ΥΠ.ΕΡ.Κ.Α

                     

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΕΡΓΟ – ΔΡΑΣΕΙΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δράσεις και Προγράμματα στο Υπ. Ερ. Κ. Α.

 

Ημερίδα “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ”

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Μαζί ενάντια στη φτώχεια: Πολιτικές για την καταπολέμησή της και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα) με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των κύριων προκλήσεων αναφορικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στη χώρα μας, ο διάλογος γύρω από τις αναγκαίες πολιτικές, καθώς και η στρατηγική που ακολουθεί η Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει επίσης παρουσίαση του ρόλου της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Θα ακολουθήσουν τρεις κύκλοι συζητήσεων με τα εξής θέματα:

1) Το Πρόσωπο της Φτώχειας στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων.
2) Πολιτικές Κοινωνικής Ένταξης και Προστασίας για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης.
3) Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών κατά της Φτώχειας με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, της Eurocharity και των ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα υπάρξει παράλληλη προβολή ταινιών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 με θέματα σχετικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εξασφάλιση της συνέχειας και βιωσιμότητας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το Υπουργείο Εργασίας. Βοήθεια σε 85.000 εξυπηρετούμενους κάθε χρόνο.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Μετά από δίμηνη διαβούλευση σε ανώτατο επίπεδο με τον Επίτροπο Laslo Andor και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος για το 2011 και 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις 1.050 δομές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θεσμοθετήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσους χρήζουν βοήθειας. Οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος έτυχαν της κοινωνικής αποδοχής ολόκληρης της κοινωνίας, εξυπηρετώντας περισσότερους από 80.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ ετησίως με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας και συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 2008 – 2009, αθετώντας ανειλημμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η αξιοπιστία της χώρας, να απειλείται η συνέχιση του προγράμματος και να κινδυνεύουν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2008 – Δεκέμβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκ. €, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του 2010 συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας που εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους 2 μήνες ανέλαβε και διερεύνησε όλες τις δυνατότητες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να εξασφαλισθεί η συγχρηματοδότηση του προγράμματος καταθέτοντας ταυτόχρονα έναν οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του προγράμματος.

Με την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε., κατά το 2011 η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος «κουπονιών» (vouchers) προς τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα – συνήθως συγγενικά – με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από την φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.

Με συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες των καλλικρατικών δήμων, η μελλοντική βιωσιμότητα του προγράμματος θα εξασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, και με την μετατροπή των σημερινών δομών σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας βάσει του Νομοσχεδίου που άμεσα κατατίθεται στη Βουλή.

Δράσεις για την στήριξη της Εργασίας και την Κοινωνική Συνοχή

1. Προώθηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης

Με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων προγραμμάτων που αξιοποιούν και κινητοποιούν όλα τα εργαλεία των φορέων των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Με 3 σχεδιαζόμενες δράσεις προς υλοποίηση:

  • Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης σε Περιφερειακό Επίπεδο – Προϋπολογισμός >200 εκ. €.
  • Ειδικά Προγράμματα απασχόλησης για ευπαθείς ομάδες – Προϋπολογισμός >80 εκ. €.
  • Ειδικές Ολοκληρωμένες Δράσεις Απασχόλησης για περιοχές με έκτακτες ανάγκες, με τη χρηματοδότηση του Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων

2. Προγράμματα στήριξης της Απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη ενεργοποιήσει είκοσι τρία (23) επιμέρους προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. € και αφορούν συνολικά πάνω από 800.000 ωφελούμενους. Μέχρι σήμερα τα προγράμματα αυτά έχουν αποδώσει:

• Τη διατήρηση 262.286 θέσεων εργασίας,
• Την ένταξη 54.355 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας,
• Την διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 53.996 θέσεις εργασίας

(Συν: Πίνακας 1)

Μέσα στο 2011 σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέων Προγραμμάτων:

• Για την τόνωση της απασχόλησης των Νέων
• Για τη δημιουργία ταχύρυθμου προγράμματος κατάρτισης ανέργων, με ειδική στόχευση στις Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Για την επιχορήγηση Δημοτικών Επιχειρήσεων για την πρόσληψη Ανέργων

3. Οδικός Χάρτης Στήριξης της Εργασίας – Αναβάθμιση Θεσμικού Πλαισίου

Δημιουργούμε ένα συγκροτημένο σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές και κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση επιχειρήσεων, με κριτήρια τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική λειτουργία. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούνται άμεσα:

• Δράσεις για την στήριξη και επανακατάρτιση εργαζομένων σε περιοχές ή κλάδους της οικονομίας σε κίνδυνο, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων.
• Την ενεργοποίηση των πόρων Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων.
• Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού πρόληψης κρίσεων, με τη σύνδεση των τριμερών συναντήσεων (Εργαζομένων – Εργοδοτών – Υπουργείου) με τις διαδικασίες ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
• Τη δημιουργία διοικητικού μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής των Ειδικών Συλλογικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας.
• Τη θεσμική ανασυγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με την αναβάθμιση της παρουσίας και ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων.

4. Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ

Το Σ/Ν για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ κατοχυρώνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του οπλοστασίου κατά της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, σε συνδυασμό με προγραμματισμό για τη δημιουργία ΟΠΣ εποπτείας της αγοράς εργασίας και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ. Ειδικότερα προβλέπεται:

• Η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας και η υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία.
• Η ηλεκτρονική διασύνδεση του Σ.ΕΠ.Ε. και η συνεργασία με άλλους οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Δ.) αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς
• Η σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων και ομάδα ετοιμότητας που παρεμβαίνει άμεσα για τον έλεγχο (σε 24ωρη βάση).
• Η αυστηροποίηση αλλά και αντικειμενικοποίηση των προστίμων και των διοικητικών κυρώσεων
• Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σ.ΕΠ.Ε. έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά εργατικές και συλλογικές διαφορές.
• Η αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης με τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, με την υποβολή αντίστοιχων έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ

5. Δημιουργία Θεσμικού Πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεσμοθετεί την κοινωνική οικονομία ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος, την προώθηση υπηρεσιών κοινωνικής οφέλειας, την στήριξη της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για πρωτοβουλία πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα ελληνικά δεδομένα, που θα καθορίζει μια νέα εταιρική μορφή για Κοινωνικές Επιχειρήσεις Περιορισμένης Ευθύνης (Κοιν.Ε.Π.Ε). Ειδικότερα με το Σ/Ν θεσπίζεται:

• Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης σημαντικών στρωμάτων του πληθυσμού.
• Η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, της διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης και η καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν ανάγκες των τοπικών Κοινωνιών.
• Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, κ.α).
Β. Δράσεις για την εξυπηρέτηση Πολίτη
& την προστασία του Καταναλωτή

1. Εκσυγχρονισμός των Δομών Εξυπηρέτησης Πολιτών

Ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών και πληροφοριακών δομών του Υπουργείου έχει ως σημείο αναφοράς την μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη και την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Για τους λόγους αυτούς σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης:

• Η άμεση λειτουργία του πρώτου ολοκληρωμένου ΚΕΠ Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής υλοποίησης υπηρεσιών μιας στάσης.
• Η ταυτόχρονη πληρωμή αποδοχών, εισφορών και φόρων μισθωτών υπηρεσιών από την Τράπεζα, μέχρι τα μέσα του 2011.
• Ο σχεδιασμός κοινών πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η ένταξη της χρηματοδότησής του στο ΕΣΠΑ.
• Η αναδιοργάνωση σχετικών διευθύνσεων ή τμημάτων με ενσωμάτωση ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφόρησης (MIS), με χρονοδιάγραμμα με σταδιακή εφαρμογή όλο το 2011 και ολοκλήρωση το 2012.
• Η οργάνωση και απλοποίηση εργατικής & ασφαλιστικής νομοθεσίας ανά θεματική ενότητα για βελτίωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή εργασιακών σχέσεων.

2. Προστασία Εισοδήματος Καταναλωτή

Μέσα στο 2011 προγραμματίζονται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, με άμεσο στόχο την διασφάλιση, τόσο του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, προβλέπεται:

• Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς με την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας στην προώθηση και παροχή των ασφαλιστικών υπηρεσιών.
• Σχέδιο Νόμου για την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις.
• Δημιουργία πανελλαδικού δικτύου με τη συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών και των δικηγορικών συλλόγων που θα προβλέπει τη δωρεάν παροχή νομικής συνδρομής στους υπερχρεωμένους οφειλέτες για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές του.

Πίνακας 1: Εξέλιξη υφισταμένων Προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Προγράμματα ΟΑΕΔ Κατηγορίες Αιτήσεις Θέσεων Προκήρυξη
1 Επιχορήγηση 200.000 θέσεων για τη διατήρηση 400.000 θέσεων ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
120.068 262.027 200.000
(2-9 άτομα) 33.794 64.368
(10-49 άτομα) 46.244 93.758
(50 άτομα >) 40.030 103.898
2 Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης για την κάλυψη 40.000 ανέργων 18.405 – 40.000
3 Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης για την κάλυψη 25.000 ανέργων 13.883 – 25.000
4 Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους 16-24 ετών 10.000 νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις 941 – 10.000
5 Τοπικό Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Καστοριάς για 900 ανέργους και 350 εργαζόμενους ΝΘΕ 405 – 1250
ΝΕΕ 66
6 Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.(GENERAL TRUST)», «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE» ΝΘΕ 342 800
ΝΕΕ 4
7 Διατήρηση 10.000 θέσεων για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας 7.802 ολοκληρώθηκε 10.000
8 Διεύρυνση τουριστικής περιόδου για την επαναπρόσληψη 70.000 θέσεων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής & συνεχούς λειτουργίας Σύνολο ατόμων 34.009 ολοκληρώθηκε 70.000
9 Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2010, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας 19.987 ολοκληρώθηκε 50.000
10 Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ΝΘΕ για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α) 334 – 2.350
11 Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 ΝΕΕ ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α) 85 – 850
12 Πρόγραμμα επιχορήγησης 6.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων 5.674 – 6.000
13 Επιχειρηματικότητα 4.000 Ανέργων Γυναικών Ηλικίας 22-64 ετών 4.970 – 4.000
14 Πρόγραμμα 2.500 ΝΕΕ ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2009 –
Β΄ ΚΥΚΛΟΣ» 4.637 – 2.500

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ
Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και
Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011
Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 1.500.000 ευρώ, σχετικά με το έργο του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» θα υπογράψουν αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλειος Ράπανος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, του Διευθύνοντος Συμβόλου της ΕΤΕ, Απόστολου Ταμβακάκη, του Προέδρου Δ.Σ. ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Γεώργιου Πάγκαλου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Βλάσιου Σφυρόερα.
Η εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκων αποτελεί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βασική προτεραιότητα, ώστε να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός έλεγχος και η παρακολούθηση των δαπανών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα, η εξοικονόμηση δαπανών που θα επιτευχθεί με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα συμβάλλει δραστικά στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, διαφάνεια και περιστολή της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
Έτσι, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στηρίζοντας έμπρακτα την προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα δωρίσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των Φαρμάκων.
Η υπογραφή του Μνημονίου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29 – 4ος όροφος). Αμέσως μετά την υπογραφή θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Μνημόνιο Συνεργασίας με Εθνική Τράπεζα

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 1.500.000 ευρώ, σχετικά με το έργο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Ταμβακάκης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, του Προέδρου Δ.Σ. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Γεώργιου Πάγκαλου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Βλάσιου Σφυρόερα.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η κα Κατσέλη τόνισε ότι: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η αλόγιστη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα κακοδιαχείρισης, ανομίας και θεσμικής εκτροπής για τη χώρα μας. Η περιστολή της ήταν από τους πρώτους στόχους που θέσαμε αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από την αρχή του 2010 αρχίσαμε τα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία ―Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης― την υλοποίηση μιας πολιτικής που είχε τρεις βασικές προτεραιότητες: την ανατιμολόγηση φαρμάκων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη λίστα φαρμάκων με τιμή αναφοράς. Έτσι, με την υλοποίηση αυτών των πολιτικών επιτεύχθηκε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 850 εκατ. ευρώ το 2010 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, θα εξοικονομήσουμε 1,4 δισ. ευρώ το 2011».

