Oριοθέτηση από τον νεοφιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό

Άρθρο της Λούκας T. Κατσέλη στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το Σεπτέμβρη του 1974 το ΠΑΣΟΚ ήρθε να συγκροτήσει έναν από τους βασικούς πολιτικούς πυλώνες της ξαναγεννημένης Δημοκρατίας. Η ικανότητα και η έμπνευση του Ανδρέα Παπανδρέου συμπορεύτηκε με την ανάγκη του κόσμου για ισότιμη εκπροσώπηση στα κοινά, για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, για ισότητα ευκαιριών και δίκαιη κατανομή των βαρών. Η λέξη ¨αλλαγή¨ συμπύκνωσε το όραμα ενός λαού για μια διαφορετική Ελλάδα.

Μέσα σε επτά χρόνια από τη δημιουργία του, με την ώθηση της λαϊκής επιθυμίας, έγινε κυβέρνηση πραγματοποιώντας εκλογικά άλματα: 13% το 1974, 26% το 1977, 48% το 1981. Από τότε, σε τρείς δεκαετίες, πότε στην Κυβέρνηση και πότε στην  Αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ διήνυσε μια μεγάλη απόσταση. Προώθησε μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις. Υπέπεσε και σε αστοχίες και σε λάθη ιδιαίτερα όταν απομακρύνθηκε από την κοινωνική του βάση και παρέκλινε από τις βασικές αρχές του. Αλλαξε και αυτό, όπως άλλαξαν τα περισσότερα γύρω μας.

Η πλούσια όμως εμπειρία από την διαδρομή του αποτελεί παρακαταθήκη και πηγή δύναμης για νέους νικηφόρους αγώνες.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα καλείται μέσα στην δύσκολη συγκυρία και σ΄ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο :

  • Να αγωνιστεί και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του τόπου για να  βγει η χώρα από την κρίση,
  • Να προωθήσει τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και τη δημιουργία βιώσιμων  θέσεων εργασίας,
  • Να προασπίσει βασικά κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη για εργασία, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας,
  • Να υποστηρίξει θεμελιώδεις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη, στους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Συνδικάτα , ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία προς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς δημοκρατικής εκπροσώπησης.
  • Να δώσει ένα σύγχρονο περιεχόμενο στις βασικές αρχές μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία  και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ, καλείται και πάλι να αναδείξει τις βασικές προοδευτικές του θέσεις που οριοθετούν τις στρατηγικές του επιλογές και που τις διαφοροποιούν από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, συντηρητικές απόψεις, πελατειακές και αναχρονιστικές πρακτικές ή ελιτίστικες λογικές. Να αποκαταστήσει και να κτίσει νέες γέφυρες επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής με τους εργαζόμενους, τις δυνάμεις της δημιουργίας και τη Νεολαία. Να παραμείνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη που συγκινεί, κινητοποιεί, συνθέτει διαφορετικές απόψεις και δίνει προοπτική για μεγάλες λαϊκές πλειοψηφίες.

Οι αρχές, οι πολιτικές και τα στελέχη μας δοκιμάζονται μέσα από κρίσεις. Καλούμεθα για άλλη μια φορά να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις προς όφελος του κάθε πολίτη, του δημόσιου συμφέροντος και των επόμενων γενεών της πατρίδας μας.

 

Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας, επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο

ElPia4911

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings