιτικής των υπουργείων. Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί την ανάγκη κάθε υπουργείο να συνεργάζεται στενά με εμπειρογνώμονες καθώς και στελέχη της τρόικα, ώστε να παρακολουθείται από κοινού η πρόοδος υλοποίησης των δεσμεύσεων. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος των δεσμεύσεων που καλείται να υλοποιήσει κάθε υπουργείο, να γίνει πιο συστηματική και τακτική. Για παράδειγμα, στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης είχαμε προχωρήσει σε μία εποικοδομητική συνεργασία με το ΔΝΤ για την δημιουργία δεικτών αποτύπωσης των αποτελεσμάτων από τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε προωθήσει στην αγορά εργασίας, ενώ με εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ ξεκινήσαμε το έργο της καταγραφής και αξιολόγησης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και παροχών.
Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Euro group. Μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να διαμορφώσει νέα δεδομένα αναφορικά με το νέο δάνειο ;
Έχω επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση περνάει από την Ευρώπη.
Η χώρα μας απέδειξε με την υπερψήφιση από τη Βουλή τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όσο και του εφαρμοστικού νόμου ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις τομές που απαιτούνται. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει έναν ειλικρινή διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το αν το χρέος της χώρας μας θεωρείται βιώσιμο ή όχι, να διαπραγματευθεί τους όρους ρύθμισής του με τρόπο που να διασφαλίζουν το ευρώ και να δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωζώνης, να απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξή της.
Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δοθεί τώρα μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι μέσα από ευρωπαϊκούς θεσμούς θα καλυφθεί χρηματοδοτικά, με χαμηλό επιτόκιο, το προγραμματισμένο δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζεται για όση χρονική περίοδο χρειαστεί, ώστε να καταστεί ανενεργό το κερδοσκοπικό και άκρως επικίνδυνο παιχνίδι των διεθνών χρηματαγορών.
Leave a Reply