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, «η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας δεν συμβάλλει μόνον αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αλλά συμβάλλει γενικότερα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μία φορά τη δέσμευσή της για συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς μέσω αυτού του έργου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη για τη χώρα μείωση δαπάνης σε επίπεδο διαχείρισης Ασφαλιστικών Ταμείων».

Με τη σειρά του, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γιατί θα συμβάλλει δραστικά στην περιστολή των δαπανών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητά τους. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας μας θέτει ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, όπου όλοι μαζί με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να ανταποκριθούμε, και κατέληξε: «Αν η επιχειρηματικότητα είναι προϋπόθεση της ευημερίας, τόσο και η ευημερία υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης, αφού δεσμεύτηκε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που επιτυγχάνονται με αυτή την παρέμβαση: Πρώτον, τον μηδενισμό της σπατάλης, με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 10,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 7 δισ. ευρώ το 2010. Δεύτερον, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη με την απαλλαγή του από την γραφειοκρατία και, τρίτον, την προστασία των ασφαλισμένων από τον κίνδυνο της πολυφαρμακίας.

Τέλος, η κα Δρέττα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διαβεβαίωσε ότι το σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα και όλες οι συνταγές εκτελούνται κανονικά.

Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης:

• Η εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αποτελεί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βασική προτεραιότητα, ώστε να προωθηθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών και η διαφάνεια της λειτουργίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα των Ταμείων και την εξασφάλιση παροχής αξιοπρεπών συντάξεων.

• Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στηρίζοντας έμπρακτα την προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χορηγεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος, με στόχο την ένταξη κατ’ αρχήν του ΙΚΑ και ακολούθως όλων των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων στο σύστημα μέχρι την 1η Μαΐου του 2011.

• Η χορήγηση της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στην οποία έχει ήδη ανατεθεί με τον Ν. 3892/2010 η υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μεταξύ των σκοπών της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. είναι και η μελέτη, ανάπτυξη, εκμετάλλευση, διαχείριση και συντήρηση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και των Φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Το έργο της Ηλεκτρονική Συνταγογράφησης υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

Α’ Φάση (Μάιος 2010 – Δεκέμβριο 2010)
• Από τις 18 Οκτωβρίου 2010 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδίους πόρους και με φορέα υλοποίησης την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 άγγιξε το 45% περίπου. Ειδικότερα, μειώθηκε τόσο η μέση αξία της συνταγής από 80 ευρώ στα 48 ευρώ όσο και ο συνολικός αριθμός συνταγών του τριμήνου από 950.000 σε 620.000.

• Από τον Μάιο 2010 έχει προκηρυχθεί έργο για την προετοιμασία της επέκτασης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 800.000 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΚτΠ ΑΕ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο και όλες οι ενέργειες προετοιμασίας της επέκτασης του συνολικού έργου.

Β’ φάση (Ιανουάριος 2011 – Δεκέμβριος 2011):
• Ολοκληρώνεται έως 1/5/2011, η επέκταση του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα, μέσω της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υλοποιείται η επέκταση της εφαρμογής του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα Ταμεία, η δημιουργία help desk, καθώς και η υποστήριξη του συστήματος με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων που εισάγονται στο σύστημα.

• Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των Ασφαλιστικών Ταμείων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει ως εξής:
 24/1/11: Ένταξη στο σύστημα δύο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Περιστέρι, Αγία Παρασκευή)
 31/1/11: Ένταξη στο σύστημα του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ
 10/2/11: Ένταξη στο σύστημα δύο επιπλέον υποκαταστημάτων του ΙΚΑ
 28/2/11: Ένταξη στο σύστημα δύο επιπλέον υποκαταστημάτων του ΙΚΑ
 1/3/11: Ένταξη στο σύστημα του ΟΓΑ και ολοκλήρωση ένταξης του ΟΠΑΔ
 1/4/11: Ένταξη στο σύστημα υπόλοιπων Ταμείων (πλην ΙΚΑ)
 1/5/11: Ένταξη στο σύστημα υπόλοιπων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ

• Η ολοκλήρωση του «Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» στα Ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Γ΄ φάση (Ιανουάριος 2012 έως το 2017):
• Εξασφαλίζεται η λειτουργική υποστήριξη του έργου για την επόμενη πενταετία, με επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε όλους τους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών με διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν εντός το 2011.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και
του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Στην Αθήνα σήμερα την 27η Ιανουαρίου 2011,

• το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ως ο αρμόδιος φορέας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στην αγορά εργασίας (εφεξής “Υπουργείο”), που εκπροσωπείται από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
κα Λούκα Τ. Κατσέλη, και
• το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια προωθεί την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα και αριθμεί ήδη 145 μέλη, μεταξύ των οποίων και 7 επιχειρηματικούς φορείς (εφεξής “Δίκτυο ΕΚΕ”), με έδρα την Αθήνα , Ακαδημίας 61, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κο Νικόλαο Αναλυτή,

οι οποίοι θα καλούνται εφεξής “ τα μέρη” :

