Χαιρετισμός Λούκας Κατσέλη στην Τελετή Ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων “Γεράσιμος Αρσένης” 04.08.2017
Χαιρετισμός στην Ονοματοδοσία του Αμφιθεάτρου
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Παρασκευή 4 Αυγούστου , 2017
Αγαπητέ Υπουργέ ,
Σεβασμιώτατοι Κεφαλονιάς και Ζακύνθου ,
Αγαπητή Βουλευτή Κεφαλληνίας
Αγαπητέ Περιφερειάρχη
Αγαπητέ Δήμαρχε
Αγαπητέ Πρυτανη
Αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη των Κεφαλληνιακών Σωματείων
Αγαπητοί εκπρόσωποι του Simon Fraser
Αγαπητές φίλες και φίλοι ,
Είναι με μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με μέλη της οικογένειάς μας, για τα εγκαίνια του υπέροχου αυτού αμφιθεάτρου που θα φέρει στο εφεξής το όνομα του Γεράσιμου . Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της Γιάννη Δραγώνα για την πρωτοβουλία αυτή που αποτίνει φόρο τιμής στον Γεράσιμο το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση του ΤΕΙ αλλά και την διαχρονική στήριξή και αναβάθμιση του ιδρύματος ,ιδιαίτερα σε περιόδους που αμφισβητείτο έντονα η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας αυτόνομων τμημάτων στην Κεφαλονιά , στην Λευκάδα και στη Ζάκυνθο .
Ο Γεράσιμος πίστευε βαθειά ότι στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης , της γνώσης και της σύγχρονης τεχνολογίας , το μέλλον των τοπικών κοινωνιών εξαρτάται καθοριστικά από τη στενή διασύνδεση της παραγωγικής τους βάσης με την εκπαιδευτική διαδικασία και την ένταξη τους σε διεθνείς «αλυσίδες αξίας» , δηλαδή σε διεθνή παραγωγικά , εκπαιδευτικά , πολιτιστικά και κοινωνικά δίκτυα . Τόλμησε , όπως πάντα άλλωστε ,να μετουσιώσει το όραμα αυτό σε πράξη.
Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση πρωτοπόρων τμημάτων στο ΤΕΙ όπως το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στη Λευκάδα και Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι .
Αγωνίστηκε για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου του Εύδοξου στον Αίνο με στόχο να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Προώθησε την έρευνα και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων και της Ομηρικής Ιθάκης ως σημαντικές πρωτοβουλίες με διεθνή αντίκτυπο και εμβέλεια . Από το 2007 , στο προεκλογικό του φυλλάδιο, μίλησε ακόμα για την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών υποδομών και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου . Σήμερα , οι υποδομές που προσφέρει το ΤΕΙ αλλά και τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελούν σημαντικά βήματα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής .
Συνέβαλε καθοριστικά στην προσέλκυση διεθνών εκπαιδευτικών συνεργασιών και ανταλλαγών με διεθνή ιδρύματα , κυρίως δε το Simon Fraser, λόγω και της παρουσίας εκεί του Ανδρέα Γερολυμάτου . Στήριξε με πάθος τις προσπάθειες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του Simon Fraser για την ανάπτυξη προγράμματος διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και την αρχαιολογική έρευνα . Κεφαλλονίτης της διασποράς ο ίδιος, προώθησε συστηματικά την ανάπτυξη συνεργιών και κοινών δράσεων με την Ομογένεια. Θυμάμαι ακόμα την ομιλία του τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Μελβούρνη ,στα εκεί σωματεία, για την σημασία της δημιουργίας ειδικών καλοκαιρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ομογενών που θέλουν να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους αλλά με τρόπο συμβατό με τις δικές τους εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές .
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα, επομένως, που η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας και την παρουσία στα νησιά μας του Simon Fraser .
Eίμαστε όλοι εδώ, όπως ακριβώς θα ήθελε και ο Γεράσιμος.
Ελπίζω ότι και άλλες σημαντικές προτάσεις του όπως η δημιουργία διεθνών θεσμών για την προβολή της Επτανησιακής μουσικής παράδοσης με την ανάπλαση του Πάρκου Λαυράγκα ή η ανέγερση σύγχρονου πολιτιστικού πολυχώρου και θεματικού πάρκου σε συνδυασμό με την οργάνωση τοπικής αγοράς προιόντων και εκθεμάτων τέχνης για την προσέλκυση τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια και όχι μόνο, θα αποτελέσουν εναύσματα για νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες .
Αυτή είναι άλλωστε η παρακαταθήκη του Γεράσιμου για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη αλλά και για την πατρίδα μας : η απόδειξη ότι όλα μπορούν να γίνουν αν μόνο τολμήσουμε να ονειρευτούμε, να οργανωθούμε αποτελεσματικά και να δράσουμε συλλογικά . Όπως έγραψε ο ίδιος στο τελευταίο του βιβλίο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση : “ Οσο είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση της προόδου , θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να τολμούμε…”
Γι’ αυτή του την τόλμη, γι αυτό το παράδειγμα ζωής, τον τιμούμε σήμερα . Και σε όσους αμφισβητούν την σκοπιμότητα απόδοσης τιμών σ’ ένα πολιτικό και πολίτη του κόσμου που έφυγε από κοντά μας πριν 14 μήνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αποτύπωμα , θέλω να σκεφθούν ότι ίσως αυτό που λείπει από τη κοινωνία μας σήμερα είναι τα Ανθρώπινα Πρότυπα : αυτά διαμορφώνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές , αυτά εμπνέουν και κινητοποιούν δημιουργικές δυνάμεις , αυτά καθοδηγούν και παραδειγματίζουν . Ο Γεράσιμος ήταν ένα τέτοιο Πρότυπο για όλους μας .Κι όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα χρησιμοποιούν το αμφιθέατρο τα επόμενα χρόνια θα ρωτούν , “Ποιος ήταν αυτός ο Γεράσιμος Αρσένης;” , η απάντηση που θα δίνεται θα είναι « Ένας σπουδαίος συμπολίτης μας : Πρότυπο Ήθους , Επιστήμονα , Πολιτικού και Πατριώτη που τόλμησε να ονειρευτεί, να σχεδιάσει , να κινητοποιήσει και να κάνει το όραμα μας πράξη» .
Leave a Reply