Την άμεση υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, μέσω των δημοσίων πόρων και του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε η ΥΠΟΙΑΝ, Λούκα Τ. Κατσέλη
Την άμεση υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, μέσω των δημοσίων πόρων και του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε η ΥΠΟΙΑΝ, Λούκα Τ. Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» με τους δημοσιογράφους Άρη Τόλιο και Νόνη Καραγιάννη.
Στόχοι του υπουργείου, είπε η κ. Κατσέλη, είναι «να αντιστρέψουμε το επενδυτικό κλίμα και να στηριχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να δώσουμε ελπίδα στην αγορά και τους πολίτες».
Η ΥΠΟΙΑΝ ανακοίνωσε ακόμη ότι δεν θα αποκλειστούν οι προβληματικές, ζημιογόνες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση μέσω των τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που εξαγγέλθηκαν χθες.
Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή:
- Αξιολογούνται 3.517 αιτήσεις για νέα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
- Έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων ύψους 20 δις. €, που παραμένουν «παγωμένα» επί χρόνια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης:
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την κα Λούκα Κατσέλη. Καλή σας ημέρα κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κα Καραγιάννη, καλημέρα κ. Τόλιο.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Καλημέρα σας κα Κατσέλη. Τώρα βέβαια να ξεκινήσουμε λίγο από τα θετικά, είδαμε σε αυτό το «άνυδρο» τοπίο μια ένεση ρευστότητας, που εγώ θα έλεγα ότι σαν βροχούλα μοιάζει βέβαια σε ερημοποιημένο τοπίο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, καλή και η βροχούλα.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Καλό ήτανε, θέλετε να μας πείτε λίγο γι΄ αυτό και κυρίως με τι κριτήρια, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και από τους ακροατές μόλις άκουσαν ότι θα βγείτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, κοιτάξτε μιλάτε για τα τέσσερα προγράμματα που εξαγγείλαμε εχθές, τέσσερις δράσεις για τη στήριξη της μεταποίησης στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα για τη μεταποίηση, ύψους 275 εκατομμυρίων, το οποίο θα αφορά κυρίως παραπάνω από 6 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μικρομεσαίες κυρίως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές. Αφορά τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας, την ανάπτυξη της καινοτομίας, τη στήριξή τους και την ενθάρρυνση της χρήσης μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Για να πάρουν αυτά τα χρήματα ποια είναι τα κριτήρια κα Κατσέλη; Γιατί υπάρχει ένα τέτοιο ενδιαφέρον.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για το κάθε ένα πρόγραμμα τα κριτήρια είναι λίγο διαφορετικά. Η πρώτη δράση, που είναι και η πιο μεγάλη, αφορά πάνω από 4,5 χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής που έχουν λιγότερο από 50 εργαζόμενους και τζίρο μικρότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ύψος κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέρχεται από 40.000 έως 200.000 ευρώ.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Κατσέλη, βλέπω από τους συναδέλφους οικονομικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου σας να διατυπώνουν κάποια ερωτήματα σήμερα σε δημοσιεύματα. Ένα από αυτά που το θεωρώ ενδιαφέρον είναι αν θα αποκλειστούν επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Προβληματικές.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δε θα αποκλειστούν. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια να δούμε ακριβώς τις κατανομές, αλλά θα τεθεί ένας όρος να υπάρχει θετική κερδοφορία στα τρία τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να πιάσουμε και επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να είχαν μία κακή πορεία τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχουν θετικά αποτελέσματα σε μία πιο μακρά διάρκεια.