1. Αναγνωρίζοντας από κοινού ότι:
1.1. Η διαφύλαξη και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και των επιπτώσεων στην κοινωνική συνοχή που προκαλούν η οικονομική κρίση και τα μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως αυτά ειδικότερα εκφράζονται με την αύξηση της ανεργίας και τη διεύρυνση της φτώχειας, αποτελούν θέματα που μόνο με συστηματική, οργανωμένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία όλων των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και να εξαλειφθούν.
1.2. Η αύξηση της ανεργίας και η αναστολή της κοινωνικής προόδου λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίζουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα πρόσβασης σε παραγωγική και αξιοπρεπή εργασία, ιδιαίτερα των νέων, με συνέπεια να επηρεάζονται άμεσα και καταλυτικά η κοινωνική συνοχή, η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και η ποιότητα ζωής στο παρόν και στο μέλλον.
1.3. Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και η πρόληψη της διαγενεακής μεταβίβασης της φτώχειας, η αναπαραγωγή δηλαδή του φαινομένου από γενιά σε γενιά, αναγνωρίζεται ως κυρίαρχη εθνική προτεραιότητα και αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση. Οι στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που θέλει να επενδύσει στο μέλλον της και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι :
2.1. Βάσει της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, στο πλαίσιο της «Ευρώπης 2020», η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου για την επίτευξη συγκεκριμένων, ποσοτικών και ποιοτικών στόχων τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.
2.2. Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο έχει θέσει τέσσερις βασικούς στόχους έως το 2020 :
i. Διαμόρφωση στο 70% του ποσοστού απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών .
ii. Μείωση κατά 450.000 άτομα του αριθμού των πολιτών που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό (δηλαδή μείωση του σχετικού ποσοστού από το 28% το 2008 στο 24% το 2020).
iii. Μείωση κατά 100.000 άτομα του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17) που απειλούνται από τη φτώχεια (δηλαδή μείωση του σχετικού ποσοστού από το 23% το 2008 στο 18% το 2020).
iv. Την κάλυψη άμεσων αναγκών, αλλά και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών και βιώσιμων μακροχρόνιων υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, δημιουργώντας ένα «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας» (δηλαδή τη δραστική μείωση του αριθμού των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και στέγασης).
2.3. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων προτύπων επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας. Για το λόγο αυτό, αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (ΟΗΕ) όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη της αειφορίας. Εκφράζεται έμπρακτα με την εθελοντική αυτοδέσμευση των επιχειρήσεων σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, πέραν των υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος, με στόχο την αποτελεσματική συμβολή στην κοινωνική συνοχή και πρόοδο, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
2.4. Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν αποτελούν υποκατάστατο της δημόσιας πολιτικής, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη πολλαπλών στόχων δημόσιας πολιτικής με την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

3. Αποφασίζουν:
Τη συνεργασία μεταξύ των δυο μερών με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό δράσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων – είτε αυτοί είναι οικονομικοί, είτε ανθρώπινοι – ώστε να κατευθυνθούν σε δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Επιδίωξη αυτού του Συμφώνου, είναι να αναδείξει δράσεις που θεμελιώνουν την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ταυτίζονται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Δράσεις όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά. Για την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας τα δύο μέρη έχουν εστιάσει σε δύο βασικές προτεραιότητες :
α) την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας
β) την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων, ηλικίας μέχρι 35 ετών, για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας

3.1. Για την υλοποίηση ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία, ανάπτυξη και ενίσχυση συμμετοχικών συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων (σε κλαδικό, τοπικό, διακλαδικό ή άλλο επίπεδο) καθώς και μεταξύ των επιχειρήσεων με εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΑΕΔ,ΟΕΕ,ΟΕΚ κλπ) καθώς και με τα ενδιαφερόμενα μέρη (ΟΤΑ, ΜΚΟ, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.).

3.2. Για το σκοπό αυτό προωθούνται :
i. Η συστηματική αξιοποίηση και διάδοση των ήδη εφαρμοζόμενων καλών πρακτικών (π.χ. προγράμματα εθελοντισμού εργαζομένων, συνεργασίες με τοπικές ΜΚΟ για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, προγράμματα κατάρτισης νέων πάνω σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, πρακτική άσκηση νέων πτυχιούχων κ.λπ.) που έχουν στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και την υποστήριξη και διευκόλυνση νέων για ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
ii. Η από κοινού ανάληψη δράσεων, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, που να εξυπηρετούν τις δύο εθνικές προτεραιότητες που τίθενται στο παρόν Σύμφωνο.
iii. Η συστηματική διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, για την ανάδειξη νέων δράσεων μέσα από τη διαπίστωση των αναγκών του πληθυσμού σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο.
iv. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας και η υποστήριξη της λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
v. Η συστηματικότερη προώθηση της ΕΚΕ στις ΜμΕ με τη δημιουργία, προσαρμογή και περαιτέρω εξέλιξη συστημάτων και εργαλείων ενημέρωσης και κατάρτισης των φορέων, των εκπροσώπων και των στελεχών των ΜμΕ ώστε να συμπεριλάβουν στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό διαδικασίες προσαρμογής στα σχετικά με την ΕΚΕ διεθνή πρότυπα (αρχές Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, SA 8000, έκδοση αναφορών/απολογισμών ΕΚΕ, συνεργασία για την εφαρμογή καλών πρακτικών, κ.λπ.)
vi. Η οργάνωση θεματικών σεμιναρίων κατάρτισης των ΜμΕ για κλαδικές και διακλαδικές προσεγγίσεις των θεμάτων ΕΚΕ και βιώσιμης ανάπτυξης.
vii. Η υποστήριξη προγραμμάτων δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και ανάδειξη συναφών καλών πρακτικών.
viii. Η ανάπτυξη συστημάτων συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking) σε διεπιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο για την αναβάθμιση επιχειρησιακών πολιτικών και πρακτικών.

3.3. Ενδεικτικές Δράσεις
Παιδική Φτώχεια
H φτώχεια απειλεί το 23% των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, ενώ ο δείκτης της φτώχειας των εργαζόμενων ανθρώπων (εργαζόμενοι φτωχοί) στην Ελλάδα είναι ο πιο υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (14%). Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 90% των φτωχών παιδιών ζουν σ’ αυτά τα νοικοκυριά. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν εντονότερα το φάσμα της φτώχειας, ενώ ειδική μέριμνα χρήζουν οι κατηγορίες των περισσότερο ευάλωτων παιδιών (παιδιά σε ορφανοτροφεία, ΑμεΑ, παιδιά μεταναστών και μειονοτήτων, παιδιά που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές κλπ). Τέλος, η μη πρόσβαση συγκεκριμένων ομάδων-στόχου σε βασικά αγαθά ή/και υπηρεσίες, είναι βασική διάσταση του φαινομένου της φτώχειας.

Για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας προβλέπονται δράσεις :

i. Ενίσχυσης δομών και υπηρεσιών φροντίδας παιδιών
ii. Κάλυψης βασικών αναγκών διαβίωσης (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και ιματισμός)
iii. Πρόσβασης σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής
iv. Στήριξης των φτωχών νοικοκυριών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών – εξαρτώμενων μελών.

Διευκόλυνση των νέων για ένταξή τους στην αγορά εργασίας
Στην αγορά εργασίας υπάρχουν ανειδίκευτοι νέοι, νέοι που έχουν περάσει από τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης αλλά δεν έχουν εργασιακή εμπειρία και νέοι-άνεργοι.

Η προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων, για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με :

i. Προώθηση επαγγελματικού προσανατολισμού και διεύρυνση των ευκαιριών για τεχνική κατάρτιση και επιμόρφωση των ανειδίκευτων και χαμηλής ειδίκευσης νέων.
ii. Ανάπτυξη και επέκταση προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των πτυχιούχων
iii. Τη δημιουργία προγραμμάτων «συμβουλευτικής» (mentoring) από τα μέλη του Δικτύου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων.
iv. Ειδικές δράσεις προώθησης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας στους νέους.

4. Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης
Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών θα υλοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις :
Α’ ΦΑΣΗ : Υπογραφή του παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας όπου ορίζονται οι στόχοι του και οι άξονες εφαρμογής της συνεργασίας. (Ιανουάριος 2011)
Β’ ΦΑΣΗ : Πρόσκληση των ενδιαφερόμενων φορέων (Υπουργεία, Οργανισμοί, ΜΚΟ, Αυτοδιοίκηση, Επιχειρήσεις) σε διαβούλευση και υπογραφή «Διακήρυξης» (πλαίσιο αρχών που βασίζεται στο παρόν) για την υλοποίηση των δράσεων που συνδέονται με τους στόχους του παρόντος. (Φεβρουάριος – Απρίλιος 2011).
Γ’ ΦΑΣΗ : Υλοποίηση, παρακολούθηση και συνεχής επαναξιολόγηση / αναπροσαρμογή των στόχων του παρόντος συμφώνου. (Μάιος – Δεκέμβριος 2011 (ενδιάμεση αξιολόγηση))
5. Η συνεργασία των δύο μερών θα διέπεται από τις αρχές της καλής πίστης, της ειλικρίνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
6. Κατά τη διάρκεια ισχύος του Συμφώνου Συνεργασίας τα δύο μέρη θα συνεργάζονται για την επεξεργασία νέων πεδίων ανάπτυξης συνεργασίας.
7. Προς το σκοπό της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν Σύμφωνο κατά τα προαναφερόμενα, τα δύο μέρη συστήνουν Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιολόγησης. Η Επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από έξι μέλη : (3 )εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης,- ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Ομάδα Υψηλής Στάθμης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (High Level Group) και οι άλλοι δύο από το Γραφείο Υπουργού-καθώς και από τρείς (3) εκπροσώπους του Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η Επιτροπή θα συνέρχεται τον πρώτο χρόνο κάθε 1η Δευτέρα εκάστου μηνός και στη συνέχεια κάθε 1η Δεύτερα εκάστου διμήνου.
8. Για την αύξηση της διαφάνειας, της προβολής και της αξιοπιστίας των πρακτικών που υλοποιούνται στους δύο άξονες που τίθενται από τον παρόν Σύμφωνο, η Επιτροπή θα συντάσσει τριμηνιαίες και ετήσιες Εκθέσεις παρακολούθησης που θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό και η οποία θα περιέχει κάθε εξέλιξη σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία. Επιπλέον, στην ίδια σελίδα θα προβάλλονται οι βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να προσελκύεται η εφαρμογή τους και από άλλες εταιρίες και Οργανισμούς.
9. Προς το σκοπό της υλοποίησης του παρόντος κατά τα προαναφερόμενα, τα δύο μέρη θα συνεργάζονται για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων και των επιμέρους ποσοτικών και ποιοτικών στόχων των δράσεων.
10. Το παρόν Σύμφωνο τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και έχει διάρκεια τρία έτη με την προοπτική της ετήσιας ανανέωσης.

Οι Συμβαλλόμενοι

Για το Υπουργείο Για το Δίκτυο ΕΚΕ

Λούκα Τ. Κατσέλη Νικόλαος Αναλυτής
Υπουργός Πρόεδρος Δ.Σ.

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Κατάθεση αιτήσεων από 28 Μαρτίου 2011.

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τη διακοπή των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός, είχαμε δεσμευθεί:

– Να ανασχεδιάσουμε όλη την πολιτική στεγαστικής συνδρομής του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω της αναμόρφωσης και εξορθολογικοποίησης των υφιστάμενων προγραμμάτων, επεξεργασίας νέων και αντικειμενικοποιήσης των κριτηρίων.
– Να επανεκκινήσουν σταδιακά όλα τα προγράμματα (αναμορφωμένα και νέα) σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού,
– Να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ της Παρασκευής 25ης Φεβρουαρίου 2011, ανακοινώνουμε ότι:

Α. Ξεκινούν δύο προγράμματα:
1. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.
2. Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η επανέναρξη του κατασκευαστικού και μελετητικού προγράμματος με νέες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου υλοποίησης επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για ενδυνάμωση της προσφοράς του Οργανισμού με τη δημιουργία νέων οικισμών και απαντά θετικά στην ομόθυμη άποψη των βουλευτών – μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την ακρόαση της Προέδρου του ΟΕΚ στις 9 Φεβρουαρίου 2011.

Β. Για τα υπόλοιπα προγράμματα:
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Γ. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου

– Προσδιορίστηκε το ύψος του προγράμματος στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μεν μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.

– Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, πάντα με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του ΟΕΚ.

– Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ – 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

– Επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.

– Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

– Αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 16 Μαρτίου 2011.

– Για κατάθεση αιτήσεων και πληροφορίες στα ΚΕΠ από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.

Στήριξη της Εργασίας 2011

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας 2011

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, τις νέες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας, συνολικού ύψους 845 εκ. ευρώ και με 192.000 ωφελουμένους για το 2011.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. Τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργούν άμεσα ανασχετικά στη διόγκωση της ανεργίας, αλλά έχουν και αναπτυξιακή διάσταση μέσα από την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι, αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, τότε το ποσοστό ανεργίας θα είχε ξεπεράσει σήμερα το 17% στη χώρα.

Τόσο η κα Κατσέλη όσο και ο κος Κουτρουμάνης τόνισαν, επίσης, ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης συμβάλλουν όχι μόνο στη στήριξη της εργασίας, αλλά και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τα δυο νέα προγράμματα στήριξης της εργασίας, η κα Κατσέλη τόνισε ότι η Κοινωνική Εργασία δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων. Αντίθετα, καινοτομώντας θεσμικά, το πρόγραμμα κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς τους, να συμπράξουν, προκειμένου να προσφέρουν έργο κοινωνικού σκοπού απασχολώντας ανέργους. Η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια είναι μεγάλη. Με τη συγκεκριμένη δράση εξυπηρετείται αφενός η ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των πολιτών και αφετέρου η ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως και ευρύτερα οι δράσεις κοινωνικού σκοπού.

Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων από τα ΤΟΠΣΑ.

Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό υλικό:

enimerwtiko_ypoyrgiko_09032011.ppt (346 KB)
FAQ-Koinonike_Ergasia-1.doc (121.5 KB)
Koinonike_Ergasia_Paradeigmata-1.doc (104.5 KB)
NEES_DRASEIS_UP.ERGASIAS_KAI_OAED-1.doc (43.5 KB)

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα τοπικά μέσα της Ξάνθης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας για όσες ακριβώς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Δίνεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εφόσον πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους χωρίς καθυστέρηση να πληρώνουν σταδιακά ένα 20% των παλαιών τους οφειλών για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας εν μέσω της κρίσης είναι ακόμα μια μεγάλη ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.»

Για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Σχετικά με το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου ανακοινώνεται από τον ΟΕΚ ότι:

Α. Από Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται και από τα ΚΕΠ, όπως και από τα γραφεία του ΟΕΚ, για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Β. Από Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου μπορούν να καταθέτουν αποκλειστικά στα ΚΕΠ τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011
Σε συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, με τους συναρμόδιους Υφυπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργο Ντόλιο, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτη Ρήγα, συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και οι διαδικασίες εκταμιεύσεως όλων των πόρων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το σύνολο του 2011.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να στείλει άμεσα στα περιφερειακά ταμεία επιστολή που θα τους ζητά να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να υποβάλουν όλα τα παραστατικά, προκειμένου να αρχίσει η ροή πληρωμής του προγράμματος.

Οι εθνικοί πόροι για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έρχονται να συμπληρώσουν την κοινοτική συγχρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι πληρωμές από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους προς τους δικαιούχους του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Ήδη σχετική προκήρυξη έχει δημοσιευτεί από τις αρχές του έτους, ενώ σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης υποβάλλονται προτάσεις από τις δομές.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει η σταθερή ροή χρηματοδότησης σε μηνιαία βάση προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των απαιτήσεων των εμπλεκόμενων.

Συνολικά υπολογίζεται πως οι εξυπηρετούμενοι κατά το έτος 2011 θα ξεπεράσουν τις 60.000, ενώ το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 100 εκ. ευρώ (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαβούλευση για τον σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός βιώσιμου συστήματος για τη λειτουργία της δράσης «Βοήθεια στο Σπίτι» από το 2012 και ένθεν στη βάση της ικανοποίησης των αναγκών των εξυπηρετούμενων, των οικείων τους, καθώς και των εργαζόμενων στις δομές.

Κέντρο Εξυπηρέτησης «ΙΡΙΔΑ»

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, εγκαινίασε σήμερα, Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης κοινού για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης – την «ΙΡΙΔΑ», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, επί της οδού Πειραιώς 40. Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς επίσης και οι Δήμαρχοι των πόλεων, στις οποίες πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός της ΙΡΙΔΑΣ. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθη ο Διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του ΟΓΑ, κ. Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε ότι, στόχος μας είναι να καλύψουμε σταδιακά όλες τις ανάγκες του πολίτη για ενημέρωση και υποστήριξη. Η πληροφορία, η ενημέρωση, η στήριξη είναι βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Με απλά λόγια, θέλουμε να δημιουργήσουμε σημεία παροχής ενημέρωσης μίας στάσης, δηλαδή παροχή πληροφοριών για διαφορετικά μεταξύ τους θέματα από ένα σημείο, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ουρές, χωρίς χάσιμο χρόνου, με βασικό χαρακτηριστικό την επαγγελματική αντιμετώπιση του πολίτη και το σημαντικότερο από όλα -κατά τη γνώμη μου- παροχή αξιόπιστων πληροφοριών, ανέφερε μεταξύ άλλων η Υπουργός.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων, σήμερα, αν είχαν στο παρελθόν καλύτερη ενημέρωση, θα είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές, δηλαδή θα είχαν αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Νταλάρα, σημείωσε ότι, διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας των πολιτών. Η λύση του να μην κάνουμε τίποτε και να γυρνάμε την πλάτη στο πρόβλημα είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή. Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα τους πολίτες της χώρας και μάλιστα χωρίς κόστος, επεσήμανε η κα Νταλάρα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Α. Κοιμήσης, ανέφερε ότι, οι ποιοτικές υπηρεσίες -και μάλιστα σε πρώτο χρόνο- προς τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα ενός ευρωπαϊκού κράτους. Η πιλοτική εφαρμογή της ΊΡΙΔΑΣ σε έξι Δήμους της Επικράτειας θα μας δώσει το χρόνο να διεξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, ως Αυτοδιοίκηση, και στη συνέχεια αυτά να τα χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας για να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο να τύχει καθολικής εφαρμογής στη χώρα. Η εσωτερική οικονομία κλίμακας αποτελεί πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση για την τοπική κοινωνία, αφού περικόπτονται οι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών και παράλληλα εξοικονομείται καθαρός χρόνος εργασίας για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η υλοποίηση του συνολικού έργου Υπηρεσία Παροχής Ενημέρωσης του Πολίτη «ΙΡΙΔΑ» αποτελείται από τέσσερα στάδια:
1. Αρχίζει με τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού σημείου παροχής ενημέρωσης στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, το οποίο εξυπηρετεί το κοινό μέσα από μια εξειδικευμένη βάση ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών και στο μέλλον να εξυπηρετούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

2. Η επόμενη φάση είναι αυτή της ένταξης στο δίκτυο της ΙΡΙΔΑΣ έξι ακόμη Δήμων της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαινιάσουν τις δικές τους υπηρεσίες παροχής ενημέρωσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτοί οι Δήμοι είναι της Αμφιλοχίας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, του Τοπείρου Ξάνθης, της Ηλιούπολης και του Κιλελέρ Λάρισας.

3. Το τρίτο στάδιο είναι η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος που θα περιλαμβάνει το ψηφιακό υλικό του Υπουργείου και των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και τους λοιπούς δικαιούχους. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα κρίνει τελικά την επιτυχία του συνολικού έργου και η υλοποίησή του ήδη έχει αρχίσει παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου από την Κοινωνία της Πληροφορίας, και μετά και από τη διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται η επιλογή του αναδόχου αμέσως μετά το καλοκαίρι. Βάσει των εκτιμήσεων, την άνοιξη του 2012 θα εγκαινιαστεί η πλήρως ηλεκτρονική λειτουργία του έργου. Δηλαδή το κοινό θα μπορεί μέσω ενός portal να υποβάλλει ερωτήματα και να λαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αξιόπιστες απαντήσεις σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η τηλεφωνική παροχή πληροφοριών μέσω οργανωμένου τηλεφωνικού κέντρου με την αξιοποίηση της ιδίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

4. Και το τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σημείων της ΙΡΙΔΑΣ με διασπορά σημείων παροχής πληροφοριών σε όλη τη χώρα μέσω επιλεγμένων ΚΕΠ και άλλων σημείων εξυπηρέτησης. Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει καλυφθεί όλη η επικράτεια με κοινωνικά ΚΕΠ με σημεία της ΙΡΙΔΑΣ.

Το περιεχόμενο των πληροφοριών θα είναι δυναμικό, δηλαδή θα εμπλουτίζεται γρήγορα με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ώστε, αφενός, να καλύπτει όλο το εύρος υπηρεσιών του Υπουργείου και, αφετέρου, όλες τις ανάγκες των πολιτών. Ήδη έχει αναπτυχθεί εσωτερικό σύστημα καταγραφής τόσο του προφίλ των πολιτών που εξυπηρετούνται από την ΙΡΙΔΑ, όσο και των θεμάτων που θέτουν προς μελέτη.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από την ΙΡΙΔΑ αφορούν τα εξής θέματα:
Πρώτον, εργασιακά ζητήματα:
 Αμοιβή Εργασίας
 Χρονικά Όρια Εργασίας
 Προστασία της Μητρότητας στην Εργασία
 Ατομική Σύμβαση Εργασίας
 Ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν εργατικές διαφορές με εργοδότες.
 Παραπομπή των πολιτών στα αρμόδια καταστήματα ΙΚΑ για την υποβολή καταγγελιών στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.

Δεύτερον, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης:
Ενημέρωση του ασφαλισμένου για τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.
 Ενημέρωση και καθοδήγηση των ασφαλισμένων σχετικά με το νέο μέτρο των χρόνων ασφάλισης.
 Οι βασικές έννοιες και τα εργαλεία για τη διαδοχική ασφάλιση.
 Πληροφορίες για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τρίτον, παραπομπή των πολιτών προς τους αρμόδιους φορείς ανάλογα με το θέμα που τους ενδιαφέρει.

Τέταρτον, πληροφορίες που αφορούν μετανάστες σχετικά με το καθεστώς εργασίας.

Πέμπτον, πληροφορίες για ζητήματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που υπάγονται στο Υπουργείο.

