Το ΤΕΜΠΜΕ και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 98,9 και τους δημοσιογράφους Μπ. Κούτρα και Ρ. Μπιζόγλη.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Υπουργό, την κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Υπουργέ, καλό σας μεσημέρι.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Καλό μεσημέρι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι κ. Κούτρα και κα Μπιζόγλη.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πως είστε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ καλά. Είμαι κάτω στον Πειραιά, στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μιας και είστε εκεί, να σας ρωτήσω: τίθεται θέμα επανασύστασης του παλαιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πισωγυρίσματα δεν έχουμε σε αυτό τον τομέα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ωραία. Πάμε σε αυτά που ανακοινώσατε χτες για το ΤΕΜΠΜΕ και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τι ακριβώς είναι αυτό και πως θα λειτουργήσει.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι αυτά τα δυο προγράμματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δυο προγράμματα, το κάθε ένα ύψους 1 δις ευρώ. Το  πρώτο πρόγραμμα αφορά τη δυνατότητα που δίνουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων να πάρουν δάνειο από τις Τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου μέχρι 80% για να ξεπληρώσουν τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους οφειλές.

Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 και το κατώτατο σε 5.000. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτές που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, αυτές που απασχολούν 5 έως 20 εργαζόμενους και αυτές που απασχολούν  20 έως 50 εργαζόμενους. Η πρώτη κατηγορία, οι πολύ μικρές δηλαδή επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν ανώτατο ύψος δανείου 40.000 ευρώ, η δεύτερη 70.000 και η τρίτη 100.000. Αυτό το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ξανά φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι προϋποθέσεις πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να κάνουν χρήση αυτής της εγγύησης κι αυτού του δανείου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως παλιά στο ΤΕΜΠΜΕ. Απλώς δεν πρέπει, πρώτον, να έχουν πάρει μέρος στην πρώτη φάση του ΤΕΜΠΜΕ και δεύτερον, δεν πρέπει να είναι σε κάποια πτώχευση ή να είναι πραγματικά προβληματικές.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα, κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 15 Μαρτίου περνάει από το Διοικητικό Συμβούλιο και η υλοποίησή του αρχίζει αμέσως, δηλαδή ελπίζουμε πριν το Πάσχα ή αμέσως μετά το Πάσχα.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτές οι ρήτρες που ίσχυαν στο παρελθόν κα Υπουργέ για διατήρηση των θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τις επιχειρήσεις;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ρήτρα όσον αφορά την απασχόληση ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει από την πλευρά των Υπουργείων είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εξ αιτίας των οφειλών τους προς τα Ταμεία και προς το Δημόσιο, εννοώ προς την Εφορία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή, πραγματικά, το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά, και στο πρώτο αυτό πρόγραμμα και στο δεύτερο που αφορά με τους ίδιους όρους περίπου την πληρωμή οφειλών προς τους προμηθευτές βάσει τιμολογίων κι άλλων νόμιμων παραστατικών, ο κύριος στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε με εγγύηση του δημοσίου, να μπορούν να αποπληρώσουν κάποιες από τις οφειλές, οι οποίες έχουν γίνει δυσβάστακτες, όταν πέφτει ο τζίρος τους.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Είδαμε τις αντιδράσεις χτες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που έκρινε τις δυο παρεμβάσεις σας ως θετικά μέτρα. Εσείς θεωρείτε κα Υπουργέ ότι αργήσατε να προχωρήσετε σε αυτά τα μέτρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Αυτά είναι προγράμματα, τα οποία είχαμε εξαγγείλει ότι ακριβώς θα έρθουν με τον καινούργιο χρόνο. Μπαίνουν αμέσως σε εφαρμογή και μην ξεχνάτε ότι πριν από τα Χριστούγεννα είχαμε περάσει το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι μια ολόκληρη δέσμη πολιτικών για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, που έρχεται και συμπληρώνει όλη την πολιτική μας, η οποία έχει να κάνει με την προώθηση του ΕΣΠΑ και των δημοσίων επενδύσεων, που είναι ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας.

Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας είναι η ταχεία αδειοδότηση κι ένας νέος Αναπτυξιακός Νόμος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι οι τρεις πυλώνες μιας αναπτυξιακής πολιτικής, την οποία έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μιας και το είπατε, το νέο νόμο πότε τον περιμένουμε κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το νέο Αναπτυξιακό Νόμο;

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος τεθεί τον Απρίλιο στη δημόσια διαβούλευση.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά να πω κάτι, επειδή σας άκουσα κ. Κούτρα και πριν για την καθυστέρηση.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και εγώ θα ήθελα να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα πρέπει να κατανοήσουν οι ακροατές μας κάτι. Ακόμη κι όταν περάσει  ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θα χρηματοδοτήσει με κρατικές ενισχύσεις επενδύσεις οι οποίες θα ενταχθούν από το 2011 και μετά ούτως ή άλλως. Φέτος, το 2010, υλοποιούμε επενδυτικά προγράμματα τα οποία είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο.

Ήδη έχουμε πληρώσει, δηλαδή έχουμε ενισχύσει με 300 εκ.€ περίπου επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν  ολοκληρωθεί. Θα φτάσουμε περίπου 1 δις μέχρι το Μάιο και αξιολογούμε και υλοποιούμε τάχιστα επενδυτικά προγράμματα, που είχαν ενταχθεί στον παλιό Αναπτυξιακό Νόμο.

Άρα, ο σχεδιασμός του νέου Αναπτυξιακού Νόμου ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσει νέες προτεραιότητες ακριβώς για να προωθήσουμε την παραγωγική αναδιάρθρωση, που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να μείνουμε στο ΤΕΜΠΜΕ και στη χτεσινή σας πρωτοβουλία κα Υπουργέ.  Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω, είναι ότι όταν πέρσι είχε ενεργοποιήσει αυτή την υπόθεση του ΤΕΜΠΜΕ η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε δεχτεί σκληρή κριτική και ένα από τα σημεία τα οποία δέχτηκε την κριτική, είναι ότι αυτά τα δάνεια τελικά αξιοποιήθηκαν όχι από τις επιχειρήσεις που τα είχαν πραγματικά ανάγκη, αλλά από άλλες επιχειρήσεις όπως φαρμακεία και δεν ξέρω τι άλλο, οι οποίοι είχαν την οικονομική θα έλεγα επιφάνεια να δανειστούν προσφέροντας πραγματικά κάποιες εγγυήσεις στις Τράπεζες, οι οποίες είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για λογαριασμό του ΤΕΜΠΜΕ. Μήπως υπάρχει κίνδυνος να ξαναπέσουμε πάλι στην ίδια θα έλεγα παγίδα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κούτρα έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί αυτή ήταν η δική μας κριτική στα προηγούμενα προγράμματα.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γι’ αυτό σας το ρωτώ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και γι’ αυτό προβλέπονται δυο πράγματα. Πρώτον, στο πρώτο πρόγραμμα που αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις ΔΟΥ, γίνεται απ’ ευθείας πληρωμή από την Τράπεζα στις ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό θα περάσει στην πραγματική οικονομία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πως ενισχύεται η πραγματική οικονομία;

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι ένα ερώτημα εδώ αν θα ενισχυθεί πραγματικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη, παίρνει την ενημερότητα και έτσι μπορεί πραγματικά να κινηθεί να ξαναδανειστεί και να επανέλθει στην οικονομική ζωή.

Στο δεύτερο πρόγραμμα, που αφορά στην κάλυψη δαπανών, αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων αγαθών, το ποσό του δανείου διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση …

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα σε καμία περίπτωση κα Υπουργέ, τα χρήματα δεν πάνε στην επιχείρηση η οποία δανειοδοτείται, ούτε με το ένα πρόγραμμα ούτε με το άλλο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι και πάει κατ’ ευθείαν στους προμηθευτές. Είναι ανάσα στους επιχειρηματίες, στις μικρές επιχειρήσεις και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι πληρώνονται με αυτά βασικές οφειλές τους.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να αλλάξουμε θέμα, να περάσουμε …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω και κάτι άλλο, το οποίο είναι καινούργιο. Οι όροι είναι πάρα πολύ ευνοϊκοί, γιατί η διάρκεια του δανείου και στα δυο προγράμματα είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τους τόκους.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τα 2 δις αφορούν το 2010 ή και τα 6 χρόνια;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το 1 δις είναι το σύνολο του προγράμματος. Το ποσοστό κάλυψης είναι 80%.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εάν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τα χρήματα που έχετε προϋπολογίσει να δώσετε, τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα μπει κριτήριο ή θα υπάρχει αφανής διαδικασία και θα έχουμε νέα προβλήματα κα Υπουργέ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε συνεργασία και με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, νομίζουμε ότι με βάση τις υπάρχουσες οφειλές, παραδείγματος χάριν, αυτά τα χρήματα επαρκούν. Εάν δούμε στην πορεία ότι υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας νέου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να αλλάξουμε θέμα. Κυρία Υπουργέ, σας άκουσα και σε μια δήλωση που κάνατε το Σαββατοκύριακο, θα έρθω στο θέμα των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε αυτά που λέει σήμερα ο κ. Όλι Ρεν στη συνέντευξή του στο «Βήμα». Αυτό έχει αποκλειστεί κατά τη γνώμη σας ή είναι ανοιχτό στο μέλλον;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μιλάτε για περικοπή του 14ου μισθού;

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Στον ιδιωτικό τομέα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι κανένας δε συζητά κάτι τέτοιο. Όπως γνωρίζετε, πρώτα – πρώτα η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Αυτό είναι το πρώτο σημείο.

Δεύτερον, υπάρχει η κατηγορηματική δέσμευση –και μάλιστα χτες στη συνέντευξη Τύπου ήταν όλοι οι φορείς μαζί- ότι δεν προτίθενται να θέσουν θέμα μισθολογικών περικοπών. Άρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτή τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη και το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, θα έχουμε πραγματικά μια αίσια έκβαση έτσι ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά, να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι μέσα σε λογικά πλαίσια βεβαίως, που πάντοτε είναι το ζητούμενο.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Υποθέτω όμως κα Υπουργέ ότι θα ενταθούν οι πιέσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί βλέπουμε σήμερα ο Επίτροπος ο κ. Ρεν επαναφέρει το ζήτημα, αλλά και από τις εργοδοτικές Οργανώσεις όπως συνηθίσαμε να λέμε τον ΣΕΒ ας πούμε και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κούτρα, αυτό είναι ζήτημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Στη λογική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κα Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, να σας πω κάτι. Αυτή τη στιγμή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πάρουν το δρόμο τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει, ούτε έθεσε και σε εμάς ένα τέτοιο θέμα, ας αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν τη λύση, όπως το έχουν κάνει με πολύ επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να περάσουμε και στα ενδοκυβερνητικά. Κυρία Κατσέλη τον τελευταίο καιρό βλέπουμε κόντρες, οι οποίες είναι ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο και έντονες διαφωνίες και για τα μέτρα και για τη σκληρότητα των μέτρων και αν είναι εντός της φιλοσοφίας του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη γνώμη σας, είναι τα μέτρα κατ’ αρχήν εκτός ΠΑΣΟΚ, έτσι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μιλάτε για τα επιπρόσθετα μέτρα;

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι βεβαίως.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γι’ αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω την προσωπική μου άποψη, γιατί δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Αυτή τη στιγμή, τα επιπρόσθετα αυτά μέτρα είναι μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να δώσουν ένα πολύ ξεκάθαρο σήμα στις διεθνείς αγορές, ότι η ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται ή ό,τι πρέπει να κάνει, για να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία είχαμε δεσμευτεί και θα έλεγα ότι είναι από αυτή την άποψη μέτρα επιπρόσθετα και εκτός του προγραμματισμού μας.

Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια δίνη από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, μπήκε σε ένα κυκλώνα αν θέλετε, τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει. Και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε και όλη η Κυβέρνηση μαζί να πάει πέρα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πέρα από αυτά τα οποία είχαμε προϋπολογίσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντικρούσουμε το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παιζόταν στις διεθνείς αγορές και να μπορέσουμε να απαιτήσουμε την έμπρακτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Μετά και τη στήριξη του κ. Σαρκοζί και το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που πέρασε στη Γαλλία, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά – σιγά θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση αυτού του υπερβολικού κόστους δανεισμού. Αυτή ήταν η στόχευση των επιπρόσθετων μέτρων.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων, τα οποία αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Φαίνεται όμως ότι κάποιοι έχουν περισσότερη κοινωνική ευαισθησία από κάποιους άλλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή αυτό φάνηκε τουλάχιστον από τις δηλώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μπιζόγλη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο, έχουμε την ίδια κοινωνική ευαισθησία, ξέρουμε ότι αυτά τα μέτρα προσθέτουν ένα μεγάλο βάρος σε πάρα πολλές οικογένειες, ότι ανατρέπουν προϋπολογισμούς.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πολιτικά θα τα αντέξει το ΠΑΣΟΚ κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πολύ δύσκολο πολιτικά. Να αναφέρω και κάτι άλλο που αφορά και το δικό μου το Υπουργείο. Πραγματικά γίνεται μια μεγάλη μείωση της συνολικής δαπάνης στην οικονομία, η οποία θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην οικονομική δραστηριότητα. Μην ξεγελιόμαστε, αφαιρείται από την οικονομία συνολική δαπάνη ύψους 16 δις για το 2010, όταν η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μόνο 200 εκ