Και θα σας πω ότι πάντοτε εδώ πέρα μπαίνει ένα κριτήριο, το οποίο είναι λίγο αυθαίρετο. Από τη μια μεριά, θέλεις να στηρίξεις επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες, από την άλλη όλοι αναγνωρίζουμε ότι η τελευταία χρονιά και η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολες για τις επιχειρήσεις.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Πάντως κα Κατσέλη βέβαια αυτή η πολιτική που ανακοινώσατε εχθές είναι κάτι, δεν είναι όμως τόσο πολύ σημαντική.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα μέτρο κ. Τόλιο σε μία σειρά μέτρων. Να πούμε λίγο τι πρόκειται να κάνουμε;
Πρώτον, αυτά τα προγράμματα, αυτά τα τέσσερα που ανακοινώσαμε εχθές, συν τα δύο που είχαμε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, εντάσσονται στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων και στηρίζουν επενδυτικές πρωτοβουλίες κυρίως. Με αυτά θέλουμε να στηρίξουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να έχουν μία πρόσβαση στην αγορά, να έχουν κάποιο κεφάλαιο, για να μπορούν να κρατηθούν και να έχουν και ανάπτυξη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Υπουργέ να ρωτήσω κάτι σε αυτόν τον τομέα των επενδύσεων. Αν θυμάμαι καλά στην τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, Αρχηγός πολιτικού κόμματος, αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσίπρας, σας είπε από το βήμα της Βουλής ότι “υπάρχουν περίπου 4 χιλιάδες φάκελοι επενδύσεων στο Υπουργείο σας οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί”.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτές είναι οι μεγάλες επενδύσεις.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι αναφέρομαι στις μεγάλες κι εκεί αναφερόταν κι εκείνος, μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα Επιτροπές, επειδή βρισκόμαστε έτσι σε μία υφεσιακή περίοδο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Καραγιάννη να σας απαντήσω, γιατί είναι σωστή η επισήμανση.
Όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση, βρήκαμε 900 εκατομμύρια οφειλές που ουσιαστικά το κράτος δεν είχε δώσει σε επενδυτικά προγράμματα τα οποία υλοποιούντο. Αυτά χρηματοδοτούμε το πρώτο εξάμηνο του 2010 και μέχρι το Μάιο στηρίζουμε τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί και έχουν αξιολογηθεί ήδη θετικά.
Ενώ τώρα αξιολογούμε τις ήδη 3517 περίπου αιτήσεις, οι οποίες είχαν γίνει και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Πάντως κα Κατσέλη όταν αναλάβατε βρήκατε και περίπου, δε θυμάμαι τώρα τον αριθμό, νομίζω γύρω στα 15 δις σε ΕΣΠΑ ΚΠΣ..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 20 δις μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες ξεμπλοκάρουμε.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: 20 δις αδιάθετα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι αυτό είναι κάτι άλλο. Κοιτάξτε, στις ιδιωτικές επενδύσεις έχουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων. Πρώτον, αυτή τη στιγμή εμείς στο Υπουργείο έχουμε μεγάλες επενδύσεις ύψους περίπου 20 δις, οι οποίες είχαν κολλήσει στη γραφειοκρατία, ανάμεσα στα Υπουργεία.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Μόνο στη γραφειοκρατία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρίως στη γραφειοκρατία. Δηλαδή στη γραφειοκρατία ή σε αντικρουόμενες αποφάσεις υπηρεσιών.