Ενημερωτικό Έντυπο:

Entupo_IRIDA.pdf (320 ΚΒ)

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011
Με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια όπου ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που στόχο έχει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 37.000 συμπολιτών μας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πρόγραμμα ύψους 26,25 εκ. ευρώ, θα απασχοληθούν περισσότεροι από 6.000 άνεργοι με αμοιβή 625€/μήνα και πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ
• υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ
• κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
• δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών
• δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κα.

Για την επιλογή των ανέργων που θα απασχοληθούν ισχύουν συγκεκριμένα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια. Ειδικότερα:
• Αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης (βάσει νόμου Ν 3250/2004 όπως ισχύει), σύμφωνα με το οποίο δίνεται προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους, τους βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και σε άνεργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
• Λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, ενώ παράλληλα δίνονται πρόσθετα μόρια σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)
• Στα πλαίσια της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας τίθεται ως υποχρέωση η ανάρτηση των ωφελούμενων στο διαδίκτυο.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η 31/05/2011.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypakp.gr/neaprogrammata.

Υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011
Συνεχίζεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στόχο έχει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 37.000 συμπολιτών μας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια της Κρήτης οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 2.950 και κατανέμονται ως εξής: στο νομό Ηρακλείου 1.435, στο νομό Ρεθύμνου 402, στο νομό Χανίων 738 και στο νομό Λασιθίου 375.

Στα Ιόνια νησιά οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 1.700. Από αυτούς 600 θα εργαστούν στο νομό Κερκύρας, 400 στο νομό Κεφαλληνίας, 400 στο νομό Ζακύνθου και 300 στο νομό Λευκάδας.

Στο Βόρειο Αιγαίο σε σύνολο 1.700, θα απασχοληθούν 700 στο νομό Λέσβου, 500 στο νομό Χίου και 500 στο νομό Σάμου.

Στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σύνολο 900 ωφελουμένων, 500 θα απασχοληθούν στο νομό Δωδεκανήσου και 400 στο νομό Κυκλάδων.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς. Για την επιλογή τους ισχύουν συγκεκριμένα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypakp.gr/neaprogrammata.

Προτεινόμενες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Απασχόλησης και τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011
Με τις τρεις βασικές ρυθμίσεις που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που πρόκειται να βγουν σύντομα στη διαβούλευση, ολοκληρώνονται οι θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

1. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια.
Επιπροσθέτως οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή του μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

2. Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Προτείνεται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξάνονται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως και συνολικά για έξι (6) μήνες το χρόνο, με αντίστοιχη μείωση σε άλλη χρονική περίοδο.
Η προτεινόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
• Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας
• Με συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης
• Με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων
• Με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους.
Πάντως, οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.

3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η τρίτη ρύθμιση έχει στόχο τη διευκόλυνση των νέων για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας και ένταξής τους στην αγορά εργασίας με πλήρη ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη. Η ρύθμιση η οποία συμπληρώνει τα υπάρχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής σε όλους τους νέους και όχι μόνο στους εγγεγραμμένους ανέργους, αφορά στην πρόσληψη νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών με συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές έως 20% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο.
Προκειμένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας επιπλέον του υφιστάμενου προσωπικού, οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε μείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων.
Στην περίπτωση εργοδοτών εποχικής λειτουργίας που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεούνται να μην έχουν προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολούν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους αλλά ούτε και να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών.

Υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011
Συνεχίζεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 55.000 συμπολιτών μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος, προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια της Αττικής, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 36.093.750 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 8.000 και κατανέμονται ως εξής: στο Βόρειο Τομέα 1.000, στο Νότιο Τομέα 1.100, στον Ανατολικό Τομέα 1.120, στο Δυτικό Τομέα 1.800, στον Πειραιά 1.670, στα νησιά 300 και στη Δυτική Αττική 1.010.

Στην Κεντρική Μακεδονία, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 31.171.875 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 9.500 και κατανέμονται ως εξής: στο Δήμο Θεσσαλονίκης 1.500, στους Δήμους πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης 2.200, στο υπόλοιπο περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης 1.300, στη Χαλκιδική 500, στην Πιερία 700, στην Ημαθία 800, στις Σέρρες 1.200, στο Κιλκίς 500 και στην Πέλλα 800.

Στην Πελοπόννησο, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 13.781.250 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 4.200 και κατανέμονται ως εξής: στην Κόρινθο 1.000, στην Αργολίδα 800, στην Αρκαδία 800, στη Μεσσηνία 1.100 και στη Λακωνία 500.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς. Για την επιλογή τους ισχύουν συγκεκριμένα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypakp.gr/neaprogrammata.

Υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς στις πέντε εναπομείνασες Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 55.000 συμπολιτών μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια της Ηπείρου, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9.679.687 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 2.950 και κατανέμονται ως εξής: στα Ιωάννινα 1.250, στην Άρτα 700, στην Πρέβεζα 550 και στη Θεσπρωτία 450.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6.562.500 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 2.000 και κατανέμονται ως εξής: στην Κοζάνη 800, στη Φλώρινα 500, στην Καστοριά 400 και στα Γρεβενά 300.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 17.390.625 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 5.300 και κατανέμονται ως εξής: στη Μαγνησία 1.370, στη Λάρισα 1.700, στα Τρίκαλα 1.170 και στην Καρδίτσα 1.060.

Στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6.562.500 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 2.000 και κατανέμονται ως εξής: στη Φθιώτιδα 500, στην Ευρυτανία 200, στη Φωκίδα 250, στη Βοιωτία 600 και στην Εύβοια 450.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 17.062.500 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 5.200 και κατανέμονται ως εξής: στην Αχαΐα 2.300, στην Ηλεία 1.320 και στην Αιτωλοακαρνανία 1.580.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς. Για την επιλογή τους ισχύουν συγκεκριμένα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypakp.gr/neaprogrammata.

Theme Settings