Συνέντευξη στον “Ant1 FM”

Στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Έχουμε κοντά μας μια κυρία του ΠΑΣΟΚ, μια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό Εργασίας την κα Λούκα Κατσέλη. Καλό μεσημέρι κα Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι κ. Λασκαράτο.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τι κάνετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλά. Όσο καλά μπορεί να είμαστε αυτές τις μέρες.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Βλέποντας κανείς τα όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός μπορεί να είναι πολύ καλά; Προβλέπει ύφεση 2,8% εκτίναξη της ανεργίας στο 17,1% και κάποιοι λένε ότι είναι και πολύ αισιόδοξο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και το 2,8% μου φαίνεται μάλλον αισιόδοξο. Αυτή τη στιγμή μελετώ τον προϋπολογισμό γιατί μόλις τον πήραμε κι εμείς στα χέρια μας και ελπίζω την άλλη εβδομάδα θα μπορώ να κάνω μια τοποθέτηση πάνω στο κείμενο το ίδιο, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και το τι πρέπει να κάνουμε.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό το οποίο εσείς ως πρώτη εντύπωση μπορείτε να μας πείτε κα Κατσέλη είναι ότι θα βγει το πράγμα αυτή τη φορά; Γιατί 2 χρόνια ακούμε ότι γίνονται προσπάθειες….

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Λασκαράτο πρώτα – πρώτα και σε αυτά τα 2 χρόνια πολλά βγήκαν, άλλα δεν βγήκαν και πρέπει να καταλάβουμε γιατί. Τώρα που μιλάμε και κοιτάζοντας μπροστά γιατί αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο τους επόμενους δυο μήνες, εγώ θα έλεγα τρεις είναι οι προτεραιότητες.

Η πρώτη είναι να υπάρξει ένα χρηματοπιστωτικό πλαίσιο το οποίο να κλείσει και να είναι σταθερό. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της νέας Κυβέρνησης, πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό γιατί όσο η κρίση επεκτείνεται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τόσο τα προβλήματα υπάρχουν, μεγεθύνονται και οι δυσκολίες θα είναι μπροστά μας.

Το PSΙ, δηλαδή η ανταλλαγή ομολόγων, με τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται δύσκολη. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, οι όροι να μην είναι δυσμενείς, διότι στο παζάρι αυτό που γίνεται μεταξύ Τραπεζών και Ελλάδας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το κούρεμα είναι αρκετό και οι όροι τέτοιοι, που πραγματικά να υπάρξει  μια ελάφρυνση των τοκοχρεολυσίων και να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Αλλά πάνω απ’ όλα να υπάρξει μια σταθερότητα και μια ασφάλεια για τα επόμενα 2 χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Η δεύτερη και την οποία θεωρώ κομβική για το αν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την ύφεση το 2012 ή όχι, εξαρτάται από τη ρευστότητα στην αγορά. Αυτή τη στιγμή σε όποιον μιλάω, σε όποιο επιχειρηματία μικρό, μεσαίο, μεγάλο έχει δυσκολία να πάρει ένα δάνειο, ένα κεφάλαιο κίνησης, ή μια εγγύηση από τις Τράπεζες. Επομένως θα πρέπει η καινούργια Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους μας να λύσει το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Εδώ και ενάμιση χρόνο είχαμε κάνει κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι για τις Τράπεζες, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα αυτής της πρότασης να υλοποιηθεί, διότι αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, η οικονομία θα μπει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι να στηριχθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θεωρείτε ότι για να γίνουν πράξη αυτές οι προτεραιότητες έτσι όπως εσείς τις περιγράψατε θα έπρεπε ίσως να αλλάξει και το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα πρέπει να γίνουν μέσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν το ΦΠΑ που αυξήθηκε στο 23% δεν αποδίδει. Στη Βουλή προχτές μίλησα και είπα ότι είχαμε μια αύξηση μεταξύ ’09 και ’11 36% του ΦΠΑ ως συντελεστή και τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο 2%.

Η πτώση στον τζίρο της αγοράς είναι τέτοια, που ουσιαστικά πάρα πολλοί δεν πληρώνουν. Ή δεν πληρώνουν ΦΠΑ, ή η βάση είναι πολύ πιο μικρή. Χτες ήρθε κάποιος στο σπίτι να φτιάξει κάτι, τον ρωτούσα, μου λέει «Κυρία Κατσέλη εννιά στους δέκα που πηγαίνω, μου λένε μην μου δώσεις απόδειξη, δεν θέλω ΦΠΑ».

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό κα Κατσέλη σημαίνει ότι έπεσε έξω σε ακόμη μια εκτίμηση το οικονομικό επιτελείο και μήπως καθυστερεί και να πάρει πίσω μια απόφαση ή μια ακόμη απόφαση που δεν του έχει βγει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι γι’ αυτό υπάρχει οικονομικό επιτελείο, παρακολουθεί τις εξελίξεις και κάνει διορθωτικές κινήσεις. Μέτρα μέσα σε αυτή την κρίση κανένας δεν είναι μάντης να μπορεί να μετρήσει ακριβώς όλες τις επιπτώσεις, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να βλέπει τις επιπτώσεις στην αγορά και να κάνει διορθώσεις.

Και νομίζω και η τρόικα κάτι τέτοιο μπορεί να το δεχτεί, πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα αν γίνει μια ορθολογικότερη διαχείριση όλης της έμμεσης φορολογίας και κυρίως του ΦΠΑ, με μια μείωση του ΦΠΑ ιδιαίτερα του 23% που είναι κάτω από τις σημερινές συνθήκες απαγορευτικό. Θα μπορέσουμε πιστεύω με αυτόν τον τρόπο να έχουμε περισσότερα έσοδα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ανάμεσα σε αυτές τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν θα εντάσσατε εσείς και το χαράτσι της ΔΕΗ που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε φορείς της Πολιτείας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά. Και νομίζω ότι σήμερα άκουσα ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να κάνει και εκεί διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες. Και στις δόσεις, με περισσότερες δόσεις το 2012, αλλά και με εξαίρεση κάποιων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κοιτάξτε κ. Λασκαράτο, έχουν πέσει τεράστια βάρη στη μέση ελληνική οικογένεια και στα χαμηλότερα στρώματα. Δεν τα βγάζουν πέρα.

Δηλαδή περικοπή μισθών συν αύξηση των φόρων, συν την έκτακτη εισφορά, συν το τέλος κλπ., δεν έχει ο κόσμος να το πληρώσει. Άρα επειδή η όποια κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει τα έσοδα, πρέπει να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, έτσι ώστε να μαζέψει τα χρήματα που πρέπει. Και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια είναι η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κυρία Κατσέλη, πριν σας πάω στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να μου κάνετε μια τοποθέτηση για το θέμα της εφεδρείας, που κι αυτό προκαλεί όχι μόνο μια αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, γιατί σήμερα όποιος χάνει τη δουλειά του γνωρίζει ότι δεν θα βρει εύκολα μια άλλη για να την αντικαταστήσει.

Προκάλεσε από ότι φαίνεται η εφεδρεία εντάσεις και έντονο προβληματισμό και στο σημερινό Υπουργικό. Μάλιστα ο Υπουργός Υποδομών ο κ. Βορίδης ζήτησε πάγωμα του μέτρου της εφεδρείας, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του. Και συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση των εμπλεκομένων Υπουργών για το θέμα της επόμενης ημέρας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Λασκαράτο, στο θέμα της εφεδρείας που όπως ξέρουμε είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο προσωπικά έχω τοποθετηθεί εδώ και καιρό, με το εξής σκεπτικό. Ότι όπως και σε μια ιδιωτική επιχείρηση, πρώτα πρέπει να γίνει η αναδιοργάνωση κάθε Υπουργείου με ένα σαφές οργανόγραμμα, θέσεις ευθύνης, ανάγκες, σε προσωπικό και σε ειδικότητες και μετά να προχωρούσαμε σε ένα οριζόντιο μέτρο όπως η εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό  καθεστώς.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα αυτό το μέτρο, ιδιαίτερα της εφεδρείας να έχει τρεις επιπτώσεις. Η πρώτη είναι στον κόσμο τον ίδιο, ο οποίος αναγκάζεται να βγει στην εφεδρεία να έχει μια περικοπή μισθού, η οποία θα έχει κι αυτή υφεσιακές επιπτώσεις. Δεύτερον, το δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο αυτό είναι πολύ περιορισμένο. Είναι 80 εκ. μόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Τρίτον, θα έχει μια επίπτωση στην παραγωγικότητα του κάθε Υπουργείου, διότι τουλάχιστον στο Υπουργείο που είχα την τύχη, και στα δυο Υπουργεία, πολύς κόσμος  που βγαίνει στην εφεδρεία είναι κόσμος ο οποίος είχε διευθυντικές θέσεις, ήταν εκεί αρκετά χρόνια και κρατούσε το Υπουργείο.

Άρα είμαι σίγουρη ότι ο Υπουργός και οι Υπουργοί αυτές τις επιπτώσεις τις ξέρουν, τις μελετούν και γι’ αυτό είχε μπει ότι …..

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Επιμένει τόσο πολύ η τρόικα κα Κατσέλη στο θέμα της εφεδρείας και τόσο καιρό γίνεται αυτή η συζήτηση και τώρα βλέπουμε ότι αρχίζει να γίνεται μια ζύμωση για το αν θα πάρουμε κάποια πράγματα πίσω;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Λασκαράτο, μέσα στο μεσοπρόθεσμο ελπίζω ότι αυτά θα τα ξαναδούμε με φρέσκο μάτι στο νέο μνημόνιο. Αλλά η τρόικα για να είμαστε δίκαιοι αυτό που ήθελε και θέλει είναι την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Και χτες ο κ. Ράιχενμπαχ ή προχτές στις δηλώσεις του είπε και ο ίδιος το ίδιο. Θέλει δηλαδή μια αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, που να γίνει πιο αποτελεσματικός, να ακουστεί ήδη λιγότερο και πολύ πιο φιλικός στον πολίτη.

Αυτό μπορεί να γίνει, η εφεδρεία όμως, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι τον Νοέμβριο θα έλεγα σε αυτή την αναδιοργάνωση, ουσιαστικά προτάξαμε το θέμα της εφεδρείας ως δημοσιονομικό μέτρο και ως περιορισμό του δημόσιου τομέα και αυτή τη στιγμή ερχόμαστε εκ των υστέρων να κοιτάξουμε τις επιπτώσεις.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πριν σας αποχαιρετίσω κα Κατσέλη θέλω κι ένα δικό σας σχόλιο και μια τοποθέτηση σας πάνω σε όλο αυτό το ζήτημα της διαδοχής που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας ….

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι έχει ανοίξει πιο πολύ στα ΜΜΕ κ. Λασκαράτο παρά στο ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Όχι, εγώ νομίζω ότι έχει ανοίξει στα ΜΜΕ από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται και το ίδιο. Γιατί; Δεδομένης αυτής της μεγάλης ανατροπής που έγινε, με το μνημόνιο, με το μεσοπρόθεσμο και της κατάστασης που βρέθηκε η κυβέρνηση, αυτό είχε επιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ πραγματικά είναι αμήχανος και δεν ξέρει, είναι και οργισμένος, αγανακτισμένος.

Και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η εσωστρέφεια και η συζήτηση περί προσώπων, αλλά πρώτον να βγούμε στον κόσμο, να εξηγήσουμε τι έγινε, που βρισκόμαστε, που πάμε και ποια είναι τα προοδευτικά χαρακτηριστικά και τις προοδευτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, με το μεσοπρόθεσμο να είναι μαζί μας για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτή είναι η προτεραιότητα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Θα θεωρούσατε πιο γόνιμο δηλαδή κα Κατσέλη μέχρι το Φλεβάρη να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και να αποφύγετε την άλλη για τον επόμενο αρχηγό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαι σίγουρη ότι αυτή η συζήτηση ούτως ή άλλως ήδη γίνεται και ο κάθε βουλευτής αν τον ρωτήσετε αυτή η συζήτηση γίνεται καθημερινά στα καφενεία, σε σπίτια και παντού, θα γίνει είμαι σίγουρη και οργανωμένα και στο Εθνικό Συμβούλιο διότι πρέπει να βγει ένα ς εθνικός χάρτης, ένας προοδευτικός χάρτης για την επόμενη μέρα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κυρία Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ βεβαίως είναι ένα κόμμα το οποίο δεν θα πάει στις επόμενες εκλογές μόνο δείχνοντας ότι έχει αλλάξει πυξίδα, αλλά θα έχει και κάποιον ο οποίος θα ηγηθεί σε αυτή τη νέα προσπάθεια ή τη νέα εποχή αν και όπως αυτή υπάρξει. Αυτό το οποίο ρωτάω εγώ, είναι: αυτό το νέο πρόσωπο, αν θα είναι νέο, θα πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τον Φλεβάρη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Λασκαράτο, αυτά δεν γίνονται έτσι. Έχουμε Πρόεδρο, έχουμε θεσμικά Όργανα, θα υπάρχει μια συντεταγμένη πορεία και θα τα δούμε εν καιρώ

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Εν καιρώ. Είναι χυλός το ΠΑΣΟΚ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καθόλου δεν είναι χυλός. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή πραγματικά κλυδωνίζεται, όπως όλη η ελληνική κοινωνία, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι και το στοίχημα για όλους μας, γιατί άλλο η προοδευτική παράταξη στον τόπο και άλλο αν  θέλετε οι αρνητικές συνέπειες από μια πολιτική στην οποία η κυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρα που πήρε και τα οποία έπληξαν αυτή την κοινωνική συμμαχία που είχε με τα στρώματα τα οποία είχε.

Αλλά η προοδευτική παράταξη, υπήρχε, υπάρχει και πρέπει να υπάρξει και αυτό τον οδικό χάρτη πρέπει αυτή τη στιγμή να τον επανακαθορίσουμε.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στον «ΑΝΤ1».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings