ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ; 27/11/2023

Η προσέλευση και η γόνιμη συζήτηση που έγινε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η αυτοδιοικητική παράταξη «Συμμαχία για το Βόλο» τη Δευτέρα 27/11 στο ΤΕΕ Βόλου, ανέδειξε την έντονη ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την αλματώδη αύξηση επιθετικότητας και βίας – ιδιαίτερα έμφυλης- τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη παρέμβασή μου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Α) Οι έμφυτες ανισότητες – οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές- διευρύνονται στην Ευρώπη και αυτή η εξέλιξη καθιστά τις γυναίκες ευάλωτες στη βία.

Β) Τόσο οι μορφές βίας όσο και τα όρια κοινωνικής αποδοχής της διαχρονικά αλλάζουν. Σήμερα πχ. ανεχόμαστε την άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το bullying στα σχολεία, ή την μουσική τραπ, ενώ η επιθετικότητα στη καθημερινή μας συμπεριφορά έχει αυξηθεί υπέρμετρα.

Γ) Τα όρια κοινωνικής αποδοχής της βίας επηρεάζονται από το αξιακό υπόβαθρο και τις ηθικές αρχές που διέπουν κάθε κοινωνία. Η πολιτική και κοινωνική αποξένωση που έχει επικρατήσει ως αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης, των εκτεινόμενων ανισοτήτων, της εκτεταμένης ανασφάλειας, της αποδυνάμωσης της διαφάνειας και λογοδοσίας δημοκρατικών θεσμών και της διάρρηξης της πολιτισμικής συνοχής λόγω δραματικών τεχνολογικών αλλαγών και ανάδειξης νέων κοινωνικών προτύπων, προκαλεί φόβο, επιθετικότητα και πυροδοτεί την άσκηση βίας.

Δ) Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση της τριπλής του αποστολής που είναι: α) η προαγωγή της ανθρώπινης ασφάλειας και ευημερίας, β) η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και γ) η ισχυροποίηση ηθικών αρχών, συλλογικής ταυτότητας, κοινών αξιών και πολιτισμικού κεφαλαίου.

Ε) Η Ατζέντα 2030++ που υιοθετήθηκε από 193 χώρες το 2015 με ορίζοντα υλοποίησης το 2030 περιλαμβάνει 17 στόχους -μεταξύ των οποίων η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση όλων των γυναικών και κοριτσιών-, και υποδεικνύει σειρά ρεαλιστικών και αποτελεσματικών μέτρων που μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στην αναχαίτιση της βίας και του αυταρχισμού.  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ:

E-Thessalia.gr 1

E-Thessalia 2

ERT News

Radio Vera 91.8

Magnesia news.gr

IStigmes.com

Frontpages.gr

Gegonota.news

TRT GREECE 1

TRT GREECE 2

TRT GREECE 3

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings