Συνέντευξη Λ. Κατσέλη στην εφημερίδα «FREE SUNDAY»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια η γνώμη σας για τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Η σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων και η διαδικασία που επέλεξε το κάθε κόμμα να την ανακοινώσει οριοθετεί τις διαφορές τους και αναδεικνύει τις στρατηγικές επιλογές τους. Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ απαρτίζεται κυρίως από κομματικά στελέχη. Παρ’ ότι πρόκειται για αξιόλογα στελέχη, δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιλογή τους πρόκειται για μία προσπάθεια του κ. Καραμανλή να συσπειρώσει το κόμμα του.
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ διαφέρει σημαντικά και ορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες του Κινήματος. Προτεραιότητα είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση και ο ρόλος που πρέπει να παίξει η Ευρώπη σε αυτήν. Προτεραιότητα δίνουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας, η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Προτεραιότητα είναι, βεβαίως, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.
Σημαντικό στοιχείο του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νεότερα άτομα. Αναδεικνύοντας μία νέα γενιά στελεχών, δίνεται έναυσμα στους σε όλους τους νεότερους πολίτες να αναμειχθούν στα κοινά. Τέλος, μέσα από αυτό το ευρωψηφοδέλτιο εκπροσωπείται το «όλον» ΠΑΣΟΚ. Η σύνθεσή του εκφράζει την ενότητα του Κινήματος μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τοποθετείστε μπροστά στο δίπολο «σοσιαλισμός η βαρβαρότητα»;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Στον όρο βαρβαρότητα απεικονίζονται ο νεοσυντηρητισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν τη διεθνή οικονομία στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνουμε, στην απουσία ρύθμισης και εποπτείας των αγορών και επέβαλαν στην Ευρώπη όλες αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται. Προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά των πολιτικών που έχουν να κάνουν με την όξυνση της φτώχειας, την κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών και την απαξίωση της χρηστής διακυβέρνησης. Ο σοσιαλισμός απηχεί την ευαισθησία στα προβλήματα της κοινωνίας και παλεύει για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας και της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ανατροπή των ανισοτήτων που μας περιβάλλουν. Αυτό εκφράζεται από το δίπολο αυτό και με αυτό το νόημα χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πιστεύετε ότι μία νίκη του ΠΑΣΟΚ θα είναι χρήσιμη για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Ο δικός μας στόχος, όπως έχει πει πολλές φορές ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι νίκη στις ευρωκλογές και αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές. Κάθε εκλογική αναμέτρηση δίνει πολιτικά μηνύματα και επομένως και η συγκεκριμένη θα έχει μηνύματα για όλα τα κόμματα. Κάτι που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Επειδή ιστορικά παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αποχής από αυτές τις αναμετρήσεις και επειδή φέτος η ημέρα των εκλογών συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, πρέπει να καταστεί σαφής η σημασία των ευρωκλογών. Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τι είδους πλειοψηφίες θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη και ποιοι θα είναι αυτοί που θα ηγηθούν των κοινών προσπαθειών εξόδου από την κρίση, με άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Όπως είπε άλλωστε και ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, οι πλειοψηφίες αυτές πρέπει να είναι προοδευτικές. Επιπλέον, και στο εσωτερικό μέτωπο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκλογές αυτές θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Ειλικρινά, εάν δεν υπήρχε αυτή η βαθύτατη κρίση διακυβέρνησης που περνάει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, η προσωπική μου άποψη θα ήταν ότι καλό είναι για την εξέλιξη της δημοκρατίας να εξαντλείται η τετραετία και μετά να γίνονται εκλογές. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, όμως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ακριβώς για αυτό το λόγο, εδώ και αρκετούς μήνες και εγώ προσωπικά από τον τομέα ευθύνης μου, που είναι η οικονομία, πιστεύω ακράδαντα ότι όσο το γρηγορότερο γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να συνεχίζεται η χώρα να σέρνεται καθημερινά. Το όποιο κόστος των πρόωρων εκλογών είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη άμεσης αλλαγής διακυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Είμαι σίγουρη ότι περιμένετε να σας πω ότι «ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως έτοιμο να κυβερνήσει». Είναι όμως τόσα αυτά που πρέπει να κάνουμε, τόσα που πρέπει να αλλάξουμε, τόσα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, που θα σας έλεγα ότι έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην προετοιμασία της διακυβέρνησης, και μέχρι τις εκλογές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε άλλα τόσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιώσει τη δημοσκοπική του κυριαρχία εδώ και μήνες στην πρόθεση ψήφου, ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται «καταλληλότερος πρωθυπουργός» από τον Γ. Παπανδρέου. Γιατί πιστεύετε ότι παρατηρείται αυτό το δημοσκοπικό «παράδοξο»;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ηγετικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει ιστορικά στην Ελλάδα. Έχει χαρακτηριστικά ενός πολιτικού ηγέτη που βρίσκεται δέκα χρόνια μπροστά. Είναι πιο ποιοτικός, δουλεύει με δίκτυα, έχει νέες ιδέες. Δεν είναι ο τύπος ηγέτη-«τσαμπουκά» που έχει συνηθίσει ο Έλληνας ψηφοφόρος. Έχει ήδη προχωρήσει, όμως, η αλλαγή στο τι είδους ηγέτη θέλουν οι Έλληνες. Νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτά που οι πολίτες αυτής της χώρας θα αποζητούν όλο και περισσότερο. Και αυτή η εξέλιξη είναι σημάδι της ωρίμανσης της δημοκρατίας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής τους πρώτους μήνες του 2009 στη χώρα μας ερμηνεύεται ευρέως ως σημάδι εισόδου σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πρόβλεψη την οποία κάνουν και διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το οικονομικό επιτελείο δεν συμφωνεί, προβλέποντας ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, έστω και αν αυτή είναι κοντά στο 0%. Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Οι προβλέψεις για το 2009 δυστυχώς δεν είναι ευοίωνες. Στην πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε αρνητικά επίπεδα της τάξης του -0,9%, ενώ το δημόσιο χρέος θα κινηθεί ανοδικά στο 108% του ΑΕΠ το 2010. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν ότι η εθνική οικονομία οδηγείται σε ύφεση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο, αυτά που από τις αρχές του χρόνου τονίζαμε για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή.
Η ύφεση, η έκρηξη της ανεργίας και η δημοσιονομική εκτροπή δεν είναι αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά αποτέλεσμα της απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, της διόγκωσης της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, της αύξησης του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και της μείωσης των επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια. Οι πολιτικές αυτές μείωσαν την αγοραστική δύναμη των στρωμάτων εκείνων που στηρίζουν την αγορά, διόγκωσαν τα ελλείμματα και ταυτόχρονα απαξίωσαν τα αναπτυξιακά αποθέματα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποια θα λέγατε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Τρία είναι τα κυρίαρχα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την ελληνική οικονομία. Πρώτον, η συνεχής και επιταχυνόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η είσοδος της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης με ταυτόχρονη διόγκωση της ανεργίας και διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Δεύτερον, το διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εξωτερικών μας συναλλαγών. Τρίτον, η δημοσιονομική εκτροπή και η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και της διόγκωσης των καταναλωτικών δαπανών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ στηλιτεύει ακατάπαυστα τις κυβερνητικές επιλογές για την οικονομία, χωρίς -σύμφωνα με πολλούς- να προτείνει βιώσιμες λύσεις. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τους πόρους για να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική που προτείνει;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Δυστυχώς για ακόμα μια φορά επιχειρείται από κυβερνητικά στελέχη η παραποίηση της αλήθειας. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στη Βουλή, ήδη από το Φεβρουάριο, ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Υπενθυμίζω ενδεικτικά τις προτάσεις μας για την παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά, καθώς και για την προστασία των δανειοληπτών. Τις προτάσεις για άμεση ενεργοποίηση του ΠΔΕ, δημοσιονομική εξυγίανση και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής και δίκαιης φορολογικής πολιτικής, όπως και τις θέσεις μας για τη στοχευμένη ενίσχυση του εισοδήματος των ασθενέστερων στρωμάτων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε, όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά προκαλούν δημοσιονομικό όφελος. Η κατάργηση όλων των χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων σε ημετέρους, η επανασύσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή η καθιέρωση σύγχρονου συστήματος προμηθειών για τα νοσοκομεία, θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων και αύξηση των εσόδων. Για όσες πολιτικές προκαλείται δημοσιονομικό κόστος, η χρηματοδότηση θα προκύψει από ανακατανομή δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθει από την εισαγωγή σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος και αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η κυβέρνηση εξηγεί στον ελληνικό λαό το δημοσιονομικό χάος, επιμένοντας ότι πρόκειται για κληροδότημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Ποια πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι η πρώτη διαρθρωτική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος πάντα υπήρχαν. Η πορεία μας όμως προς την ΟΝΕ και η είσοδός μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης είχε επιβάλει τη λήψη μέτρων και διαδικασιών δημοσιονομικής πειθαρχίας που οδήγησαν στη μείωση των ελλειμμάτων και του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ από 101% του ΑΕΠ το 1993 στο 98% του ΑΕΠ το 2003. Οι πόροι αυτοί διοχετεύτηκαν στην χρηματοδότηση μεγάλων και μικρών έργων υψηλής αποδοτικότητας. Η δημοσιονομική όμως εκτροπή μετά το 2004 έχει τις ρίζες της στην ανακατανομή του φορολογικού βάρους και στην απαξίωση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το ΣΔΟΕ, κατάργησε την ελεγκτική διαδικασία των εσόδων βάσει point system, καθυστέρησε την αναμόρφωση του συστήματος taxis και εκτόξευσε στα ύψη τις σπατάλες στο Δημόσιο, απαξιώνοντας και το ελεγκτικό σύστημα δαπανών και προμηθειών του Δημοσίου. Επομένως, η πρώτη προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας κατάστασης στη χώρα επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ θα είναι η προώθηση ριζικών τομών στη φορολογική διοίκηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο δημόσιο τομέα, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, την υιοθέτηση του προϋπολογισμού προγραμμάτων, την καθιέρωση διαφανών και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του Δημοσίου και την πλήρη αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και του συστήματος ελέγχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποια είναι η άποψή σας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το οποίο παρουσιάζει μία διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα;
Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ : Αποτελεί προτεραιότητα η χώρα μας να υιοθετήσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, δομημένη πάνω σε τρεις αλληλοεξαρτωμένους πυλώνες: Με πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με προώθηση δέσμης πολιτικών και ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και, τέλος, με ανάπτυξη δομών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για ενημέρωση, διαχείριση και επίλυση προβλημάτων.
Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με ευρωπαϊκή αρωγή και αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος από πλευράς μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα, απαιτούνται η αλλαγή των νόμων που διέπουν τη νόμιμη είσοδο και εγκατάσταση στη χώρα, με κίνητρα μεταξύ άλλων για προαγωγή της κυκλικότητας, δηλαδή της προσωρινής και εποχιακής μετανάστευσης, καθώς και τη σύναψη συμφωνιών με χώρες αποστολής και transit.
Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, απαιτείται η ενεργοποίηση του κάθε δήμου σε στενή συνεργασία με τα δίκτυα μεταναστών για εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου προστασίας των δικαιωμάτων και ομαλής ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα, απαιτείται η ανάπτυξη δομών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την ενημέρωση των πολιτών, τη συνέργεια πολιτικών, την οργάνωση δικτύων και τη διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Αν δεν ληφθούν τάχιστα πρωτοβουλίες προς τις τρεις αυτές μεγάλες κατευθύνσεις, η κατάσταση, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, θα επιδεινώνεται συνεχώς.
Leave a Reply