Γι’ αυτές έχουμε συστήσει μία Διυπουργική Επιτροπή και τις ξεμπλοκάρουμε μία προς μία, μέχρι να έρθει το καινούριο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και ελπίζουμε ότι θα κάνει την Ελλάδα μία από τις πιο φιλικές χώρες για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Ήδη ξεμπλοκάραμε 1 δις πριν ένα μήνα για μία πολύ μεγάλη επένδυση στην Κοζάνη και στη Φλώρινα ύψους 900 εκατομμυρίων σε ανανεώσιμες πηγές, η οποία ήταν κολλημένη τέσσερα χρόνια.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θυμάμαι στη Βουλή να λέει η κα Κατσέλη ότι «είναι ήρωας όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα» και βεβαίως αυτό είναι μία διαπίστωση.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Το μεγάλο πάντως ζήτημα, γιατί πέρα από αυτό που λέει η Νόνη για όλο αυτό το γραφειοκρατικό πράγμα που ζούμε στην Ελλάδα για την επιχειρηματικότητα, είναι ότι έτσι ή αλλιώς η πολιτική που ακολουθούμε σήμερα κα Κατσέλη, που το έχετε επισημάνει κι εσείς, είναι μία πολιτική που πρέπει να έχει στοιχεία σταθερότητας, αλλά δεν ξέρω αν το κοκτέιλ το έχει βρει η Κυβέρνηση αυτό, γιατί εκτός από το θέμα της σταθερότητας που θέλουμε έχουμε και το δημόσιο χρέος, έχουμε και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, δεν ξέρω τι θετικό έχουμε δηλαδή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουμε πολλά θετικά κ. Τόλιο και ας δώσουμε μία ελπίδα στον κόσμο. Όλα θα κριθούν σε δύο παράγοντες: Πρώτον, εάν μπορέσουμε να αντιστρέψουμε το επενδυτικό κλίμα και να στηριχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δεύτερον, εάν χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τις δημόσιες επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ ως καταλύτη ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Ωραία, να σας το πω με παραδείγματα, γιατί το θέμα είναι τεράστιο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι του δικού μας Υπουργείου και σας διαβεβαιώ ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτά ασχολούμεθα.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Ναι, με παραδείγματα, γιατί εδώ πέρα και νομίζω βασίμως κιόλας γίνεται μία κριτική ας πούμε για το 40% φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων. Ναι μεν ακούγεται καλό στην κοινή γνώμη, αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και ζητήματα αναπτυξιακά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι ακριβώς έτσι στο φορολογικό, το φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί το διαχωρισμό μεταξύ διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών. Η φορολογία για τα μη διανεμόμενα κέρδη μειώνεται στο φορολογικό από 25% σε 20% σταδιακά.
Ήδη το 2010 θα είναι 24% από 25% που ήταν το 2009. Άρα κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στα κέρδη, τα οποία χρησιμοποιούνται για επενδύσεις και τα κέρδη που χρησιμοποιούνται ως μερίσματα, δηλαδή διανέμονται, όπου φορολογούνται, όμως, στο επίπεδο του φυσικού προσώπου.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να σας πω τώρα, επειδή το πρόβλημα και η ανατριχίλα μας είναι γενικότερη, μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν είχαμε εχθές μία δήλωση του Straus Kahn, η οποία δεν θόλωσε απλά τα νερά, έφερε με μεγαλύτερη ένταση τις ανησυχίες. Τελικά ποια είναι η εκδοχή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το έχουμε μπροστά μας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν ήταν μία δήλωση η οποία εμένα τουλάχιστον με εξέπληξε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι “η ίση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…”
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Δεν είπε ίση, “θα έχουμε το πάνω χέρι” είπε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, σταθείτε, αυτό που είπε ήταν αυτό το οποίο όλοι γνωρίζαμε, ότι δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου συμπράττει, ή από μόνο του ή με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα συμπράξει με τους δικούς του όρους.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τότε προς τι η αναφορά του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλες «μειοψηφική παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μη γίνεται σύγχυση. Στο ευρωπαϊκό σχέδιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει μία μειοψηφική παρουσία. Δηλαδή αυτό που συμφωνήσανε την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι ότι σε αυτόν τον καινούριο μηχανισμό, ο οποίος θα στηθεί για όποια χώρα στο μέλλον παρουσιάσει παρεμφερή προγράμματα, θα υπάρχει μία συνεργασία Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκών Κρατών, όπου σε αυτή τη συνεργασία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει μειοψηφική παρουσία.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Εν πάση περιπτώση αυτή τη στιγμή εμάς η στάση μας η πολιτική ποια είναι; Δεν θέλουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή είναι μια προοπτική που ενδεχομένως είναι της τελευταίας στιγμής;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα από μας. Εμείς, όπως και εχθές και προχθές, ακολουθούμε τον βασικό μας στόχο, που είναι η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, γυρίζουμε στις αγορές και αντλούμε κεφάλαια και δανειοδοτούμε το χρέος μας και την αναχρηματοδότησή του μέσω των διεθνών..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γυρίζουμε στις αγορές, αν μου επιτρέπετε, με πολύ υψηλό επιτόκιο ακόμα και φαίνεται να μην έχει σπάσει αυτός ο κύκλος αμφισβήτησης παρά την πολιτική κάλυψη που είχαμε από την Ένωση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο και γι΄ αυτό είναι μία μάχη την οποίαν δίνουμε όλοι μαζί και κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών, ο Οργανισμός Διαχείρισης και ο κ. Χριστοδούλου που διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος, έτσι ώστε να αντλήσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μέχρις ότου πραγματικά να αλλάξει το κλίμα. Και πρέπει να ομολογήσω ότι για μένα το πολύ αισιόδοξο της περασμένης εβδομάδας ήταν η κίνηση του κ. Τρισέ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σε ότι αφορά στις τράπεζες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αφορά και στις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην αναχρηματοδότηση του χρέους.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Αυτό ήταν το ερώτημά μου, ας πάμε σε αυτό που είπατε για τράπεζες. Επειδή ακριβώς οι τράπεζες σε εκείνη τη συγκυρία μετά τη δήλωση Τρισέ είχαν φτάσει περίπου στο κόκκινο, δηλαδή ήταν σε δραματική κατάσταση, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση την εικόνα που έχει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας το οποίο είναι σε μία αναταραχή, ισχύει ακόμη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως και όπως θα το είδατε και χτες έχει προγραμματιστεί να μπει το Μάιο μέσα στη Βουλή για ψήφιση.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα, εγώ θέλω να πάρω την ερώτηση που ήταν έτοιμος να σας κάνει πριν ο Άρης Τόλιος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι γι΄ αυτό το νομοσχέδιο που είναι σημαντικό, που αφορά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Εγώ το λέω συγκυριακά κα Κατσέλη με την έννοια ότι αν σε αυτή τη συγκυρία αντέχουμε, ας πούμε, μία νέα κόντρα Υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει κόντρα με τις τράπεζες γι΄ αυτό το νομοσχέδιο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα. Να επανέλθω λίγο στο αρχικό ερώτημα που αφορά το δημόσιο χρέος μας, το δανεισμό, τα ελλείμματα και λοιπά. Εκτιμάτε ότι ήταν σοφή κίνηση αυτή η επανέκδοση του εικοσαετούς ομολόγου; Διότι υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι ενδεχομένως δημιούργησε σύγχυση.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Του επταετούς βασικά, όχι του εικοσαετούς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Του εικοσαετούς η επανέκδοση, για τη χθεσινή μιλάω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Καραγιάννη, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί και δεν μπορεί κανένας, ούτε επαΐων ούτε Υπουργός να κάνει απέξω παρατηρήσεις για το πώς διαχειρίζεται κάποιος τεχνικά το δημόσιο χρέος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πρώτα-πρώτα έχει επικεφαλής έναν ίσως από τους πιο γνωστούς στην αγορά, τον κ. Χριστοδούλου, ο οποίος πραγματικά είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε γι΄ αυτό το ρόλο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σχολιάζαμε πριν όμως ότι μιλάει πολύ και ενδεχομένως δεν υπάρχει ο αιφνιδιασμός των αγορών.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, πρέπει να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους που βάλαμε να διαχειριστούν το χρέος. Γνωρίζουν πολύ καλύτερα πως δουλεύουν οι διεθνείς αγορές και δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να μπει απέξω και να πει αυτό θα γινόταν καλύτερα ή όχι.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Κυρία Κατσέλη έχετε δίκιο σε αυτό και στο κάτω-κάτω της γραφής η χρονική διάρκεια των ομολόγων είναι κι ένα ζήτημα διαχείρισης του δημοσίου χρέους συνολικότερα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι τεχνικά πολύ σύνθετο το εγχείρημα, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, που φυσικά κρίνονται όλοι από το αποτέλεσμα εκ των υστέρων, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους που έχουν να παίξουν αυτό το ρόλο και γνωρίζουν πολύ καλύτερα την αγορά από οποιονδήποτε από μας.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Για να πάμε λίγο στην Κυβέρνηση κα Κατσέλη, με την έννοια ότι κάποιος Αμερικανός νομίζω αρθρογράφος μίλησε για «ηράκλειους άθλους που καλείται να κάνει αυτή η Κυβέρνηση», αλλά με μία εικόνα που μερικές φορές δεν είναι και η καλύτερη. Εσείς κατά καιρούς είστε στη σύγκρουση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στη σύγκρουση με τον κ. Πάγκαλο διάβασα χθες, με τον κ. Παμπούκη. Τι γίνεται, στοχοποιημένη είστε στην Κυβέρνηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ούτε αισθάνομαι στοχοποιημένη, ούτε είμαι. Αυτά είναι παραπολιτικά, τα οποία πάντοτε υπάρχουν. Αυτό που προέχει και νομίζω αφορά όλους μας κι αυτό αφορά τον κόσμο τελικά κ. Τόλιο, είναι να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο μας έχει ανατεθεί, σωστά και αποτελεσματικά, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή η δημοσιογραφική μου αίσθηση είναι ότι δεν είναι μόνο στο χώρο των παραπολιτικών, φαντάζομαι θα βλέπετε εδώ και τρεις Κυριακές δημοσιεύματα που σας αφορούν, στο κομμάτι της αρνητικής δημοσιότητας θα έλεγα και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, υπάρχουν επιμέρους πολιτικές σε αυτό το μεγάλο ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής στην οποίαν έχετε διαφωνίες για τον τρόπο που έχουν χειριστεί τα πράγματα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα δεν έχω διαφωνίες κα Καραγιάννη.
Με τον κ. Παπακωνσταντίνου έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, όπου εκείνος κοιτάζει αυτή τη στιγμή, όπως όλοι μας, το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω θεσμικά την τεράστια ευθύνη να μπορέσω όσο γίνεται να προωθήσω πολιτικές στήριξης της αγοράς και της ανάπτυξης.
Συνεργαζόμαστε στενά και δεν υπάρχουν διαφωνίες. Όποιες τυχόν διαφορετικές σκέψεις εκφράζονται κατ΄ ιδίαν ή και σε συλλογικά όργανα, εκφράζονται έτσι ώστε να μπορεί να γίνει μια καλύτερη σύνθεση απόψεων.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να σας το πω και σε ένα άλλο τομέα που επίσης σας αφορά κα Κατσέλη; Αυτή τη στιγμή ακούμε, τουλάχιστον από την πλευρά των εφοπλιστών, κινήσεις που θέλουν δικό τους Υπουργείο, με πιέσεις προς τέτοια κατεύθυνση και τα λοιπά. Υπάρχει τέτοιο θέμα κατ΄ αρχάς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι υπάρχει ένα πρόβλημα ακόμα, το οποίο ελπίζω ότι θα λυθεί το γρηγορότερο δυνατό, ότι τα στελέχη του Λιμενικού απασχολούνται στα δύο Υπουργεία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο το δικό μου. Πρέπει να δούμε θεσμικά πως θα οργανώσουμε καλύτερα αυτό το χώρο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με τους Υφυπουργούς σας τι πρόβλημα υπάρχει; Ο κ. Μπόλαρης γιατί διαμαρτύρεται; Δεν είναι στο πλαίσιο του παραπολιτικού αυτό, θα τα έχετε δει τα δημοσιεύματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα-πρώτα ο κ. Μπόλαρης είναι ένας από τους εξέχοντες Πολιτικούς και πολύ στενός συνεργάτης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αρμοδιότητες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν του τις έχετε δώσει εσείς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχει ακόμα αρμοδιότητες, διότι επίκειται η σύσταση μιας Υπηρεσίας Ανάπτυξης του Υπουργείου μας στη Βόρειο Ελλάδα., η οποία όμως χρειάζεται νομοθετική επεξεργασία.
Αυτό ακόμα παίρνει λίγο καιρό και γι΄ αυτό προσωπικά και θεσμικά είχα προτείνει από τις αρχές Δεκεμβρίου να πάρει τις αρμοδιότητες που ήδη υπάρχουν και μετά, αφού καταλήξουμε στη ρύθμιση που πρέπει να γίνει για την Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος. να αναλάβει κι αυτές τις αρμοδιότητες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα δεν ευθύνεστε εσείς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα είναι θέμα καθαρά οργανωτικό και θεσμικό, που ελπίζω ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Συγνώμη, ποιο τομέα της Κυβέρνησης αφορά, για να καταλάβουμε λίγο; Δεν είναι θέμα της κας Κατσέλη, αφορά το γραφείο του Πρωθυπουργού, αφορά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ποιον αφορά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι βεβαίως κα Καραγιάννη. Κοιτάξτε, αυτά πάντοτε υπάρχουν, όταν ειδικά σε ένα Υπουργείο σαν το δικό μας, που δημιουργήθηκε με αλλαγές σε άλλα Υπουργεία και συγχωνεύσεις, υπάρχουν θεσμικές δυσλειτουργίες, οι οποίες παίρνουν λίγο περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως. Δε θα του έδινα μεγάλη σημασία.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Κυρία Κατσέλη, πριν κλείσουμε μία γενικότερη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα εκπληκτικά προβλήματα μπροστά της, ανοίγει σχεδόν όλα τα μέτωπα. Μιλάμε για 30 νομοσχέδια, τόσα είναι στον κατάλογο. Είναι σοφή αυτή η τακτική, καθώς κάθε νομοσχέδιο στο τέλος-τέλος κρύβει και θρυαλλίδες κοινωνικής αναταραχής; Είναι σοφή η τακτική να ανοίξουν όλα τα μέτωπα έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Τόλιο, να σας το πω διαφορετικά.
Όλοι μας – αυτή είναι η γραμμή του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η στρατηγική αυτή – , θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην αρχή. Εν μέσω μιας κρίσης, είναι ευκαιρία να βάλουμε τάξη και να κάνουμε τις μεγάλες ρυθμιστικές αλλαγές που απαιτούνται, έτσι ώστε να υπάρχουν μπροστά δύο και τρία και τέσσερα χρόνια, που να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα πράγματα σε ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Και επομένως, η κατεύθυνση που έχουμε από τον Πρωθυπουργό και η απόφαση, η οποία επιβεβαιώθηκε και εχθές στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι να προωθηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι μεγάλες ρυθμιστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Μάλιστα. Καλό κουράγιο πάντως γιατί δεν το κάνατε πέντε μήνες και θα γίνει μέσα σε δύο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους. Όπως λένε απλά έχουμε απλώσει τον τραχανά.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Πάρα πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί υπάρχει ένα Υπουργικό Συμβούλιο και μια Κυβέρνηση, που κάνει πράγματα.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Μακάρι, γιατί άμα δεν τα καταφέρουμε μετά δεν ξέρουμε πως θα μαζέψουμε τον τραχανά όλοι μας έτσι κι αλλιώς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Υπουργέ, ήταν χαρά μας που συνομιλήσαμε σήμερα μαζί σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ και να ευχηθούμε καλή ανάσταση σε όλους τους ακροατές.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Βέβαια και σε σας εμείς, γεια σας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να είστε καλά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.
Leave a Reply