Άρα μπαίνει ένα τεράστιο βάρος και στο δικό μας το Υπουργείο.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είχαμε μείωση των δημοσίων επενδύσεων, πάντως. Δηλαδή 5% αλλά είναι συμβολικό θα έλεγα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είχαμε προγραμματίσει ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2010 ύψους 10,3 δις και τελικά θα φτάσει τα 9,8δις. Είναι πάλι μια αύξηση αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2009, δηλαδή είναι μια αύξηση 200 εκ.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως δεχτήκατε κι εσείς κριτική ότι καθυστέρησε το κομμάτι της ανάπτυξης κα Υπουργέ και ενδοκυβερνητικά και συνολικότερα ενδεχομένως.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Κούτρα, νομίζω ότι είναι μια άδικη κριτική και θα σας πω γιατί. Διότι εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας και πως φαντάζεται την ανάπτυξη. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πατήσει το γκάζι, έχουμε ήδη εκταμιεύσει περίπου 3 δις σε Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την Τετάρτη στη Βουλή κατατίθεται το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για την απλούστευση όλων των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ξεπληρώνουμε τις οφειλές προς τρίτους, προχωράμε προγράμματα όπως αυτά του ΤΕΜΠΜΕ που εξήγγειλα. Επομένως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, απλώς πολλά πράγματα ή δεν επικοινωνούνται, ή δεν γίνονται αντιληπτά.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Η αίσθηση που έχουμε κάποιες φορές κα Υπουργέ είναι ότι δεν τολμάει να περάσει ένας Υπουργός μια τροπολογία ή μια ρύθμιση στη Βουλή και οι πρώτοι που αντιδρούν, είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θα πω για τον κ.  Ραγκούση με το θέμα του επείγοντος της τροπολογίας και η κα Παπανδρέου με το θέμα των φαρμάκων και της μείωσης στο 20%.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μπιζόγλη, δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον στη δική μου την περίπτωση των φαρμάκων, πρέπει να πω ότι ήταν μάλλον δικό μου λάθος, διότι νόμιζα ότι υπήρχε ενημέρωση στο ΚΤΕ Οικονομικών που δεν υπήρχε, μιας και η όλη συζήτηση θα γινόταν στο ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου. Επομένως, χρειαζόταν πολύ περισσότερος καιρός για να εξηγηθεί πως ακριβώς ήταν η διάταξη, γιατί αυτή η διάταξη είναι πραγματικά ευεργετική.

Για πρώτη φορά φτιάχνουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και διάθεσης φαρμάκων, που θα εξοικονομήσει πόρους στα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους τουλάχιστον 1 δις, που θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων πραγματικά και  ουσιαστικά και την ίδια στιγμή θα στηρίξει και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που εν μέσω κρίσης χρειάζεται στήριξη, αλλά με έναν αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, που εγγυάται το Παρατηρητήριο Τιμών.

Είναι μια μεγάλη παρέμβαση και γι’ αυτό αποφάσισα να το αποσύρω για λίγες μέρες, επανέρχεται με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε τώρα του ΕΣΠΑ.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Όχι αλλαγμένο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το νομοσχέδιο θα είναι το ίδιο. Μπορεί να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις, γιατί θα ήθελα να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να ενσωματωθούν τυχόν μικρές τροποποιήσεις βουλευτών, αλλά στη βασική του κατεύθυνση δεν αλλάζει.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα. Είστε ικανοποιημένη από τις θέσεις σας στη δημοσκόπηση τη χτεσινή που είδαμε στο «Mega»;

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Στην αξιολόγηση του έργου των Υπουργών.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο σκληρότερος κριτής είμαι εγώ η ίδια, γιατί βλέπω πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν και πάντοτε υπάρχει χώρος βελτίωσης.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Καλή συνέχεια λοιπόν και καλή δύναμη.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να ‘στε καλά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings